NIEUWS

Op papier geprinte luidsprekers

Vanwege de High End München is dit bijzondere nieuwsfeit even doorgeschoven, maar we konden dit jullie natuurlijk niet onthouden; ook elders in Duitsland wordt audionieuws gemaakt. Duitse wetenschappers hebben namelijk een luidspreker ontwikkeld die zó dun is, dat hij op papier gedrukt kan worden.

Laatst berichtten we al over elektronisch papier en nu gaat de techniek nog een stapje verder. De superplatte speakers zijn ontwikkeld door hetzelfde onderzoeksteam van de Technische Universiteit Chemnitz, dat als eerste zonnecellen op papier wist te printen, en worden momenteel gepresenteerd op Drupa 2012 in Düsseldorf, `s werelds grootste beurs voor print media technology.

De dunne luidspreker bestaat uit een aantal lagen stroomgeleidende polymeren en een piezoactieve laag die elektriciteit produceert als er druk op wordt uitgeoefend. De papieren luidspreker kan gewoon worden aangesloten op een versterker. Volgens de onderzoekers is het geluid verrassend goed en hard, maar zijn alleen de bastonen wat zwak.

Als je nog steeds denkt: wat moeten we in hemelsnaam met papieren speakers? Nou, volgens de makers is de platte speakertechnologie ideaal voor reclame of geprinte media, of zelfs voor behang. 

EDITORS' CHOICE