NIEUWSKEF

Primeur: KEF LS50 Jubileumspeaker

In de voorbeschouwing al aangekondigd, en op de vrijdag van High End officieel: de lancering van de KEF LS50 jubileumspeaker, een monitor met heel wat meer in zijn mars dan het formaat doet vermoeden. Tevens een persprimeur, zeker voor Nederland, dus bij dezen!

KEF ontvangt ons in de luisterruimte voor een uitgebreide kennismaking met de nieuwe monitor, bedoeld om studiokwaliteit audio in de huiskamer te krijgen.

Uiteraard is het woord eerst aan Martin Klaassen, CEO van GP Acoustics, die zichzelf meteen afvraagt waarom hij de pers om 10u bijeen geroepen heeft. "Je moet dat nooit vóór de middag doen, en nooit zonder buffet..". De deze morgen verzamelde pers heeft echter genoeg aan de bijzondere kennismaking met de LS50, zeker wanneer we er even later voor het eerst naar mogen luisteren. 

Collega Steve neemt het woord over, roemt de High End als `undoubtably the best hifi show in the world` en kondigt vervolgens -wie anders- Johan Coorg aan om na de inleidende woorden over het jubileumproject te praten. "Johan is Mr. HiFi; if you cut his arm, he bleeds little blue cables." Hij vertelt geanimeerd over de introductie van vorig jaar (de Blade, uiteraard), ook onderdeel van de vijftigste verjaardag van het Britse merk, nu aangestuurd met een hifimeubel vol Arcam. 

Dan volgt de LS50. Een hommage aan de LS3/5a luidsprekers, waar KEF op verzoek van de BBC drivers voor ontwikkelde, maar nu met moderne technologie. De LS3/5a zijn, ondanks dat ze initieel niet bedoeld waren als hifi speakers ("they came out like that") nog steeds uitstekende luidsprekers, maar met moderne toepassingen zijn de beste onderdelen nu aangewend om samen met de Uni-Q techniek tot een compact verpakt geheel te komen dat met recht een jubileumeditie genoemd mag worden. 

"De LS 3/5a is nog steeds een zeer goede luidspreker, maar door de huidige technologieën konden we een nóg betere maken," legt Mark Dodd, Head of Research KEF, tussendoor uit. "Computersoftware bood ons de mogelijkheid tot gedetailleerde analyse, waarvan we de resultaten deels al hebben toegepast in deUni-Q driver, die we al gebruikten in de Blade."

"Maar we wilden verder, kregen ook de vrije hand om tot nieuwe, baanbrekende technieken te komen. De LS50 heeft drie geheel nieuwe elementen: een gebogen baffle om reflectie tegen de klankkast tegen te gaan en die zorgt voor een wijds geluid, nieuwe demping die vibratie moet voorkomen en een nieuwe ovaalvormige baspoort met flexibele wand die resonantie van de middentoon tot een minimum beperkt."

"Door deze drie elementen te combineren, krijg je een helder, wijds geluid en een brede sweet spot. We wilden een luidspreker maken dieweergeeft wat de muzikant speelt, niet wat de luidspreker ervan maakt. De LS50 biedt een schone en accurate geluidsweergave." 

Na de tekstuele introductie is het tijd voor de muzikale. Johan laat het over aan onder meer een klassiek pianist en 80`s helden Dead Can Dance om de snelheid, dynamiek en vooral de ruimtevullende kwaliteiten van de LS50 ten gehore te brengen.

Het 24-bit/192kHz bestand wordt vanaf een laptop via de Arcam D33 en een A38 geïntegreerde versterker naar het paartje monitorspeakers gestuurd. De eerste reactie: "Het is ongelooflijk wat er uit dit formaat speaker komt...". Rijk, multi-dimensionaal, ongekend gezien de afmetingen van de weergevers.

Het derde nummer, Phantom of the Opera, had eigenlijk niet treffender gekozen kunnen worden. Met Das Phantom kan hier de indrukwekkende sound bedoeld worden; alsof er achter het grote doek dat als toneel dient stiekem twee grotere modellen opgesteld staan die de LS50 bij staan. Joop van Rossen (GP): "Een duidelijk verdienste van de Uni-Q technologie; door de platte conus ontstaat een breed beeld, waarbij het geluid de volledige ruimte instroomt (denk aan de cirkels rond een steentje in het water). Vooral bij het zweepgeluid op de achtergrond bij Dead Can Dance is het zoeken naar de bron van het geluid. Bijzonder! Het laat zich raden dat we er zo snel mogelijk mee aan de slag zullen gaan. 

De KEF LS50 Jubileumspeakers komen voor duizend euro per paar op de markt. Slechts duizend, voor diegenen die het paar al aan het werk gehoord heeft. Martin Klaassen: "Jarigen krijgen op hun feestdag doorgaans de presentjes, maar bij deze gelegenheid willen we het cadeau zelf uitdelen, en deze bijzondere speakers voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken - qua muzikale kwaliteit had-ie ook het dubbele kunnen kosten." Het uiterlijk van de LS50 wordt gekenmerkt door een pianozwart gelakt kabinet met een `rose gold` Uni-Q driver, de kleur van KEF Fifty

MERK

EDITORS' CHOICE