NIEUWS

Muziek verhoogt sportprestaties

Redactie HiFi.nl | 22 december 2000
Een melodietje tijdens het hardlopen, fietsen, op de sportschool of tijdens een wedstrijd verhoogt het uithoudingsvermogen met minstens 10 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Engelse sportpsychologen.

Een muziekje werkt niet alleen inspirerend tijdens de lichamelijke inspanning, sporters die vooraf naar muziek hebben geluisterd blijken het ook langer vol te houden.

Volgens de onderzoekers verhoogt muziek het emotionele en lichamelijke bewustzijn, maar werkt het ook kalmerend na een drukke werkdag. Onbewust slaan we in ons geheugen mentale beelden op van situaties die we verbinden met liedjes die we het meest inspirerend of kalmerend vinden. Wanneer ze worden gespeeld, start ons geheugen automatisch de beelden.

";Het thema van de Rocky-films is hier een typisch voorbeeld van. Zodra we die muziek horen, denken we onmiddellijk aan Sylvester Stallone die hard traint om zijn droom te verwezenlijken";, aldus onderzoeker dr. Costas Karageorghis.

Het beste tijdstip om muziek tijdens het sporten te draaien is volgens de Engelse onderzoekers het moment waarop de prestatie dreigt te verslappen. Mensen die tijdens het hardlopen of fietsen naar muziek luisterden, verhoogden hun uithoudingsvermogen met 13 procent. Dit komt doordat de muziek voor afleiding zorgt en ritme van muziek en lichaam in elkaar overvloeien.

Uit het onderzoek bleek verder dat muziek het tempo van genezing verhoogde bij vrouwen die een operatie hadden ondergaan.

Bron: De Telegraaf

EDITORS' CHOICE