NIEUWST+A

T+A Cala: nieuwe mini stereo receiver

Redactie HiFi.nl | 15 april 2012 | Fotografie | T+A

Iets kan klein zijn en tegelijk heel groots presteren. Het lijkt een paradox, maar is in sommige gevallen toch waar. Zo bewijzen veel Duitse autofabrikanten, gedreven door de vraag naar efficiëntie, al jaren dat een kleine motor tot bijzonder krachtige prestaties in staat is. Dat juist de Duitse audiospecialist T+A een product introduceert dat deze paradox doorbreekt, is misschien dan ook geen toeval maar een bewijs van verregaande technische ontwikkeling. Het resultaat is de kleinste, meest potente en zonder twijfel de fraaiste stereoreceiver die T+A ooit gebouwd heeft: de Cala.

Multifunctioneel
Ondanks het bescheiden formaat is de Cala voorzien van alle gemakken om de hedendaagse muziekliefhebber tevreden te stellen. Een FM tuner met wekfunctie, een tweetal analoge ingangen, een Streaming cliënt met Internetradio en niet minder dan 2×55 Watt versterkervermogen.

De Cala is meer dan een eenvoudige streamer. Zij ondersteunt 24/96kHz data streaming vanaf een server en weergave van Internetradio. Een USB aansluiting biedt toegang tot muziek op een USB stick of harde schijf of rechtstreeks tot je iOS product. Directe Streaming vanaf bijvoorbeeld een iPad of Galaxy Tab is ook probleemloos mogelijk, want een ingebouwde A2DP Bluetooth connectie maakt draadloze muziekweergave vanaf alle mobiele telefoons, tablets en laptops met Bluetooth tot een klein kunstje. Waarbij het navigeren door de muziek met het riante display steeds meer dan comfortabel is.

Intelligent
Wie niet sterk is moet slim zijn. Alhoewel de krachtige Class D versterker meer dan toereikend is om ook luidsprekers op een wat steviger niveau onder controle te houden, is de Cala voorzien van een aantal slimme instelmogelijkheden. Zo kan de weergave op digitaal niveau geoptimaliseerd worden voor het luidsprekertype en -positie. Een kleine luidspreker of ver van ideale plaatsing? Geen probleem, de Cala haalt dankzij de kundige Digitale Signaal Processor het maximale uit het systeem. Een bass management functie completeert het geheel met de mogelijkheid de luidsprekers te ontlasten van de laagste frequenties en te ondersteunen met een subwoofer.

Klein maar fijn
Met een afmeting van 9,5x30x21 centimeter is de Cala beslist niet groot te noemen. De weergave en afwerkingkwaliteit gekoppeld aan een keur aan instelmogelijkheden en bronkeuzes zet echter nieuwe maatstaven in deze klasse. Om de speurtocht naar de perfecte luidspreker voor de Cala te vereenvoudigden heeft T+A met de CS Mini de ideale partner voor haar ontwikkeld. Even compact als verbluffend en net als de Cala uit één stuk gebogen aluminium vervaardigd, is deze hoogwaardige tweeweg luispreker niet alleen optisch een ideale match. De aluminium kast biedt hoge stijfheid bij beperkte wanddikte waardoor er meer netto volume overblijft voor de 10cm mid/laag driver. En dat hoor je terug in een meer dan volwassen sound.

Vanaf vandaag is de Cala te beworden bij de T+A dealer.

Verkoop adviesprijs Cala: 1.499 euro
CS mini per paar: 598 euro
Setprijs: 1.999 euro

Kijk ook eens op de Special Page van importeur Audiac

MERK

EDITORS' CHOICE