NIEUWS

Nieuwe mediaspeler: de i-Compact


Redactie HiFi.nl | 12 april 2012 | Fotografie

Er is een nieuwe audiodrager op de markt gebracht: de i-Compact. Deze mediaspeler is een variant op de iPod, maar je koopt `m met voorgeprogrammeerde muziek, voor de prijs van een CD.

Hij lijkt vooralsnog vooral gericht op (hele) jonge consumenten, doordat ontwikkelaar The Dutch Company onder meer met de Efteling afspraken maakte voor het uitbrengen van thema-muziek uit het pretpark en ook spelers met muzikale content van K3 levert. Voor toelichting spraken we met Carlos Daal, oprichter van The Dutch Company en bedenker van de i-Compact.

Dertig jaar na de intrede van de CD lanceert The Dutch Company een gloednieuw concept: de I-Compact combineert muziek en gebruikersgemak in een fysiek medium, dat zonder tussenkomst van computers of afspeelapparatuur gebruikt kan worden. "Qua doel en functionaliteit is de i-Compact daarmee te plaatsen tussen CD en MP3 in," licht Carlos Daal toe. Aangesloten op een computer vind je bovendien videobestanden en games op de i-Compact.

De i-Compact mediaspeler is een voorgeprogrammeerde, hybride mediaspeler die zowel stand-alone als via het internet gebruikt kan worden. "Het geheugen bestaat uit twee onderdelen: het voorgeprogrammeerde, beveiligde deel, en de vrije ruimte, die afhankelijk van de reeds aanwezige mediabestanden zo`n 700 á 1000 MB groot is, te gebruiken voor aanvullende muziek."

Met één knop kun je gemakkelijk switchen tussen beide onderdelen, maar je kunt de voorgeprogrammeerde bestanden niet delen. Als je meerdere uitgaven van één artiest aan wil schaffen, moet je dus meerdere i-Compacts kopen. "Net als bij een CD-collectie."

Voor de release van de i-Compact heeft The Dutch Company onder meer een licentieovereenkomst ondertekend met de Efteling, waardoor ze de exclusieve rechten verworven om thema`s van de Efteling op i-Compact uit te brengen. "We hebben de eerste drie versies nu uitgebracht: Sprookjesboom, Raveleijn en TiTaTovenaar. Deze zullen vanaf volgende week ook in de Efteling, zowel in het park als op haar webshop, te koop zijn," aldus Daal. Op de vraag of kinderen de voornaamste doelgroep zijn, is het antwoord zowel ja als nee. "We hebben nu voornamelijke i-Compacts met content voor hele jonge consumenten, maar er is inmiddels ook een apparaat verkrijgbaar met muziek van Ben Saunders, meer voor volwassenen. We zullen eerst gaan bekijken hoe het bestaande aanbod ontvangen zal worden."

De reeds beschikbare releases vind je hier. Ook gaat The Dutch Company inzetten op promotionele pakketten; een klant (bijvoorbeeld een bank, of een vliegmaatschappij) kan een order afnemen waarbij alle dragers geleverd worden in het logo en met specifieke content van de betreffende partij, "bijvoorbeeld Top 40-muziek voor studenten."

Prijs en beschikbaarheid
De i-Compact is uitgevonden, ontwikkeld en wordt gedistribueerd door The Dutch Company in Zoetermeer. "TDC" is in 2009 opgericht en richt zich hoofdzakelijk op conceptontwikkeling, productie en marketing. De iCompact media player wordt geleverd voor een prijs vergelijkbaar met een conventionele audio CD (alle huidige releases kosten €24,95,- per stuk); je krijgt dan een mediaspeler met muziek, geleverd met oplaadbare batterij, USB-aansluiting, koptelefoon en kabels. De i-Compact zal door Heartselling gedistribueerd gaan worden.

Zie ook onderstaand introductiefilmpje:

En in dit filmpje wordt de i-Compact nog wat verder toegelicht, maar je moet er wel een heel vrolijk nummer van K3 voor trotseren - tenzij je gewoon even je geluid uitzet natuurlijk. 

EDITORS' CHOICE