NIEUWSTeufel

Teufel wereldprimeur: LT 2 R HD home cinema set

Redactie HiFi.nl | 28 maart 2012 | Teufel

Teufel heeft een wereldprimeur op het gebied van home cinema: de nieuwe LT 2 R High Definition heeft de eerste subwoofer met een ingebouwde HD AV-receiver.

De LT 2 R HD set combineert vier luidsprekerzuilen met één center en een krachtige 700 Watt subwoofer. Deze subwoofer is echter veel meer dan alleen de leverancier van lage tonen: in de 68 cm hoge zwarte behuizing met pianolak aan de voorkant, is namelijk naast een 300 mm woofer ook een AV-receiver van de nieuwste generatie verstopt.

US 6112/6 RHD: TrueHD subwoofer-/receivercombinatie
De subwoofer bevat een complete 6-kanaals versterker, inclusief decoder voor de nieuwste hoge resolutie audioformaten (dts HD en Dolby True HD) met verschillende aansluitingsmogelijkheden. Het belangrijkste zijn de drie HDMI-ingangen, waarmee je de audio- en videosignalen van de tv-receiver, Blu-ray speler of spelcomputer kunt aansluiten. De beelddata worden via een 3D-geschikte HDMI-uitgang van de nieuwste generatie aan de beamer of televisie doorgegeven.

Daarnaast biedt de US 6112 subwoofer-receivercombi een optische- en twee digitale coax audio-uitgangen en twee cinch-ingangen. Als interne bron is bovendien een AM/FM-tuner met automatische zenderzoeker en RDS-functie ingebouwd. De US 6112 beschikt ook over een stereo cinch uitgang. Achter deze feature verstopt zich een andere highlight van dit multitalent: in het subwoofer-menu, dat door middel van een on-screen-display kan worden bediend, is de functie van deze uitgang flexibel aan te passen.

De uitgang kan ook voor surroundsignalen worden gebruikt wanneer een draadloze aansturing van de achterste kanalen is gewenst. Daarnaast kan de gebruiker van de US 6112 een volwaardig 7.1 systeem maken met behulp van de ReasStation 4. Daarvoor sluit de gebruiker vijf luidsprekers normaal met kabels aan, stelt de receiver met OSD in op 7.1-aansturing, en verbindt de zesde en zevende luidsprekers draadloos.

Technische data
Dan de droge technische data. Toch weet de US 6112 ook hier indruk te maken. Van de 400 Watt vermogen reserveert de krachtige subwoofer 200 Watt voor zichzelf. De maximale opname van vermogen ligt bij 700 Watt. Hij speelt probleemloos tot een onderste grensfrequentie van 32 Hz (bij -3 dB) en vult daarmee ruimtes tot 50 m². Alle satellietkanalen staan daarmee 40 Watt gelijktijdig ter beschikking; meer dan genoeg om een home cinema beleving van topklasse te garanderen.

Woonkamerintegratie
Ook optisch hoeft de US 6112/6 RHD zich niet te verstoppen, want hij kan als edel designelement elke woonkamer upgraden. Mocht een verstopte of onopvallende positionering noodzakelijk zijn, is dat geen probleem. Met de vijf meter lange kabel wordt de subwoofer met een bediening verbonden, die naast een LCD-display en koptelefoonuitgang de infrarood-ontvanger voor de signalen van de meegeleverde afstandsbediening is. Het is niet meer nodig om voor de diverse extra bronapparaten en luidsprekers nog een extra AV-receiver op te stellen. Alle noodzakelijke elektronica is onopvallend en compact in de subwoofer verbouwd. De sound verloopt via hoogwaardige aansluitingsklemmen direct naar de luidsprekers. De US 6112/6 RHD wordt namelijk alleen in een set met passende speakers verkocht. Hier kunnen klanten op de vertrouwde techniek van Teufel rekenen: de subwoofer is beschikbaar in de bundel met de LT 2 Set M en Set L luidsprekers.

Teufel LT 2 luidsprekers
De surround sound leveren de luidspreker sets LT 2, desgewenst in de M-variant voor bevestiging aan de muur of de L-variant als vloerstaande zuilen. Door de statige verschijning met een hoogte van 1,13 meter bij slechts 13,5 centimeter diepte neemt deze luidspreker beduidend minder plaats in beslag dan een grote houten vloerstaande luidspreker. De winst in ruimte houdt echter niet in dat je akoestisch iets moet inleveren. De L 220 FR is een loepzuivere hifi-luidspreker, perfect voor het muzikale genot. De behuizing van massief aluminium zorgt niet alleen voor een mooi uiterlijk, maar voldoet ook vanwege zijn extreme stijfheid aan de meest optimale akoestische voorwaarden. Twee 100 mm conus chassis zijn voor de weergave van lage en middentonen verantwoordelijk. De 25 mm metaal-tweeter zorgt voor de afstraling van alle hoge tonen. Een glasplaat met stalen spikes waarborgt niet alleen een stabiele plaatsing; door de glasplaat lijkt het ook alsof de zuilen boven de vloer zweven.

Verkrijgbaarheid en prijs
De US 6112/6 RHD is alleen verkrijgbaar in een set met passende speakers. Teufel heeft daarom de home cinema set LT 2 R High Definition “5.1 set L” samengesteld. Deze is verkrijgbaar in Set M of Set L.

De nieuwe LT 2 R High Definition “5.1 set L” is voor €1599,99 verkrijgbaar op de website van Teufel. De M-variant, LT 2 R High Definition "5.1 set M", kent een prijs van €1499,99, ook via de website van Teufel.

Teufel heeft ook een Special Page

MERK

EDITORS' CHOICE