NIEUWSOnkyo

Onkyo Home Cinema 2012

Redactie HiFi.nl | 15 februari 2012 | Onkyo | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Onkyo lanceert deze week de eerste modellen van de nieuwe lijn home cinema receivers voor 2012. Het betreft vier TX-serie modellen, te beginnen met de TX-SR313 en gevolgd door de TX-NR414, 515 en 616 die een nieuwe standaard moeten zetten binnen hun respectievelijke prijsklasse. 

Het paradepaardje van de vier modellen is de TX-NR616 THX Select2 Plus-gecertificeerde home cinema receiver, maar laten we beginnen met de 5.1-kanaals (100 watt per kanaal) TX-SR313. Het instapmodel in de serie bevat onder meer het innovatieve WRAT (Wide Range Amplifier Technology), een designtechniek die ruis en vervorming tegengaat. Aan de achterzijde vind je vijf HDMI poorten voor onder meer 3D video, en er is ondersteuning voor Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio decoding. Over Dolby publiceren we overigens binnenkort een uitgebreid achtergrondartikel, zowel over het bedrijf als over de vele verschillende audioopties van de merknaam die eigenlijk iedereen wel kent.

Net als onderstaande grotere broers heeft de TX-SR313 tevens een USB-ingang. Uiteraard vind je bovenstaande opties ook in de TX-NR414, die 5 x 130 watt biedt. Daarnaast heeft het model ook een netwerkfunctie om audio vanaf PC, laptop, iDevice of natuurlijk via internet af te spelen. Spotify en SIMFY zijn beschikbaar, evenals muziekdiensten als MP3Tunes.

De TX-NR414 heeft er met zes HDMI-poorten één meer dan zijn broertje, en deze extra poort beschikt over ARC of Audio Return Channel. `Return` kun je hier lezen als audio die van de tv `vandaan` komt en upstream naar de AV-receiver gestuurd kan worden via HDMI, zoals de audio van een in de TV aanwezige videobron (of bijvoorbeeld satellietverbinding). Naast een afstandbediening is het ook mogelijk de receiver met iDevice of Android te besturen, waarbij een display met Graphic User Interface op de receiver het instellen en afstemmen overzichtelijker moet maken. 

Ook beschikt de TX-NR414 over Hybrid Standby, de mogelijkheid via HDMI het geluid van enkel je TV (en vanaf Blu-ray) te beluisteren zonder dat de versterker aanstaat, om zodoende stroom te besparen. De receiver kan daarnaast ook ingeschakeld worden met enkel de Onkyo apps op je iDevice of Android. 

Uiteraard gaan de TX-NR515 en -616 nog een stapje verder. Beide 7.2-kanaals receivers met respectievelijke 7 keer 130 en 7 keer 165 watt bouwen verder op bovenstaande, en bieden daarnaast onder meer MHL/HDMI. MHL staat toe dat je 1080p video met 7.1-kanaals surround af kunt spelen vana smartphones en andere draagbare devices. Het grootste model van de twee, de TX-NR616, is bovendien THX Select2 Plus-gecertificeerd en garandeert daarmee bioskwaliteit audio. Een veeleisende standaard die onder meer behaald is dankzij Onkyo`s Darlington-schakeling, met toegevoegde inventiviteit van de Onkyo engineers. 

Beide receivers hebben acht HDMI poorten en twee outputs voor bijvoorbeeld een HDTV én een projector. Het zijn daarnaast modellen uit de tweede generatie van Onkyo series die 4K2K upscaling mogelijk maken; analoge video kun je zodoende upscalen tot 1080p en tot 4K (4096 x 2160 pixels) met een 4K-compatible scherm. 

Muziek is ook zeer welkom op de 515 en 616: met een extra USB voor wireless LAN en een vrije USB-poort aan de voorkant voor iDevices en andere bronnen. Beide receivers beschikken verder over Dolby Pro Logic IIz en de TX-NR616 heeft tevens Audyssey DSX. Je kunt bovendien twee subwoofers aansluiten voor een 7.2 set-up. Maak alvast kennis met de 616 in onderstaande preview.

Er zijn momenteel nog geen consumentenadviesprijzen in euro`s. De prijzen zoals ze nu bekend zijn in dollars, zijn hieronder te vinden. De eerste drie modellen zijn in de VS beschikbaar, de TX-NR616 volgt op korte termijn. Prijzen en beschikbaarheid in ons taalgebied:

TX-SR313 5.1-kanaals home cinema receiver 349,- euro (februari)
TX-NR414 5.1-kanaals netwerk home cinema receiver 449,- euro (februari)
TX-NR515 7.2-kanaals netwerk home cinema receiver 599,- euro (maart)
TX-NR616 THX Select2 Plus-certified home cinema receiver 699,- euro (april)

 

Onkyo heeft ook een Special Page

 

Bekijk ook de eerdere producten van Onkyo in de catagolus 2011 - 2012MERK

EDITORS' CHOICE