NIEUWS

Ook 2012 zwaar voor elektronicabranche


Redactie HiFi.nl | 11 januari 2012

In het nieuwe kalenderjaar wordt opnieuw zwaar weer voorspeld voor de elektronicabranche. Volgens onderzoek van adviesbureau DTNP staat er een saneringsgolf te wachten, doordat verkoop in fysieke winkels verder onder druk komt te staan, door een combinatie van het huidige economische klimaat en de invloed van online aanbieders. 

Aanbod van elektronica stijgt, terwijl verkopen sinds 2010 aan het dalen zijn. DTNP stelt dat het faillissement van onder meer It`s afgelopen kalender in de komende periode opgevolgd wordt door een verdere sanering van het aantal winkels, te meer omdat juist in de elektronicabranche aanschaf via internet grote voordelen biedt en het marktaandeel van online spelers groeit: "Sommigen gaan zelfs uit van een toename tot vijftig procent".

DTNP stelt verder dat onderscheidende winkels het verschil kunnen maken tussen overleving (en groei) en sanering, door elementen aan te bieden die online winkels veelal niet in hun assortiment hebben. ”Het onderscheid kan zitten in het bieden van beleving (grote elektronicawarenhuizen zoals MediaMarkt), specialisatie (speciaalzaken zoals Bang&Olufsen) of service (servicewinkels zoals Expert).” Ook de locatie van fysieke winkels speelt een rol; vooral perifeer gelegen filialen krijgen het zwaar. 

EDITORS' CHOICE