Bowers & Wilkins superbios

Redactie HiFi.nl | 24 december 2011 | Bowers & Wilkins

Bowers & Wilkins deelde met ons het nieuws over de ronduit imposante state-of-the-art bioscoop die deze week in Zuid-Korea werd geopend. “Possibly the finest cinema in the world…”. Getuige de hifi-installatie die de gloednieuwe bios ingebouwd heeft, zou dat zomaar eens kunnen.

CJ CGV is het grootste exploitant van bioscopen in Zuid-Korea, die de kans schoon zag op de 11de verdieping van een nieuwe CGV multiplex in Seoul een unieke zaal te ontwerpen. ‘State of the art’ is vaak overdreven, stelt ook Bowers & Wilkins, maar als je ziet en leest wat CGV heeft samen weten te stellen, dan is de woordkeuze van dat cliché misschien eens niet overdreven.

(klikbaar voor groter formaat)

De bioscoop is met name bedoeld voor privé screenings en zakelijke evenementen, maar draait ook tweemaal daags vrij toegankelijke films. ‘Vrij toegankelijk’ is dan overigens wel voor een aanzienlijk prijsje.. We weten niet wat de kaartjes kosten, maar bij een bios met 32 luxe zetels en eigen catering kun je jezelf er wel iets bij voorstellen, los van de A-locatie en het kostbare ontwerp. Maar waar wij vooral in geïnteresseerd zijn, is natuurlijk de hifi-installatie. 

(klikbaar voor groter formaat)

De technisch manager van CGV koos daarbij voor de CT 800-serie van Bowers & Wilkins, waarbij de complete samenstelling misschien wel het beste omschreven kan worden als het droomlijstje van iedere film- en muziekliefhebber met een oor voor goed geluid.

Voorkanalen: links, rechts en center full-range CT8 LR speakers, ieder gekoppeld aan twee CT8 SW subwoofers. Je kunt hier overigens uitgebreid over de specificaties lezen, maar het komt in ieder geval op het volgende neer: het complete lage frequentie conus volume (in ruimtelijk oppervlak) van de left, right en center speakers en de subwoofers komt overeen met 43 paar B&W PM1 speakers

(klikbaar voor groter formaat)

De installatie bestaat verder uit zes CT8.4 full-range speakers met zes ondersteunende CT SW15’s. Voor versterking is een totaal van twaalf (!) Classé CT-M600 600 watt monoversterkers, drie Home Theatre Review.com Award-winnende 300 watt Classé CT-2300 versterkers voor de surround kanalen én drie Bowers & Wilkins 1000 watt SA1000 versterkers. Kijk hier voor de exacte specificaties, of kijk op het blog van Bowers & Wilkins. De versterkers zijn te vinden in een goed geventileerde ruimte op het balkon, achter glas zodat de bezoekers het gebruikte systeem kunnen bewonderen. Je vraagt je af of er nog aandacht voor het scherm zal zijn.

(klikbaar voor groter formaat)

MERK

EDITORS' CHOICE