NIEUWSTeufel

Teufel Ultima 800 MK 2

Redactie HiFi.nl | 08 december 2011 | Teufel

Teufel introduceert zijn nieuwe topmodel in het stereo assortiment, de Ultima 800 MK 2. Met de Ultima 800 ging Teufel eind 2009 terug naar zijn roots en stapte weer in de hoogwaardige stereomarkt. Een groot succes: positieve feedback bij pers en klanten was het resultaat. Reden genoeg om het vlaggenschip van de Teufel stereo line-up nader onder de loep te nemen om zo verbeteringen door te kunnen voeren.

Nieuwe looks 
De meest in het oog springende veranderingen ten opzichte van de Ultima 800, zijn van optische aard. De Ultima 8 MK 2 heeft weliswaar dezelfde afmetingen als zijn voorganger, de MK 2 presenteert zich met zijn puur wit pianolak design heel anders. Ook de voetstukken zijn gemoderniseerd. Het industriële design bij de oudere variant was een kritiekpunt bij klanten en pers, dus de nieuwe Ultima 800 speaker is uitgerust met vernieuwde voetstukken van echt metaal. Niet alleen functioneel, maar ook mooi! Een minder zichtbare, maar belangrijke cosmetische wijziging is doorgevoerd bij de af te nemen stoffen covers die ter bescherming van de drivers dienen. Deze zijn nu met magneten op de luidsprekers bevestigd. Wie zijn Ultima 800 MK 2 dus liever zonder afdekking in de woonkamer plaats, heeft niet de optische beperkingen in de vorm van zichtbare schroefgaten in de speaker. 

Akoestische verbeteringen 
Veel belangrijker dan de cosmetische wijzigingen zijn natuurlijk de akoestische verbeteringen. Alle gebruikte drivers, van de 33 mm stoffen dome tweeter en de 100 mm titanen midrange driver tot en met de zes 170 mm carbon Rohacell sandwich woofers zijn verbeterd. Met name door het vernieuwde midrange chassis is de storingsfactor verder verkleind. Het reeds zeer mooie frequentieverloop van de oorspronkelijke Ultima 800 is nog rechtlijniger geworden en het afstralingsvermogen over het gehele spectrum is verder verbeterd. Voor de ervaren stereoluisteraar betekent dit simpelweg één ding: de Teufel Ultima 800 MK 2 levert een nog meer gedifferentieerde en fijnere geluidsweergave van zijn favoriete muziekstukken. 

Bass Alignment 
In plaats van de gangbare en door concurrenten veelgebruikte bass reflex opening is de Ultima 800 MK 2, net als zijn voorganger, uitgerust met twee actieve en vier passieve elastische woofers, waarvan er drie naar achter gericht zijn. Hierdoor produceert de speaker zeer stabiele bass geluiden, zonder mid-range resonantie afkomstig uit de reflex pijp. Bovendien zijn de luidsprekers op deze manier eenvoudig op de akoestische wensen of ruimtelijke mogelijkheden van de klant af te stellen. De Teufel ingenieurs hebben in de Ultima 800 MK 2 namelijk een praktische Bass Alignment functie in gebouwd, die in vier stappen naar wens gereguleerd kan worden. 

Zelfs de droogste technische data klinkt met de Ultima 800 MK 2 als muziek in de oren: 350 Watt vermogen, een frequentiebereik van 40 - 27.000 Hz (-3 dB), een gevoeligheid van 87 dB bij 2,83 V/m, 3-kanaals opbouw en aansluitingsklemmen die hoogwaardige kabels tot 10 mm diameter kunnen vastklemmen spreken voor zich. Al deze tot in het detail uitgedokterde en speciaal voor de Ultima 800 MK 2 ontwikkelde bijzonderheden zorgen voor een uiterst rijk en levendig klankbeeld. 

Verkrijgbaarheid en prijs 
De nieuwe Teufel Ultima MK 2 is per direct verkrijgbaar via de Teufel webshop voor een setprijs van € 2.999,99. Meer informatie, waaronder technische specificaties is te vinden op de Ultima MK 2 productpagina. En kijk ook eens op de Teufel Special. 

MERK

EDITORS' CHOICE