NIEUWSDynaudio

Dynaudio Focus serie

Redactie HiFi.nl | 15 juni 2011 | Dynaudio

Op High End in München was Dynaudio zonder meer één van de hoogtepunten. De vorige Focus modellen hebben in 2005 op dezelfde show hun entree gemaakt, en werden al snel Dynaudio`s meest succesvolle luidsprekerlijn.

Tijdens de persconferentie op High End onthulde Wilfried Ehrenholz, eigenaar en oprichter van Dynaudio, de opvolger van de succesvolle Focus serie hoogstpersoonlijk. “De markt voor hifi heeft het lastig, alleen Duitsland vormt een positieve uitzondering binnen Europa. Mensen luisteren meer naar muziek dan ooit. De hifiwereld moet daar haar producten op aanpassen. Zonder luidsprekers kun je niet naar muziek luisteren, dus Dynaudio kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. De Focus lijn is pas vijf jaar geleden geïntroduceerd, de introductie van een opvolger mag voor Dynaudio begrippen redelijk snel genoemd worden.”

Met de nieuwe Focus wil Dynaudio een nieuwe benchmark zetten in dit segment, schreven we al in het HIM verslag. Gebaseerd op deze modellen is de huidige lijn in vele opzichten verbeterd. Niet alleen is de behuizing en de vorm ervan verbeterd, maar zijn zowel de midden- als de laagweergevers vernieuwd en de crossovers aangepast. Tot slot is de lijn uitgebreid met een geheel nieuw vloerstaand model. Een andere noviteit voor de Focus lijn betreft een afwerking in prachtig walnoothout. Zeker in combinatie met de nieuwe zilvergrijze ringen om de drivers een lust voor het oog. Samen met de Piano Wit en Piano Zwart hoogglans uitvoering, overigens voor ieder model zonder meerprijs verkrijgbaar, zijn er nu in totaal 6 uitvoeringen verkrijgbaar voor de nieuwe Focus lijn. 

De familie bij elkaar

De nieuwe serie kent vijf modellen, die we hieronder kort zullen bespreken; een Focus 160 (monitor), een Focus 260 (kleine vloerstaander), een Focus 340 (vloerstaander), een Focus 380 (grote drieweg vloerstaander) en een Focus 210C centerspeaker. De Focus 340 is een compleet nieuw drieweg model en is ontwikkeld om het gat in prijs en grootte tussen de kleine vloerstaander en de grootste vloerstaander op te vullen. De nieuwe Focus tweeter heeft een soort hoorn-achtig verloop dat zowel esthetisch als klankmatig het design verbetert.

Focus 160
De behuizing heeft een verbeterde constructie tegen hinderlijke resonanties en een hogere mate van stijfheid om zo nog betere prestaties van de woofer mogelijk te maken. De Focus 160 voelt zich thuis in kleine tot middelgrote vertrekken en verbaast, zeker als de luidsprekers op de Dynaudio Stand4 geplaatst worden door snelheid, voortreffelijke microdynamiek, natuurlijke muzikaliteit, open geluidsbeeld en zeer precieze en homogene weergave van het hoogste hoog tot het laagste laag.

Focus 260

Door de relatief slanke kast die nog geen meter hoog is, wordt zelfs op geringe luisterafstanden een ideaal afstraalgedrag mogelijk. De Focus 260 heeft dezelfde eigenschappen als de 160, een breed geluidsbeeld, verbazend natuurlijke muzikaliteit en een extreem precieze en homogene balans, en voegt hier nog eens een doortekend laag vol dynamiek en presentie aan toe. Perfect geschikt voor de middelgrote tot grote vertrekken.

Focus 340
Het geheel nieuw ontwikkelde model Focus 340 biedt gewoonweg meer van alles. De dubbele 18cm woofers zijn speciaal voor de Focus 340 ontworpen en hebben naast een extra groot conusoppervlak ook de nieuwe zwarte Kapton® spreekspoelhouder en een zeer stijf, gegoten aluminium chassis. Alle onderdelen werken harmonieus samen in een behuizing met een ultra rigide constructie. Het resultaat is een indrukwekkende vloerstaande luidspreker met een ongelooflijk dynamisch, snel en precies geluidsbeeld, gecombineerd met diep en krachtig, maar tegelijkertijd razendsnel laag.

Focus 380
Zeker in grotere ruimtes is een juiste balans tussen hoge tonen, middengebied en lage frequenties van het voornaamste belang. De Focus 380 is voor deze taak de ideale keuze. De conussen van het mid/laag en laag maken gebruik van het Dynaudio MSP materiaal (magnesium silicaat polymeer) om geluidstechnisch naadloos te integreren met de zijdezachte Dynaudio Esotar2 softdome tweeters. Het uiteindelijk resultaat is ongehoord: de Focus 380 kent een rijke detaillering, een uitzonderlijk oplossend vermogen en is tegelijkertijd oorstrelend zacht in de hogere frequenties. Openheid en precisie in het middengebied komen samen met het krachtige laag dat staat als een huis. Een luidspreker voor alle vertrekken en vele muzieksoorten.

Focus 210C
Ieder hometheater is opgebouwd rond de centerluidspreker, het hart van het systeem. De Focus 201C centerluidspreker is uitgerust met dezelfde hoogwaardige Dynaudio softdometweeters en MSP mid/laag drivers als de overige modellen om een ideale uitbreiding te kunnen vormen.

De volgende dealers hebben de nieuwe serie vanaf deze week in hun showroom staan: 

Hifi Solutions/Amsterdam
Muiderstraat 13 – 17
1011 PZ Amsterdam
Tel.: 020-6232183

Praalder Audio Video Center/Den Haag
Appelstraat 143-145
2564 ED Den Haag
Tel.: 070-3684710

Praalder Audio Video Center/Den Haag
Theresiastraat 151-161
2593 AG Den Haag
Tel.: 070-3222273

Number One BV/Leiden
Korevaarstraat 2f
2311 JS Leiden
Tel.: 071-5131512

Audio TV Centrum/Eindhoven
Geldropseweg 75
5611 SE Eindhoven
Tel.: 040-2111865

Sound Gallery/Groningen
Noorderstationsstraat 53
9716 AR Groningen
Tel.: 050-5775449

MERK

EDITORS' CHOICE