PM1 luidspreker geïntroduceerd door B&W

Bowers & Wilkins heeft de PM1 luidspreker op statief geïntroduceerd. Volgens B&W de meest geavanceerde kleine luidspreker die het merk ooit geproduceerd heeft. De PM1 beschikt ook over de nieuwe ‘Carbon Braced Tweeter’.

Deze Carbon Braced Tweeter, met Nautilus buisbelasting, verschuift het opbreekpunt van het aluminium membraan naar 40kHz. De aluminium tweeter is net als bij de 800 Series Diamond op de bovenkant van de behuizing gemonteerd, met een strategisch geplaatste ring vervaardigd uit ‘ultra-high modulus pitch-based carbon fiber’.

B&W vertelt: “Onder de Carbon Braced Tweeter zit op het eerste gezicht een reguliere Bowers & Wilkins Kevlar bas/middentoonluidspreker, zoals ook bij de CM1 het geval is, en die bekend staat om zijn heldere en gedetailleerde weergave van middenfrequenties. Maar schijn bedriegt… De PM1 mid/laagunit is uitgevoerd met een gloednieuwe antiresonantieplug, een paddenstoelvormige stofkap gemonteerd in de spreekspoel om de beweging van de spreekspoel te dempen. Dit reduceert opbreekverschijnselen, zorgt voor een beter gedefinieerde weergave en verheft de Bowers & Wilkins technologie tot een nieuw en hoger weergaveniveau.” 

De binnenzijde van de PM1 is voorzien van B&W’s Matrix-systeem, om kastkleuring tegen te gaan. Ook het front- en toppaneel zijn belangrijke factoren in de geluidsweergave. Deze vormen zijn afgeleid van de ‘koppen’, zoals die ook te zien zijn bij de Diamond 800 en Diamond 802. Dit alles verduidelijkt, volgens B&W, de plaatsing van zowel stemmen als instrumenten in het geluidsbeeld. Om dit alles te bereiken is een mineraalhoudend hars in vloeibare vorm gegoten, wat zou zorgen voor een hoge massa en inerte constructie. 

Al met al heeft de constructie van de 800 Series Diamond het design van de PM1 sterk beïnvloed. Dit geldt ook voor het gebruik van ‘Oxygen Free Copper’ luidsprekeraansluitingen en ‘Mundorf M-Cap Supreme’ condensatoren. 

De PM1 kost 1.250 euro per stuk en het statief is 250 euro per stuk. Kijk voor meer informatie op de website van Bowers & Wilkins.

MERK

EDITORS' CHOICE