NIEUWS

Dobberende domotica op luxejachten


Bart Nijman | 13 mei 2011

Gisteren zijn op HiFi.nl een aantal vacatures geplaatst van Van Berge Henegouwen Installaties (VBH), een Nederlandse system integrator die zich op internationale schaal bezig houdt met de implementatie van high-tech entertainmentsystemen op luxe jachten. Sterker nog, VBH heeft naar eigen zeggen het grootste portfolio van alle Europese bedrijven op dat gebied. Sinds 2000 heeft VBH zo’n 80 jachten van 28 tot 133 meter lengte voorzien van Audio/Video, IT, Communicatie, Control, Security en domotica-systemen, waarbij het bedrijf sinds 2008 onderdeel uitmaakt van Imtech Marine. 

Zo’n omschrijving maakt nieuwsgierig, dus hebben we even gebeld met Gert Valstar, verantwoordelijke voor werving en selectie, om wat meer te vertellen over VBH. 

Gert lacht als hem gevraagd wordt of luxe jachten en huizen een beetje te vergelijken zijn, qua domotica: “Nee, dat zijn wel echt hele verschillende takken van sport. In een huis gebruik je leidingen om kabels doorheen te trekken en dan ben je al een heel eind. Indien je iets vergeet, zijn er altijd nog creatieve oplossingen met een extra Cat5 te bedenken of is een doorvoertje snel gemaakt. Systeemintegratie op schepen gaat heel anders. Dat begint al bij de constructiematerialen. Schepen zijn van staal en hebben nauwelijks binnenwanden, waarbij kabels in vaste kabelgoten achter het interieur de infrastructuur vormen. Het bijleggen van een kabel betekent meestal het slopen van het interieur. Dat is niet het enige, je moet rekening houden met de demping van netwerksignalen op het schip (kooi van faraday) en communicatie door middel van bewegende satellietschotels, want midden op zee is er geen internetprovider met een draadje. Daarnaast heb je te maken met weers- en klimaatomstandigheden en natuurlijk de brandveiligheid maar ook regelgeving aan boord.” 

Dankzij 25 jaar ervaring is VBH als geen ander in staat om in te spelen op deze jacht-specifieke factoren. VBH voorziet een luxe jacht van alle denkbare technische gemakken, zowel op het gebied van entertainment als wooncomfort (verlichting, climate control, steward call systemen en gordijnen centraal bedienen), security systemen (CCTV, Physical Security, elektrische sloten, diver en deck control) en centrale IT-platformen. “We kunnen echt totale systemen aanleggen, tot route-informatie aan toe, die via een centraal control systeem lokaal bediend kunnen worden. Onze eigen IT’ers kunnen alle bestaande systemen aan elkaar koppelen en onze programmeurs zorgen dat klant precies de functionaliteit krijgt die hij wil”, vertelt Gert. 

De hoofdmoot van de activiteiten van het bedrijf bestaat uit ‘new build’ projecten: jachten vanaf de tekentafel tot aan de tewaterlating. Dat zijn soms projecten van wel vier jaar. “We moeten inderdaad al doende onze systemen wel eens aanpassen aan de snelheid van de technologische ontwikkelingen”, beaamt Gert. “Wat op de tekentafel bedacht is, hoeft drie jaar later niet per se in dezelfde vorm op het jacht terecht te komen. Maar we proberen sowieso altijd toekomstgericht bezig te zijn, door bijvoorbeeld bij luidsprekers die we aansluiten alvast cat. 5 ethernetkabel weg te leggen en een infrastructuur met fibre, want steeds vaker gaat bediening en aansturing van apparatuur via TCP-IP. Dit leidt nog wel eens tot discussie met de werf of andere partijen die bij het project betrokken zijn, want die willen natuurlijk alles zo klein, licht en onopvallend mogelijk hebben terwijl wij er de allerbeste materialen in willen stoppen onder de juiste omstandigheden. Dat levert een interessant spanningsveld op.” Gert grijnst bijna hoorbaar door de telefoon.

Behalve nieuwbouw verzorgt VBH zogenaamde ‘refits’ (bestaande jachten van nieuwe systemen voorzien) en levert natuurlijk ook uitbreidings- en reparatieservices. Tijdens de gehele life cycle, dus zowel bij nieuwbouw, renovatie als nazorg, werkt het bedrijf in de hele EU en soms nog verder weg. “In de zomer liggen alle jachten in de Middellandse Zee, maar als het hier kouder wordt, vertrekt een deel richting de Cariben”, vertelt Gert. “Wij helpen onze klanten waar ze dat willen. Dus ook in Florida of Sint Maarten.” 

Dat brengt het gesprek op de vacatures. Wat mogen de gezochte IT specialist, programmeur en projectmanager verwachten bij Van Berge Henegouwen? “Veel uitdaging, grote zelfstandigheid en het werken in een unieke branche. Daarbij hoort ook veel vliegen, werken onder tijdsdruk en deadlines”, begint Gert. “Maar we werken in een jong team van een dikke vijftig man met een gemiddelde leeftijd van een jaar of 28. Allemaal mensen die jong en enthousiast zijn, maar tevens flexibel, kundig en gemotiveerd. Dat zorgt voor een prettige werksfeer.” En de klanten? “Dat zijn industriëlen, oliebaronnen en CEO’s van multinationals, maar natuurlijk ook sterren, illustere miljardairs, oliesjeiks en prinsen. Maar uiteraard doen wij over ons clientèle geen inhoudelijke mededelingen”, zegt Gert op veelzeggende toon. Begrepen. Werken voor Van Berge Henegouwen klinkt in veel opzichten als een bijzondere baan. Die vacatures zijn ongetwijfeld snel ingevuld.

Klik hier voor de vacatures voor IT Specialist, Engineer, Programmeur of Projectmanager.

EDITORS' CHOICE