NIEUWS

Tandberg Telepathologie

Redactie AV & Domotica | 18 augustus 2009
(Ingezonden mededeling)

TANDBERG maakt telepathologie mogelijk in Brabantse ziekenhuizen

Amsterdam, 13 augustus 2009 – TANDBERG, leverancier en producent van telepresence, high-definition videoconferencing en mobiele video-oplossingen, heeft in samenwerking met MediVisual voor de Stichting Laboratoria voor Pathologie en Medische Microbiologie (PAMM) het mogelijk gemaakt om vriescoupes te diagnosticeren op afstand. De PAMM faciliteert onder andere het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven en het MMC te Veldhoven. De PAMM is gehuisvest in het Catharina ziekenhuis en de stichting heeft op beide locaties TANDBERG apparatuur staan. Hiermee kunnen pathologen van de PAMM een vriescoupe op afstand beoordelen en analyseren of het weefsel van een patiënt goed- of kwaadaardig is. Dit gebeurt real-time en in High Definition en niet met behulp van een scan van de vriescoupe, die ongeveer 25 minuten duurt.
 
Pathologen begeleiden de pathologie analist die de vriescoupe prepareert uit verdacht weefsel van een patiënt via videoconferencing apparatuur en een macroscopie opstelling. Pathologen maken voor de diagnose gebruik van een microscoop die met een joystick op afstand volledig bestuurbaar is. De beelden komen binnen via de HD-schermen van TANDBERG. Doordat de beelden in HD kwaliteit worden verzonden, is het beeld van voldoende kwaliteit in vergelijking tot een lichtmicroscoop. Waar in het verleden een patholoog veel tijd verloor met reizen tussen de ziekenhuizen en wachten op het te onderzoeken materiaal, kan de tijd nu efficiënter worden ingedeeld. Radiotherapeuten en gynaecologen in de regio Zuid-Oost Brabant werken sinds 2007 met TANDBERG voor patiëntbesprekingen.
 
Jan Kalter en Guy van Dael van MediVisual hebben deze toepassing bedacht en zijn verantwoordelijk geweest voor de implementatie van het systeem. Guy van Dael van MediVisual zegt: “Door de goede ervaringen die de radiotherapeuten hebben opgedaan met het gebruik van de TANDBERG apparatuur tijdens besprekingen, zijn we nu een stap verder gegaan. Bij patiënten van het MMC met een verdachte afwijking wordt tijdens een operatie een stukje weefsel voor onderzoek weggenomen. De beoordeling of het weefsel goed- of kwaadaardig is, kan nu op afstand worden gedaan door de unieke HD-kwaliteit die TANDBERG biedt. Om de kwaliteit te waarborgen is de functie van analist die wordt aangestuurd door de pathologen opgeschaald.”
De heer Van Beek, patholoog bij de PAMM, zegt over de bevindingen in de praktijk: “Videoconferencing is niet alleen handig voor vergaderingen, maar ook een geschikt hulpmiddel voor sneldiagnostiek met behulp van vriescoupes. Door deze ‘telepathologie’ kunnen wij onze tijd veel beter indelen en efficiënter besteden.”

Voor meer informatie www.tandberg.nl

EDITORS' CHOICE