NIEUWS

Thallo wandventilator

Redactie AV & Domotica | 12 juli 2009
(Ingezonden mededeling)

Thallo verfrist, maar geeft interieur ook persoonlijke touch
In korte tijd veel vraag naar opmerkelijke wandventilator

Elke bewoner die een Thallo in huis heeft, kan straks zelf bepalen hoe deze wandventilator eruit ziet. Het toestel heeft standaard al een fraai ontworpen uiterlijk. Maar fabrikant Alusta stelt vanaf september via een webshop alle bezitters in de gelegenheid om de Thallo met een afbeelding naar eigen keuze te verfraaien. Tegelijk meldt Alusta dat TNO-onderzoek uitwijst dat de Thallo met CO2-sensor in de nieuwbouw een EPC-reductie van +/- 0,23 realiseert, waarmee de sterke vraag naar dit toestel grotendeels wordt verklaard.
Eigenlijk al vanaf zijn presentatie op de Bouwbeurs begin 2009 is de vraag naar deze wandventilator aanzienlijk. In korte tijd zijn er in bestaande woningen en in een school al diverse toestellen geïnstalleerd. Verschillende aanbiedingen staan momenteel uit en daarbij is het opvallend dat ook vanuit de nieuwbouw veel vraag naar deze oplossing bestaat.

“Wij zagen de mogelijkheden voor de Thallo aanvankelijk vooral in bestaande woningen en in de utiliteit. Maar door de bijzondere prestatie in de EPC-berekening – een reductie tot wel 0,23 – zien ook opdrachtgevers en adviseurs in de nieuwbouw veel mogelijkheden. Bovendien is de Thallo erg eenvoudig aan te brengen, en ook nog eens achteraf, als de woning al bijna gereed is. Steeds meer opdrachtgevers vinden dit een ideale manier om de ventilatievoorziening los te koppelen van ramen of kozijnen. Dit levert hen aanzienlijke, logistieke voordelen”, zegt André Meester, algemeen directeur van Alusta.

Het moderne uiterlijk van de Thallo wordt goed ontvangen. De bediening is zo eenvoudig dat zij meestal zonder enige uitleg te begrijpen is. De interface werkt met leds en een zogeheten ‘capacitieve sensor’, die reageert op aanraking; vergelijkbaar met bijvoorbeeld de bediening van de iPod van Apple. Om het bijzondere design te benadrukken, biedt Alusta via een webshop straks de mogelijkheid om de afdekkap te laten voorzien van een eigen afbeelding. Een foto van (klein)kinderen, een tekening, een mooi landschap, een patroon dat bij het behang past, enzovoorts. De enige beperking is de inspiratie van de eigenaar. Via de speciale webshop kunnen bezitters op eenvoudige wijze de kap ontwerpen en bestellen.

Naast de esthetische kwaliteiten levert de Thallo ook technisch hoogstaande prestaties. Bij een ventilatiecapaciteit van 20 liter per seconde blijft het geluidniveau van het toestel binnen de grenswaarde van 30dB(A). Wanneer de capaciteit 15 liter per seconde bedraagt – en dit is voldoende voor een slaapkamer van circa 17 vierkante meter – is het geluidniveau zelfs minder dan 20 dB(A). Een dergelijke, fluisterstille ventilatievoorziening garandeert een probleemloze nachtrust.
Maar niet alleen zijn eigen geluidniveau is erg laag, de Thallo levert ook qua geluidwerendheid een topprestatie. In de basisuitvoering heeft het toestel een geluidwering van 38dBA. Maar Alusta biedt ook een variant met een ronde, akoestische kap die de geluidwerende prestatie verhoogt naar 43dBA. En op locaties waar de geluidbelasting nog groter is, kan men kiezen voor een uitvoering met ronde akoestische kap én een geïsoleerde doorvoer waarmee de geluidwering tot 48dBA toeneemt.

Verder beschikt de Thallo standaard over een elektrostatisch filter. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen of bewoners in regio’s met zware vervuiling zullen met dit filter veel extra comfort ervaren. Een extra functionaliteit op de Thallo, die als optie leverbaar is, is een ingebouwde CO2-sensor. Hiermee kan deze ventilatievoorziening zijn capaciteit zelf aanpassen op basis van het gemeten CO2-gehalte in de ruimte. Hoewel de CO2-regeling automatisch verloopt, is de Thallo natuurlijk ook in deze uitvoering handmatig bedienbaar en afsluitbaar. In de CO2 gestuurde versie levert de Thallo een EPC-reductie van +/- 0.23.

De installatie van de Thallo is erg eenvoudig. Het toestel is met drie schroeven aan de muur te bevestigen. Door de muur moet men een ventilatiekanaal met een doorsnede van 100 mm aanbrengen die tevens als luchtinlaat aan de buitenzijde dienst doet. Indien gewenst kan de muurdoorvoer aan de buitenkant ook met een regenkap of een lamellenrooster worden afgesloten. De Thallo hoeft niet te worden aangesloten op een geaard stopcontact zodat het product in elke situatie, ook in de bestaande bouw, probleemloos kan worden toegepast.

Alusta Natuurlijke Ventilatietechniek BV
Postbus 93 4870 AB Etten-Leur
Tel. 076 50 34 152 Fax. 076 50 14 496
Email: alusta@alusta.com
Bezoekadres: Penningweg 7
4879 AE Etten-Leur

EDITORS' CHOICE