NIEUWS

GreanPeak

| 11 januari 2009
Stel je voor dat er in een afstandsbediening van je televisie of DVD-speler zonder één of meestal twee batterijen zou kunnen werken? Ten eerste zou dat wereldwijd enkele miljarden penlites per jaar schelen, en ten tweede is de techniek waarop deze batterijloze afstandsbediening werkt nog eens goed voor een bereik van 30 meter, zonder dat je op het apparaat hoeft te richten.


De techniek hierachter is afkomstig van een Nederlands bedrijf, Green Peak genaamd. Op de CES sprak ik met twee ontwikkelaars, die me uitlegden welke voordelen hun wireless-protocol heeft. De huidige afstandsbediening werkt op infrarood – overigens zonder dat hiervoor een standaard bestaat – terwijl de nu ontwikkelde technologie werkt op radiofrequentie, RF afgekort. Het mooie van deze techniek schuilt al meteen in twee zaken. De eerste is dat het een nieuwe standaard wordt – fabrikanten als Panasonic, Philips, Samsung en Sony gaan het ondersteunen – en het tweede voordeel is dat het zelfs méér kan dan alleen je tv of DVD-speler bedienen. Te denken valt bijvoorbeeld ook aan verlichting en verwarming als toepassing.
Maar waar komt dan de energie vandaan? Van twee kleine batterijtjes, knoopcellen van het type 2032, die in principe goed zijn voor vijftig jaar aan energie, maar voor het gemak zeker tien jaar niet vervangen hoeven te worden, en derhalve langer dan de levensduur van de meeste elektronica. Een wel zeer ‘groene’ ontwikkeling.

Zie ook www.greenpeak.com

EDITORS' CHOICE