NIEUWS

CEDIA Expo 2008, deel 4

Redactie AV & Domotica | 17 oktober 2008
In de markt van de consumentenelektronica is het aanbod van luidsprekers enorm. Veel van deze merken voeren ook een aantal modellen voor inbouw of opbouw. De eerste categorie betreft luidsprekers welke een standaard afmeting hebben – in de Amerikaanse huizenbouw is veel gestandaardiseerd, vandaar dat de fabrikanten hier rekening mee houden omdat het tot nu toe nog de grootste markt voor hun is – de tweede categorie is speciaal ontwikkeld om direct tegen de muur geplaatst te worden, vlak naast en onder het vlakke beeldscherm. In dit kader voert het te ver om alle merken de revue te laten passeren, maar voor de belangstellende verwijzen we naar het merk en de website. Enkele merken worden wel belicht vanwege bijzondere kenmerken.
Eén van deze is de Engelse luidsprekerbouwer en zeer succesvol op de CI-markt. Het programma is veelomvattend.
Zie ook www.bowers-wilkins.com


KEF

Ook zo Engels als het maar zijn kan… De Kent Engineering & Foundry produceert net als zo vele elektronicafabrikanten in het Verre Oosten, de ‘sound and shape’ is nog steeds Engels. Misschien was KEF niet de eerste die de Custom Install-markt betrad, maar was er toch zeer vroeg bij. Zo had KEF motorgestuurde plafondluidsprekers: als je er signaal op zette, kwamen ze in de juiste stand tevoorschijn. De Ci-series hebben de klankeigenschappen van de ‘gewone’ en dat maakt ze tot ideale partners voor in huis, juist daar waar geen plaats is voor vloerstaande modellen of omdat ze weggewerkt moeten worden: “great sound can be heard and not seen”. De KEF ‘Wireless System’ is ideaal als de luidsprekerdraad niet zichtbaar mag zijn of gewoon niet toepasbaar is (denk aan grotere ruimtes als galerieën, presentatieruimtes of de moderne living).
Zie ook www.kef.com / www.transtec.nl

Zie voor meer merken voor inbouwluidsprekers ook
www.monitoraudio.co.uk / www.monitoraudio.nl
www.tannoy-speakers.com / www.hnny.nl/tannoy.html
www.meridian-audio.com / www.4tron.nl
www.focal.tm.fr


SpeakerCraft

De catalogus van deze Amerikaanse fabrikant is ‘slechts’ 200 pagina’s dik. Op de stand – zeer alternatief ingericht, tot en met geheel gerecycled en opnieuw te gebruiken materiaal – gaf de grote baas Jeremy Burkhardt interviews met de nodige kwinkslagen ten beste. Binnenkort zal er op de site meer nieuws verschijnen want de import in ons land is van start gegaan. Zie ook www.speakercraft.com / www.sparksite.nl


PolkAudio

Een van de eerste fabrikanten die met een zogenaamde soundbar op de markt kwam was PolkAudio. Zo’n soundbar is een zeer grote geluidsverbetering ten opzichte van de luidsprekers van je vlakke beeldscherm. Sommige producten hebben nog slimme elektronica om een ‘surround’-effect te creëren. PolkAudio’s eerste SoundBar werd in HVT mei 2006 als zeer goed beoordeeld en diverse fabrikanten zoals Denon en Marantz hebben modellen in hun leveringsprogramma. Een innovator moet de concurrentie vóór blijven, dus brengt PolkAudio nu de SurroundBar®360 in première. Een tweedelig DVD-Theater-systeem dat bestaat uit een SurroundBar en een toestel met daarin een DVD/CD-speler en processor-versterker, AM/FM en diverse aansluitingen (o.a. HDMI) en met Faroudja DCDi2 up-conversion van S-Video of composiet naar 480p, 720p of 1080i. Om volwaardig surround te bieden in de weergave zijn maar liefst acht luidsprekers ingebouwd en zorgt het ‘Stereo Dimension Array’ voor het surround-geluid. Verder zijn allerlei denkbare formaten schijfjes te lezen en worden DTS en Dolby Digital ondersteund. Ook denkt men bij PolkAudio aan het milieu: luidsprekers voor in de tuin! De Atrium Sat30 levert in combinatie met de Atrium Sub10 een geluid waar tegen het systeem binnen het moeilijk zal krijgen. De Atrium’s worden in januari leverbaar.
De SC-IPR Series zijn Polk’s paradepaardje want ook op dit vlak waren zij de eerste. Welk vlak? IP-luidsprekers! Als opvolgers van de SC85 en SC80 zijn de met suffix –IPR modellen in gewone analoge systemen te implementeren, via luidsprekerkabel. Indien het tot een NetStreams® IP-based multi-room systeem is opgewaardeerd, kan de installateur de SC-IPR-modellen via een DIN-input aansluiten op een digitale versterker, door het te schakelen naar IP-mode. De luidsprekers zijn dan bi-amplified en DSP-toegankelijk met de vele voordelen van dien (verbeterde fase en frequentiebereik, lagere vervorming, meer laagweergave en dynamisch bereik en hogere geluidsdruk).
Zie ook www.polkaudio.com / www.cic-media.nl

EDITORS' CHOICE