NIEUWS

CEDIA Expo 2008, deel 3

Redactie AV & Domotica | 14 oktober 2008

Toch, soms enigszins verscholen, stuiten we op de zeer specialistische producten die bijvoorbeeld het installatiewerk vergemakkelijken. Verder verandert de manier van muziekopslag in een hoog tempo. Van het prilste begin van het vastleggen van geluid en beeld middels de wasrol, via schellak, vinyl, draad, magneetband, film en CD/DVD, heeft de iPod een totaal andere manier van omgaan met amusement teweeg gebracht. Was mp3 minder serieus te nemen als het om kwaliteit ging, de iPod heeft naast kwaliteit ook een ‘way of entertain’ geïntroduceerd. Het opslaan van muziek- en videobestanden gaat in rap tempo over op de harde schijf – en wellicht later via statische geheugens – of wordt beeld en geluid gehaald van het internet als het de vraag naar capaciteit en bandbreedte bij kan houden…


Sooloos

Kort gezegd: geheugencapaciteit en een interface. Meer heb je niet nodig. Dan kun je je iPod wel blijven gebruiken, maar je wil ‘m ook implementeren in een domotica-omgeving. De Squeezebox van Logitech is optie, maar heeft ook zijn grenzen. Wil je niet blijven steken in ingewikkelde configuraties en alle sores die daar bij schijnen en lijken te horen dan heb je eerder een slim systeem nodig dan een briljant neefje die korzelig de functie van familie-trouble-shooter op zijn schouders nemen moet. Je wil gewoon je CD-collectie ‘rippen’ en direct tot je beschikking hebben. Je hebt honderden of zelfs duizenden CD’s, want naar muziek luisteren is je favoriete hobby. Dan heb je veel capaciteit en een intuïtieve bediening nodig en dat vind je bij Sooloos. Basis van een Sooloos systeem wordt gevormd door ‘The Store’, ‘The Control’ en ‘The Source’. The Store is natuurlijk de hard-drive – altijd getweeën omdat er steeds dubbel wordt opgeslagen! – en kan via ethernet met de andere (Sooloos) componenten praten en analoog-uit om deel uit te maken van je muziekinstallatie. The Control, met een Apple-achtige menustructuur, is een touch-screen bedieningspaneel, zo groot dat je het niet over het hoofd kan zien… Muziek wordt als een FLAC-bestand opgeslagen en dat is lossless. Verder wordt de ‘track’ in één geheel overgezet; dus een pianissimo in een Mozart pianoconcert wordt niet in tweeën geknipt! Verder dient Sooloos op het internet aangesloten te worden om de art-work van je album op te halen en verder hoef je eigenlijk niks meer te doen.
Zie ook www.sooloos.com / www.moremusic.nl


Kaleidescape

Wat voornoemd systeem is voor muziek, is Kaleidescape voor muziek èn film. Eigenlijk met dezelfde manier van opzet. Heb je eenmaal je muziek- en filmcollectie in de ‘Movie Player’ of ‘Music Player’ van Kaleidescape veilig en wel opgeborgen, dan is de ‘doosjeschaos’ verleden tijd. Nieuwe titels vinden automatisch een plek en high-res covers worden van het net geplukt, alsmede een korte inhoud van de film of recensies en veel meer informatie naar wens in te richten en op te halen. Bijzonder is dat de irritante intro van de DVD wordt overgeslagen, ja zelfs het menu hoeft niet bediend. En als je wil kun je allerlei favoriete scènes tot één film aan elkaar plakken. Het spreekt voor zich dat de Kaleidescape te implementeren is met high-end CI-systemen als dat van Crestron en AMX zodat de bijbehorende service als bediening van licht en dergelijke mogelijk is.
Zie ook www.kaleidescape.com 


EDITORS' CHOICE