NIEUWS

Mijn huis mijn architect

Redactie AV & Domotica | 18 juli 2008
Op zaterdag 27 en zondag 28 september zet “Mijn Huis Mijn Architect” opnieuw zijn deuren open. Dat weekend kan de kandidaat (ver)bouwer over heel België inspiratie opdoen voor zijn eigen woning. En dit in het gezelschap van de architect. De organisatie is dan ook verheugd dat voor de editie van 2008 de jury maar liefst 225 projecten kon aanvaarden.

Deze editie staat in het teken van energie en levenslang wonen. Met “Mijn Huis Mijn Architect” wil de Orde van Architecten, initiatiefnemer van dit evenement, graag het resultaat laten zien van een vruchtbare samenwerking tussen de architect en de bouwheer. Om van een huis ook een thuis te maken is het immers van het grootste belang dat een leefwereld gecreëerd wordt waarin men zich goed voelt. Een onafhankelijke architect speelt hierin een belangrijke rol. Het succes van de voorgaande edities toonde reeds aan dat een opendeurweekend waar de architect en de kandidaat (ver)bouwer elkaar kunnen ontmoeten zeker zijn nut heeft. Dit resulteerde dan ook in een hoog aantal inschrijvingen. Uiteindelijk kon de onafhankelijke jury 225 projecten aanvaarden verspreid over heel België: Vlaanderen (135 projecten), Brussel (13 projecten) en Wallonië (77 projecten).

Zeker met de hoge brandstofprijzen waar iedereen momenteel mee geconfronteerd wordt, is er steeds meer vraag naar energiezuinige maatregelen om zijn woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Daarom staat dit jaar “Mijn Huis Mijn Architect” dan ook in het teken van energie. Naast interessante artikels in de catalogus kunnen we ook heel wat energiezuinige woning voorstellen. Met als klap op de vuurpijl : 8 projecten ontstaan onder invloed van het programma “Construire avec l’énergie” in Wallonië en 12 projecten die in Vlaanderen kunnen uitpakken met het nieuwe label van de Vlaamse Overheid “Groene energie is geen sciencefiction”. Daarnaast heeft “Mijn Huis Mijn Architect” dit jaar ook aandacht voor levenslang wonen. Bij het ontwerp van een woning heeft de architect immers steeds meer aandacht voor de veiligheid van kleine kinderen en voor de toegankelijkheid van de woning ook wanneer men minder mobiel wordt. Zo kan de woning echt meegroeien met het gezin. De vele te bezichtigen woningen worden gebundeld in een praktische catalogus. Dit unieke naslagwerk zal begin september aan 7 EUR verkrijgbaar zijn in de betere krantenwinkel.

Meer informatie over het opendeurweekend en een eerste indruk van de vele projecten kan men nu reeds bekijken op www.mijnhuismijnarchitect.com

“Mijn Huis Mijn Architect” wordt georganiseerd door PRO-A, een met dit doel tijdelijk opgerichte vereniging bestaande uit: Fisa, onder andere organisator van BATIBOUW, Media Office, uitgever van (ver)bouw-en woonmagazines en NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie.

EDITORS' CHOICE