NIEUWS

AmbienTech van `inakustik`

Redactie AV & Domotica | 18 juli 2008
AmbienTech van inakustik

Design en geluid lijken al decennialang met elkaar op gespannen voet te staan. Enkele goedbedoelde pogingen van vooruitstrevende fabrikanten daargelaten, worden luidsprekers toch vrijwel altijd als een noodzakelijk kwaad gezien.
Voor spraak alleen worden vaak autoluidsprekers ingezet in kantoren, wachtkamers en dergelijke, maar voor muziek schieten ze hun doel voorbij, zeker als het gaat om de wensen van de ware liefhebber van HiFi-weergave, of de muziekpurist.


Met design alleen kom je er ook niet. Luidsprekers volgen toch de wetten van de natuurkunde en die laten zich maar ten dele plooien in het wensenpakket van de gebruiker. Daarnaast is het in het interieur plaatsen van het beeldscherm vaak volstrekt duidelijk waar het moet komen. Er wordt rekening gehouden met de lichtinval, met de positie van het meubilair, maar voor geluid lijken de overwegingen met betrekking tot de akoestiek en tot de verantwoorde plaatsing van de luidsprekers van ondergeschikt belang.

Daar komt nu verandering in: met AmbienTech van inakustik

Met AmbienTech worden goed geluid en vooruitstrevende techniek gepaard aan design. Het leveringsprogramma omvat twee productgroepen: AmbienTone en AmbienTrack. Het eerste is een ‘klankmuur’ waarbij de geluidskwaliteit wordt gewaarborgd, bij het tweede worden signaaltoevoer en leidingen met hoogwaardige montagematerialen elegant weggewerkt.

AmbienTone is een zogenaamde vlakmembraanluidspreker waarbij de conventionele ‘motor’, de ronde conus en opgehangen in een diepe korf, vervangen is door een element dat de vlakke plaat in trilling brengt. Dit vlakke membraan kan letterlijk ‘achter het behang geplakt’ worden en de draden met AmbienTech onzichtbaar worden weggewerkt. De klankeigenschappen zijn uitstekend en vegelijkbaar met ‘gewone’ conusluidsprekers in een kast.


De AmbienTone vlakmembraanluidspreker wordt volledig geïntegreerd in gipsplaat, zodat het ideaal toepasbaar is in nieuwbouw of bij renovatie. De producten van AmbienTech vinden ook moeiteloos hun weg in meerkamer-omgeving of zelfs surround sound en kunnen op de ‘gewone’ stereoapparatuur worden aangesloten. Ook is toepassing mogelijk in badkamer, keuken of ruimtes waar achtergrondmuziek nodig is. Maar wat te denken van het vlakke beeldscherm met aan weerszijden onzichtbaar in de muur weggewerkte luidsprekers van AmbienTone, die goed geluid paren aan dat perfecte beeld?

Heel praktisch
AmbienTone is een vlakmembraanluidspreker welke is ingebed in een gemodificeerde gipsplaat en te monteren in slechts enkele inbouwstappen. Na de montage is het vlakmembraanluidspreker eenvoudig te behangen of te sauzen of zelfs te stucen.
Technisch gesproken is er geen onderscheid met gewone luidsprekers. Zo is het frequentiebereik vergelijkbaar, net als de impedantie en het belastbaar vermogen. Met een totale dikte van de dragende gipsplaat van 12,5 mm en een gewicht van 5,8 kg, is het membaan zelf slechts 700x500x44 (hxbxd in mm) in afmeting.

AmbienTrack maakt het opteren voor dit innovatieve product nog eens extra aantrekkelijk, want fabrikant inakustik levert ook Aluoptik of Edelstahloptik. Beide zijn uit elegant en fraai afgewerkt materiaal vervaardigde wandcontactdozen en afschermplaten, of in geëloxeerd aluminium of in edelmetaal. Daarnaast is de veiligheid of de sfeer te verhogen met het indirecte licht van de LED-verlichtingslijsten.

Voor Nederland Heijmans Sound&Vision tel. 035 524 7075

Voor meer informatie omtrent productportfolio  www.in-akustik.de

Auteur Theo Wubbolts

EDITORS' CHOICE