NIEUWS

Censys Residential Control

Redactie AV & Domotica | 16 juli 2008
Censys Residential Control

Op een bedrijventerrein in Gouda trof ik op een druilerige dag in juni Bart Hoogwerff Eikelenboom van het bedrijf Censys Residential Control. De afspraak om bij hem langs te gaan voor een bedrijfsverslag was al gemaakt op de ISEurope in Amsterdam, dé jaarlijkse internationale beurs waar producten en innovaties werden en worden getoond op het terrein van Custom Install.

Dit laatste begrip vraagt eerst om enige uitleg. Custom Install, ook wel met de Angelsaksische term ‘digital signage’ of ‘domotica’ in ons land aangeduid, is datgene waar al dan (nog) niet bestaande wensen van de consument middels elektronica in vervulling worden gebracht. Dat kan van alles zijn: het vastleggen van je leef- en gewoontepatroon, het aansturen van licht in huis, tot adresseren van beeld en geluid in elke ruimte van je huis, met inbegrip van beveiliging of wat dan ook. En dat laatste is letterlijk te nemen…

Bart Hoogwerff Eikelenboom startte Censys vijf jaar geleden samen met Eddy Klerks. Zij trokken in bij hét bedrijf bij uitstek dat aansloot bij de doelgroep: Decoration Empire. Die doelgroep is niet de reguliere doe-het-zelver die bij de bouwmarkt het een en ander aan elkaar knoopt om de buurt ’s nachts wakker te maken omdat van het alarm de plus en de min zijn omgewisseld, nee, bij Censys is het ‘sophisticated’ en hoef je zelf niks te doen, dat doet een team van specialisten.
Decoration Empire is bijna letterlijk te nemen. Verzin het, of het staat er wel, kan worden gemaakt of er wordt voor gezorgd dat het er komt. Een groot team van specialisten staat klaar om de mooiste materialen toe te passen. Op het terrein van stoffering, wanddecoratie – hout, metaal en steen – en meubilering. Oud, nieuw, gerestaureerd, authentiek, kunst en design zijn de begrippen waarmee naar hartelust wordt gecombineerd. De specialisten bij Decoration Empire zijn thuis op het terrein van alle mogelijke handvaardigheden: het maken van lijsten, meubels, badkamers, smeedijzeren voorwerpen, eigenlijk te veel om op te noemen. In nauw overleg met Censys wordt de techniek geïntegreerd in het interieur. Als voorbeeld staat hieronder een schilderij, naar keuze van de consument, maar erachter schuilt het projectie doek om bij het kijken naar een film tevoorschijn te komen.
Tot zover enige indrukken. Het is niet de bedoeling hier de reclametekst te presenteren van Decoration Empire, maar uit voorgaande blijkt mijn verbazing en enthousiasme over dit bedrijf, vandaar.
Vanwege de groei welke Censys in het nog prille bestaan doormaakte, mond-op-mond reclame zorgde voor deze groei, werd Edwin ter Velde – die zijn sporen heeft verdiend bij grote installatiebedrijven, onder andere GTI – aangetrokken voor de ‘grote’ lijnen en de te volgen strategieën. Door de vergroting van het team, projecleiders en productspecialisten, kon Hoogwerff zich meer toeleggen op de verkoop en de P.R.

Als voorbeeld van zo’n project kan ‘Vale do Lobo’ aangemerkt worden. Dit luxe resort in Portugal omvat naast de zestien suites, een golf-course en een tennisschool. In ‘Villa Nutopia’ heeft Censys alle elektronische functies geïntegreerd en mocht dit droomhuis zich verheugen op grote internationale belangstelling (zie ook www.valedolobo.com).

De disciplines die op een project onder andere om de hoek komen kijken, begeven zich in het domein van de audio, video, de programmering van de software – bijvoorbeeld voor de koppeling met de beveiliging en dergelijke –  en zwak- en sterkstroom. Mensenhanden voor de werkzaamheden worden lokaal gezocht en geselecteerd op hun aanwezige vakkennis, bekwaamheid en specialisme. Alles op specificatie van Censys.

Als voorbeeld kreeg ik van Hoogwerff een blauwdruk mee van een appartement in Randstad (om privacy-redenen wordt anonimiteit betracht). In de zogenaamde productspecificatie kom ik tot in het kleinste detail alle facetten tegen welke in het ‘residential control systeem’ worden beschreven. Naar aanleiding van de wensen van de klant wordt er door Censys een besturingssysteem ontworpen waarbij door middel van keypads en touchpanels alles bediend kan worden.

Op het gebied van verlichting wordt een deel dimbaar en een ander deel schakelbaar gemaakt met behulp van Lutron, multiroom audio met Crestron, video – televisie en DVD – en de thuisbioscoop via een mediaserver geschakeld. Verder kom ik de beveiligingsaspecten tegen waarbij een erkend installateur wordt ingeschakeld en verder tal van voorzieningen als telefonie, intercom, de bediening van de rolluiken, gordijnen en zonneschermen. Het spreekt voor zich dat internet draadloos en via een netwerk wordt verzorgd. Kortom alles wat je maar bedenken kunt. Alles is schriftelijk vastgelegd en met behulp van checklists uitgevoerd.

Hoe een en ander er in de praktijk in werkende staat uit ziet ga ik in een volgend artikel nader in. Het vertrouwen dat het werkt is gewekt, nu nog met eigen ogen zien en oren horen…

Voor de nabije toekomst, de planning is komend jaar, zal in Houten de nieuwe hoofdvestiging worden geopend, met 1.000 m2 showroom, om naast de bestaande locatie in Gouda, meer te kunnen bieden.

Voor meer informatie zie www.censyscontrol.com

EDITORS' CHOICE