NIEUWS

Mobotix

Redactie AV & Domotica | 10 juni 2008
Met de nieuwe Dome-camera Q22 van Mobotix is het mogelijk alle hoeken van een ruimte te bekijken zonder daarvoor aparte camera’s te hoeven aanschaffen. Dankzij de goede lens staat de geboden beeldkwaliteit voor haarscherpe details.

Om bepaalde ruimtes te bekijken, worden vaak meerdere camera’s opgehangen. Als alternatief zou je in zo’n situatie ook een camera op kunnen hangen die draait, maar die kan nooit de gehele ruimte tegelijk overzien. Een dief kan immers zijn slag slaan wanneer hij even buiten beeld is.
De Q22 verschaft daarentegen met één lens een duidelijke hemisferische 360 graden blik. Het bij dit soort lenzen gebruikelijke ‘visoogeffect’ kan bij de Q22 camera al in de livebeelden digitaal worden uitgeschakeld.


Gezichtsherkenning

“Het is niet onze eerste 360 graden Dome-camera. Dit model is pysiek echter geheel anders dan de M12 die we ooit hadden”, zegt Henk Schotman, Business Development Manager Mobotix Benelux. Uiterlijk vertoont de camera overigens grote gelijkenissen met een rookmelder. De Q22 worden zoals alle Mobotix IP-camera’s geleverd met een 3,1 megapixels lens en een functie die digitaal zoomen en draaien met hoge beeldkwaliteit mogelijk maakt. De verkregen videostromen worden in het apparaat zelf geregistreerd, waardoor er amper bandbreedte van het netwerk wordt gebruikt. “De opslagcapaciteit bedraagt acht gigabyte, voldoende om bijvoorbeeld in een drukke winkel twee dagen lang op te nemen. Dat gebeurt uiteraard niet continu. Door middel van de software is een bewegingspatroon in te stellen waardoor alleen verdachte bewegingen geregistreerd worden, al dan niet met geluid”, gaat Schotman verder.

Gezichtsherkenning is mogelijk door er met een bereik van vijf tot zeven meter digitaal ingezoomd kan worden. Samen met de Q22 heeft Mobotix bovendien een ExtIO-module geïntroduceerd en MxEasy-software om het gebruiksgemak van alle cameramodellen te verhogen. De externe input-output module biedt met bewegings- en temperatuursensors, een luidspreker en microfoon talloze nieuwe gebruiksmogelijkheden voor alle Mobotix-camera’s. Daarmee kunnen de camera’s bijvoorbeeld ook worden gebruikt als intercom. Een externe voeding is niet nodig omdat de camera zijn stroom via het netwerk krijgt. Wel is er nog een kabel nodig om de camera op het ethernet aan te sluiten. Draadloze IP-camera heeft Mobotix op dit moment nog niet in haar assortiment. Met de genoemde software is zowel de installatie als de bediening van de camera uiterst eenvoudig. Met behulp van een duidelijk invoerscherm zijn eveneens de toepassingen gemakkelijk te installeren en te gebruiken.Ouderenzorg

De toepassingsmogelijkheden van de Q22 zijn legio. Uiteraard is de camera zeer geschikt voor de e beveiliging van winkels, hotels en scholen, mits de ruimte maar niet groter is dan circa 50 vierkante meter. Bij grotere ruimtes gaan althans de details verloren. Verder is de camera bijvoorbeeld ook zeer geschikt voor het persoonsbewaking, zoals in zorgcentra of bij alleenwonende bejaarden of invaliden. Wie een bejaarde ouder in de gaten wil houden, kan vanaf iedere computer of PDA via de webbrowser inloggen en live zien of er wellicht hulp nodig is. Door de ingebouwde microfoon en luidpspreker is het bovendien mogelijk om met degenen die men bewaakt te communiceren.

De Q22 is er in twee uitvoeringen. Het model dat 700 euro (excl. BTW) kost, biedt aanzienlijk meer mogelijkheden dan het model van 500 euro. De verschillen zijn dusdanig en het prijsverschil zo gering dat het uitgebreide model voor de meeste gebruikers het meest interessant zal zijn. De Q22-camera is sinds eind mei 2008 leverbaar.

Distributeurs van Mobotix in Nederland zijn: ADI-Gardiner B.V., telefoon: 0184-448800 CNI Europe B.V. , telefoon: 078-6186899 Compricon Nederland B.V., telefoon: 0492-59300 en Norbain Nederland BV, telefoon: 076-5792577.

Door Laurens van Aggelen

Meer informatie: www.mobotix.nlEDITORS' CHOICE