NIEUWS

Epson en Philips maken foto’s delen eenvoudiger


Redactie AV & Domotica | 07 april 2008
Als een HD-televisie zich ergens goed voor leent dan is het wel voor het weergeven van digitale foto’s. Zeker als die van een hoge resolutie zijn. Zo wordt het laten zien van foto’s toch heel wat aangenamer dan wanneer je met familie of vrienden rond de pc-monitor moet kruipen. Wil iemand tijdens het vertonen van een foto een afdruk, dan is dat nu ook een fluitje van een cent.
 
Wie al een tijdje digitaal fotografeert, zal tijdens een gezellige avond vast wel eens met een horde familie naar de zolder-, studeer-, of werkkamer zijn verhuisd om foto’s te kijken. Uit onderzoeken blijkt dat we dankzij de digitale camera steeds meer foto’s maken, maar steeds minder foto’s (laten) afdrukken. Handiger is het foto’s te tonen op een televisiescherm. Scheelt weer een hoop afdrukkosten, foto’s met vieze vingers en op een HD-televisie komt een foto zelf nog beter tot zijn recht. Voor het tonen van digitale foto’s op een televisiescherm zijn al tal van apparaatjes op de markt gebracht en sommige televisies waren zelfs al voorzien van een geheugenkaartslot. Maar het kan nog beter. Dankzij een samenwerkingsverband tussen Philips en Epson is er een mooi combinatie op de markt gekomen die zowel het bekijken van foto’s als het printen zo eenvoudig maakt.

De belangrijke schakel in de combinatie is de PhotoViewer, een klein kastje dat zich met behulp van de meegeleverde audio- en videokabels gemakkelijk aan laat sluiten op een televisietoestel. Met de PhotoViewer kunnen foto`s in volwaardige 1080i high-definition op de televisie worden bekeken. Foto`s kunnen niet alleen worden geladen vanaf een geheugenkaart, digitale camera, mobiele telefoon of PDA, ook USB-apparaten voor massaopslag en vaste schijven kunnen worden aangesloten op de PhotoViewer. Na het insteken van de geheugenkaart of het aansluiten van een USB apparaat verschijnt de diapresentatie onmiddellijk op het grote scherm. De afstandsbediening stelt de gebruiker in staat door fotoverzamelingen te bladeren en foto`s te selecteren. Tijdens het vertonen van een selectie foto’s kan er ook voor worden gekozen om MP3-muziekbestanden af te spelen.
Iedere foto die in high-definition op het televisiescherm verschijnt, kan met een druk op de knop worden geprinten op de aangesloten Epson PictureMate PM240 fotoprinter. Deze is aangesloten met behulp van een USB-kabel. Een pc is er niet bij nodig. Alle functies van de printer zijn op het zelf te bedienen.


Afdrukkwaliteit

Printen doet de Epson PictureMate PM240 met een snelheid van 42 seconden per foto. Die inkt die daarbij wordt gebruikt, garandeert dat de foto goed opgeborgen in een album zo’n 200 jaar dezelfde mooie kleuren zal tonen. Dat de kosten per afdruk meevallen laat zich gemakkelijk uitrekenen doordat Epson, net als diverse andere fabrikanten, voor deze printer zogenaamde PicturPacks verkoopt. In dit geval bieden die voldoende inkt en papier voor het afdrukken van 50 of 150 foto’s.
De kwaliteit van de afdrukken op de PictureMate is zondermeer subliem, zo mochten we al eerder vaststellen bij het testen van een Epson PictureMate. De foto’s zijn niet te onderscheiden van die van de afdrukcentrale.
De adviesprijs van de printer bedraagt 199 euro. De prijs van de PhotoViewer ligt op dit moment rond de 100 euro.

Door Laurens van Aggelen

EDITORS' CHOICE