NIEUWS

Epson inzet projector veelzijdig


Redactie AV & Domotica | 01 april 2008
De prijzen van de grotere formaten lcd- en plasmaschermen mogen dan weliswaar nog altijd sterk in prijs dalen, voor steeds meer toepassingen heeft ook de projector steeds meer te bieden. Hoewel de opmars in de huiskamer nog wel even op zich laat wachten, maakt men er in het bedrijfsleven én het onderwijs gretig gebruik van.

Nog altijd worden er meer dataprojectoren verkocht dan projectoren die deel uitmaken van een homecinema. “Projectoren zijn in de consumentenmarkt voornamelijk te vinden bij de echte filmliefhebber. Met de groeiende populariteit van de spelcomputer zoals de PlayStation de Xbox en de Wii, verwachten we wel dat die markt de komende tijd verder zal aantrekken”, zegt Jeroen van Beem, Product Marketing Manager bij Epson Benelux. “Dat betekent dat we projector vaker zullen gaan verkopen in speelgoedwinkels en gamestores. De homecinema-markt is echter een stuk moeilijker. Veel winkels waar projectoren verkocht worden, zijn niet de meest ideale plek om een home-cinema aan te schaffen.”


Misverstanden

Dat er in de huiskamer nog relatief weinig projectoren te vinden zijn, komt deels ook doordat een aantal misverstanden een hardnekkig leven blijven lijden. Vaak hebben die te maken met praktische bezwaren zoals de noodzakelijke afstand tussen projector en scherm, het idee dat een projector zich altijd loodrecht tegenover het scherm geplaatst zou moeten worden en misverstanden wat betreft aansluitmogelijkheden. Met betere projectoren zoals de EMP-TWD10 van Epson worden al die bezwaren echter weggenomen. De EMP-TWD10 kan een beeld van ruim 1,5 meter breed projecteren vanaf een afstand van minder dan 1,5 meter. Of het apparaat nou voor of achter de bank of op een verhoging staat, het beeld is altijd eenvoudig af te stellen. De voet van de EMP-TWD10 kan 180 graden gedraaid worden. Bovendien wisselen de linker- en rechterluidspreker automatisch van plaats wanneer de opstelling gewijzigd wordt. Ook het geprojecteerde beeld is in alle richtingen te bewegen dankzij de horizontale en verticale lens-shift.

Een goede projector hoeft dus niet per se aan het plafond gehangen te worden en kan dus ook schuin tegenover het projectiescherm in een kast worden geplaatst. Door een juiste correctie zal het beeld daardoor niet vertekend worden weergegeven. Met een geïntegreerde DVD-speler en audio systeem is de EMP-TWD10 een erg gemakkelijke en bovendien betaalbare home cinema oplossing waarop zowel een computer als bijvoorbeeld een gameconsole, digitale camera of USB-stick aangesloten kan worden.
De projectoren die Epson het meest verkoopt kosten minder dan 2.000 euro. Bijvoorbeeld de EMP-TW700 die rond de 1.200 euro kost. Deze projector heeft een contrastverhouding van 10.000:1 en een helderheid van 1600 ANSI lumen. Wie een kwalitatief goede projector zoekt, kan overigens voor een bedrag rond de 700 al goed slagen. Volgens Van Beem is 1080p op dit moment echt een trend.


Onderwijs

“In het onderwijs zien we dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van een projector in combinatie met een elektronische schoolbord. Scholen worden tegenwoordig afgerekend op de prestaties die zij leveren waardoor men elkaar meer beconcurreerd door effectiever les te geven door gebruik te maken van betere lesmaterialen”, aldus Van Beem. Tijdens ISE2008 demonstreerde Van Beem ons de vele mogelijkheden van zo’n combinatie. Hij maakte daarbij gebruik van een EMP-400W, een korteafstandsprojector met een speciaal ontwikkelde groothoeklens waardoor de projector ongeacht de lichtomstandigheden vanaf korte afstand kristalheldere beelden kan projecteren zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Met een dergelijke projector kan een docent eenvoudig aan de slag met een presentatie die hij op zijn notebook heeft staan, maar is er ook alle flexibiliteit om op het grote scherm even op het internet te surfen om snel om de content van websites in een les te betrekken. Daarvoor kan hij gewoon bij het elektronische schoolbord blijven staan en hoeft hij niet achter toetsen en touchpad van zijn notebook te kruipen. Het schoolbord is immers een aanraakscherm.

De EMP-400W is een native WXGA-resolutie model met een resolutie van 1280 x 800 pixels en sluit daarmee aan op de breedbeeldtrend bij notebooks en desktop pc’s. Voor de weergave van bijvoorbeeld bredere spreadsheets is een 16:9-weergave uiteraard ideaal.
De projector is bovendien voorzien van een krachtige ingebouwde 10W luidspreker. Hierdoor kunnen dvd’s en multimediale presentaties zonder externe luidsprekers worden afgespeeld.


Veilig

Tijdens de beurs die eind januari werd gehouden, zagen we ook de EMP-1825, een veelzijdige high-end projector die samen met Microsoft is ontwikkeld om compatibiliteit met de functie Windows Vista Network Projector te garanderen. Deze functie zorgt ervoor dat de projector binnen enkele seconden draadloos verbonden kan worden vanuit het startmenu van Windows Vista, zonder dat hier software voor geïnstalleerd hoeft te worden. Een projector als deze kan ook draadloos verbonden zijn met één computer om, zowel we gedemonstreerd zagen, samen met nog twee andere identieke multiprojection (MP)-projectoren samen één beeld neer te zetten. Bevreesd voor het versturen van draadloze informatie via een draadloos netwerk hoeft de gebruiker van deze projector niet te zijn. Epson heeft de EMP-1825 voorzien van een vereenvoudigde Wi-Fi Protected Setup (WPS) procedure, voor eenvoudige draadloze configuratie van beveiligingsfuncties. Ook biedt de projector ondersteuning voor de nieuwste 802.1x protocollen zoals WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, EAP (WPA), EAP (Cisco). Dit zorgt ervoor dat vertrouwelijke bedrijfsinformatie niet uit de lucht ‘geplukt’ kan worden. Om diefstal van de projector zelf te voorkomen, is voorzien in een Kensington slot en een beveiligingsbeugel.
Omdat zo’n projector vaak naar diverse locaties wordt meegenomen, is het prettig dat hij slechts 3,1 kilo weegt. Verder produceert de lamp 3500 ANSI lumen en maakt hij gebruik van Epson’s 3LCD-technologie. Dat betekent dat een goede kleurweergave en natuurlijke heldere kleuren ook haalbaar zijn in een grote lichte ruimte. De adviesprijs van deze projector die vanaf deze maand leverbaar is, bedraagt € 2.399,- (excl. BTW).

Meer informatie: www.epson.nl

Laurens van Aggelen

EDITORS' CHOICE