NIEUWS

Sharp bereikt een totaal zonnecelproductievolume van 2 gigawatt


Redactie AV & Domotica | 20 maart 2008
Eind 2007 bereikte Sharp Corporation als eerste bedrijf ter wereld een totale productie van zonnecellen van 2 gigawatt (GW). Sharp is al 49 jaar betrokken bij zonne-energie: na het succes van de TV richtte het bedrijf zich in 1959 met een onderzoek naar zonnecellen op de ontwikkeling van een nieuwe technologie, waarna de massaproductie in 1963 van start ging. Het totale wereldwijde productievolume van zonnecellen bedraagt momenteel naar schatting 8 GW; dit betekent dat Sharp hiervan maar liefst een kwart heeft geproduceerd. Met de door de overheid aangekondigde subsidieregeling op zonnepanelen die vanaf 1 april ingaat, wordt verwacht dat ook in Nederland de vraag naar zonnepanelen zal stijgen.

De langdurige betrouwbaarheid van door Sharp gemaakte zonnecellen is onomstotelijk bewezen: de zonnecellen van Sharp werken in zeer moeilijke omgevingen, zoals op de meer dan 1900 vuurtorens die rond Japan aan water en wind worden blootgesteld en de meer dan 160 satellieten die te maken hebben met extreme temperaturen in de ruimte. In 1966 werd een vuurtoren op het eiland Ogami in de regio Nagasaki in Japan uitgerust met het op dat moment grootste zonne-energiesysteem ter wereld voor vuurtorens van 225 W. De panelen zijn sindsdien slechts één keer vervangen en werken de laatste 25 jaar onafgebroken.

In 2005 startte Sharp de massaproductie van dubbele dunnefilm zonnecellen. In 2007 werd in de Toyama-fabriek de productie van silicium voor zonnecellen gestart en in februari 2008 kondigde Sharp aan met verschillende bedrijven te gaan samenwerken voor de productie en ontwikkeling van dunnefilm (thinfilm) zonnecellen. Hiermee beschikt het bedrijf over een waardeketen waarin alle aspecten, van grondstoffen tot en met apparatuur, zijn vertegenwoordigd.

De kracht van Sharp is dat er zonnecellen geleverd kunnen worden die voldoen aan specifieke regionale behoeften: kristallijne zonnecellen voor koude regio’s met hoge breedtegraden en dunnefilm voor warme regio’s. En met het begin van de activiteiten in de fabriek voor dunnefilm zonnecellen in Sakai City, Osaka, Japan met een jaarlijkse capaciteit van ongeveer 1 gigawatt, zullen de kosten voor het genereren van zonne-energie in 2010 ongeveer de helft van de huidige kosten bedragen. In de aanloop naar 2009, het jaar waarin Sharp 50 jaar actief zal zijn in de ontwikkeling van zonnecellen, wordt gedaan wat de samenleving verwacht van een bedrijf dat vooruitstrevend is op het gebied van milieu, namelijk een bijdrage leveren aan de terugdringing van het broeikaseffect door het ontwikkelen van innovatieve technologieën en het bevorderen van het gebruik van schone zonne-energie.


Over Sharp
Sharp Corporation is opgericht in 1912 door Tokuji Hayakawa en dankt haar naam aan een van haar eerste uitvindingen, de Ever Sharp pencil, uitgevonden in 1912. Sharp heeft haar creatieve geest voortgezet met de ontwikkeling van technologisch innovatieve producten om het leven te veraangenamen, comfort te bieden, perspectief te verbreden en productiviteit te vergroten. Sharp staat bekend om haar pioniersgeest in onder anderen de ontwikkeling van de elektronische calculator en de Liquid Crystal Display (LCD) technologie. Naast de productie van ‘eindproducten’ speelt Sharp ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van digitale technologieën zoals opto-electronics, infrarood, semiconductors en flash-memory.
Voor specificaties en productafbeeldingen kunt u terecht op onze website www.sharp.nl

EDITORS' CHOICE