NIEUWS

OSScreen, optimaal genieten van home cinema


Redactie AV & Domotica | 07 maart 2008
Een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden is het projectiescherm. Importeur Clofis Nederland heeft nu een nieuw merk in het assortiment: OS Screen.

Dit van oorsprong Japanse bedrijf is zijn vleugels nu aan het uitslaan in Europa. Wat opvalt aan deze schermen is de bijzondere kwaliteit van het gebruikte doek. De meeste schermfabrikanten werken met PVC doek. Dit kunststof product is enigszins gevoelig voor temperatuur schommelingen waardoor rimpelingen kunnen ontstaan. Hoewel moeilijk vast te stellen met het blote oog, gebruikt OS Screen doek met een basisstructuur van textiel. Deze doeksoort is klimatologisch veel stabieler. Daarnaast heeft dit materiaal ook een grotere zelfherstellende (anti-kreuk) capaciteit dan andere materialen.

In het kort de eigenschappen van een OS projectiescherm:

De moderne thuisbioscoop videoprojector heeft eigenlijk altijd wel een adequate lichtopbrengst waardoor high-gain schermen niet meer nodig zijn. Daardoor is het mogelijk om het zwaartepunt van het doek te verleggen naar beeldkwaliteit. Het perfecte scherm dient het geprojecteerde licht over een zo groot mogelijke hoek te reflecteren, op een gelijkmatige manier zonder onregelmatigheden.
0.    Het tegengaan van alle glans effecten
0.    Glans is de oorzaak van ongelijkmatige lichtverdeling en kleurverschuiving. Matte PVC doeksoorten laten toch nog een kleine hoeveelheid glans zien. Matte textielsoorten daarentegen hebben de eigenschap licht in alle richtingen gelijkmatig uit te stralen. OS Screen gebruikt een synthetisch textiel met titanium oxide coating voor extreme matheid en daarmee perfecte lichtdiffusie.
0.    Voorkomen van moiré
0.    Moiré is een interferentie-effect van de vaste pixelstructuur van de projector met een regelmatige oppervlakte structuur van een doek. Zoals op de microscoop foto te zien is heeft dit doek een opzettelijk onregelmatige weefstructuur om moiré effecten te vermijden.
0.    Blokkeren van lichttransmissie
0.    Hoewel een projectiedoek redelijk dik en wit van kleur is zal er net zoals bij PVC toch een hoeveelheid licht verloren gaan doordat deze door het scherm heen gaat. Om dit soort verliezen te voorkomen wordt er een rubberachtige zwarte coating aangebracht op de achterkant van het doek. Dit is een efficiënte manier om de lichtopbrengst van een scherm te verhogen zonder dat dit gevolgen heeft voor de overige reflectie eigenschappen. Ook in situaties dat er licht vanachter het scherm komt is dit een uitkomst.
0.    Nummer 1 op de THX certificatielijst van geluiddoorlatende doeksoorten
0.    Door overname van producent Eastone is OS screen ook in staat om akoestisch transparante schermen te leveren in de hoogste kwaliteit. Dit zogenaamde E2S doek behoeft geen compensatie voor hoge tonen en levert door een speciale grijze coating die op de achterkant wordt gespetterd toch een relatief hoge gain. Het resultaat: de eerste plaats op de lijst van certificatiefirma THX Ltd voor de beste audio en video prestatie in de categorie geluiddoorlatende doeksoorten.
  
-1.    Milieuvriendelijke materialen
-1.    OS Screen houdt zich actief bezig met een zo milieuvriendelijk mogelijk product. Het bedrijf is ook houder van het ISO14001 certificaat voor milieuzorg management.

Meer informatie bij Clofis Nederland bv www.clofis.com

EDITORS' CHOICE