NIEUWS

Microsoft wil server in iedere woning

Redactie AV & Domotica | 23 november 2007

(Gezien op Internet)

Zie ook: www.avdomotica.nl/content.php?id=228

Microsoft komt met een server voor in het huis. De computer moet mensen beter toegang tot gegevens in huis bieden en die gegevens beter beveiligen.

Microsoft OEM Director Lucas de Clercq presenteerde donderdagochtend Windows Home Server aan de Nederlandse pers. Het systeem is een aangepaste versie van Windows, die het mogelijk moet maken de gegevens van meerdere apparaten bij elkaar te brengen en te organiseren.

Een van de voordelen daarbij is dat het mogelijk wordt gegevens veilig te stellen met uitgebreide backupsoftware, die differentiële kopieën maakt. Als bestanden dubbel aanwezig zijn op meerdere computers maakt het systeem slechts een enkele reservekopie.


Eenvoudig in gebruik

Mocht er te weinig ruimte op de disk zijn, dan is het systeem meteen uit te breiden met USB-schijven. Ook hebben gebruikers bij meerdere schijven meteen de mogelijkheid om data dubbel te bewaren. De gegevens worden niet versleuteld opgeslagen, maar worden in een zogenaamd image bewaard.

Wie een enkel bestand wil terughalen kan een schijf bijvoegen op de machine waar een bestand mist. Een complete restore bij een systeemcrash is eenvoudig te regelen via een opstart cd.


Toegang via internet

Om buitenshuis toegang tot de informatie krijgen, biedt de Windows Home Server een mogelijkheid voor het delen van bestanden. Hiervoor gebruikt Microsoft de webserverstandaard met beveiligde SSL-verbindingen en voor het overnemen van de server gebruikt het bedrijf de remote desktop.

Om dit alles te laten werken moet de router wel verkeer naar binnen doorlaten.

Hierbij biedt het systeem ook de mogelijkheid om uPNP-routers automatisch te configureren. Eenmaal geregeld geeft de server ook toegang tot alle machines en de X-Box via de webbrowser. Via plugins zouden in de toekomst ook niet-Microsoft platformen ondersteund kunnen worden, zoals bijvoorbeeld een Mac.


Windows Server 2003

Om de techniek goed en stabiel te laten werken, maakt de marktleider gebruik van Windows Server 2003. Het prijskaartje is aanzienlijk lichter dan bij de reguliere server en zal om en nabij de 150 euro liggen.

Microsoft hoopt met Windows Home Server in Nederland een markt van zo`n 900.000 gebruikers te gaan bespelen, die op dit moment ook draadloos internet gebruiken. Toch ziet het op termijn een grotere markt met 3,1 miljoen huishoudens met meerdere PC`s. Microsoft brengt initieel het product met hardwarepartners op de markt.

Bron: Webwereld
www.avdomotica.nl/content.php?groep=3EDITORS' CHOICE