NIEUWS

HP TouchSmart: Digitale huisvriend

Redactie AV & Domotica | 10 november 2007
In menig ‘Huis van de Toekomst’ was er in de keuken altijd wel een computer te vinden die gebruikt werd voor het snel raadplegen van recepten, nieuws en het versturen van berichten. Toch leent een gewone computer zich daar om veel redenen niet voor. Daar gaat verandering in komen.

Veel apparaten die we in huis halen blinken niet uit in gebruiksvriendelijkheid. De aloude videorecorder is een goed voorbeeld. Even snel een programmeren om een film op te nemen, leidde er nog wel eens toe dat het laatste kwartier en niet op stond of het apparaat had anderhalf uur lang de uitzending van een ander kanaal vastgelegd. Pc’s zijn ook geen uitblinkers in gebruiksvriendelijkheid. Zolang je nog op een start-button moet klikken om te stoppen en je voor eenvoudige taken soms opgescheept zit met onnodige gecompliceerde software is er nog veel ruimte voor verbetering.
Een heldere gepersonaliseerde gebruikersinterface en een aanraakscherm kan daar veel verbetering in brengen, zo mochten we ervaren tijdens de introductie van HP’s TouchSmart PC in New York. Aan het ontwerp gingen jaren van research vooraf om tot een betere technologie te komen voor wat betreft het aanraakscherm. Het resultaat mag er zijn.
Hoewel HP de TouchSmart PC nog niet in Nederland op de markt zal brengen, ligt het volgens Kees Verton, Product Manager bij HP Nederland, in de lijn der verwachtingen dat dit in 2008 staat te gebeuren. “Er staat al een volgende generatie op de roadmap met een nieuw design en ook de interface zal nog een aantal verbeteringen ondergaan”, aldus Verton. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is de TouchSmart PC al te koop. In Engeland kost hij 1.199 pond.


Beeldkwaliteit

De TouchSmart PC die we zagen heeft een negentien inch breedbeeldscherm. De systeemkast met daarin twee gigabyte geheugen, een 500 gigabyte harddisk, een krachtige videokaart en een tv- en FM tuner zie je nauwelijks. Het draadloze toetsenbord kan netjes worden weggeschoven. Het werken toetsen en muis is voor veel toepassingen niet eens nodig. Qua design is het daarmee een apparaat dat weinig associaties meer oproept met saaie kantoorcomputers en dus gezien mag worden in de huiskamer of keuken.
Aanraakschermen zijn niet nieuw. Tablet pc’s, notebooks en ook veel smartphones en handheld computers zijn er tegenwoordig mee uitgerust. De reden dat HP toch koos voor de ontwikkeling van een geheel nieuwe technologie, heeft te maken met diverse factoren. Verton: “Omdat de consument hoge eisen stelt aan een goede beeldkwaliteit is bij de TouchSmart PC geen speciale laag aangebracht die er voor zorgt dat het beeld minder contrastrijk is. Door gebruik te maken van vier kleine cameraatjes in de hoeken van het beeldscherm kunnen aanrakingen zeer nauwkeurig worden waargenomen en hoeft er ook geen speciaal pennetje aan te pas te komen.” Sterker nog, het scherm  reageert op de aanraking van zowel vingers als willekeurig welk voorwerp dan ook. Dat zouden zelfs etenswaren kunnen zijn. Dat zou zelfs een vet bierworstje kunnen zijn. Het scherm laat zich namelijk ook nog eens gemakkelijk schoonmaken. Daarvoor zijn speciale reinigingsmiddelen niet noodzakelijk. Ideaal dus voor in de keuken. Even een recept opzoeken op internet kan rustig met vieze vingers.


Interface

Aantrekkelijk is het HP SmartCenter, een interface oftewel menu, dat in beeld komt na het opstarten. Vanuit dit menu, dat geheel naar eigen wens is aan te passen, kunnen veelgebruikte toepassingen eenvoudig worden opgestart. Zoals een familieagenda, maar ook het checken van e-mail, nieuws en weerberichten is snel gerealiseerd door met een vinger de juiste iconen aan te raken. Met HP PhotoSmart Touch is het mogelijk digitale foto’s te beheren en om deze bijvoorbeeld met een paar drukken op het scherm te editten. Printen kan natuurlijk ook. In de opstelling die we zagen was een kleine fotoprinter netjes achter het scherm weggewerkt en leek het bijkans of de foto’s uit het beeldscherm kwamen rollen.

Game-pc

In New York werd op uitbundige wijze ook de nieuwe BlackBird gaming-pc gelanceerd. Ook deze zal voor alsnog niet naar Nederland komen. HP Nederland liet ons weten dat ook nog niet bekend is óf dat ook zal gebeuren.Dit nieuwe spellenkanon zou wel meteen een stevige concurrent zijn voor andere vergelijkbare systemen. Met de overname van VoodooPC in 2006 is HP er veel aan gelegen ook op deze markt stevig in te zetten. Naar verwachting zal de eveneens aangekondigde HP MediaSmart thuisserver wel naar Europa komen. Misschien zelfs nog eind van dit jaar. Hiervan zal 500 gigabyte versie op de markt komen en eentje van maar liefst één terabyte. Geen overbodige luxe gezien het feit dat het steeds gemakkelijker zal worden om digitale content overal in huis – veelal draadloos – te kunnen gebruiken op allerlei soorten apparaten. Niet alleen computers.


Multimedia

Aantrekkelijk aan de TouchSmart PC is ook de mogelijk om hem te gebruiken als extra televisie. Met de geïntegreerde personal videorecorder is het bovendien mogelijk om programma’s op te nemen. De harddisk van 500 gigabyte biedt immers alle ruimte voor de opslag van digitale content. Deze kan ook worden weggeschreven met behulp van de ingebouwde DVD-brander met Lightscribe-technologie. Wie honger heeft naar meer opslagcapaciteit kan middels de twee beschikbare USB-poorten natuurlijk ook altijd nog een externe harddisk aanschaffen.
Het  systeem kan ook worden gebruik om naar radio en uiteraard internetradio te luisteren. Internetradio biedt de mogelijkheid af te stemmen op muziekzenders uit de gehele wereld.
Met de huidige krachtige specificaties staat deze pc zijn mannetje en dat is ook wel nodig, aangezien Windows Vista Home Premium pittige eisen hieraan stelt.
Zoals het systeem nu wordt verkocht, is er voorzien in een flinke bundel software waaronder probeerversies van Microsoft Office Home, Norton Internet Security 2007 en de nodige programma’s voor het bewerken van digitale foto’s en het branden van bestanden op dvd.

Hoe de TouchSmart PC er uiteindelijk uit zal zien wanneer hij ook in Nederland te koop zal zijn, is nu dus nog niet bekend maar we kijken er halsreikend naar uit.

Meer informatie is te vinden op: www.hp.com/go/touchsmart

Door Laurens van Aggelen 

EDITORS' CHOICE