NIEUWS

Art Sound en Trivum trainingsdag bij Servi-Q


Redactie AV & Domotica | 07 november 2007
Art Sound stelde de dealers voor aan een vijftal producten. Van relatief goedkoop en eenvoudig tot een systeem dat meer complexe AVDomotica mogelijk maakt. Het begon allemaal met twee eenvoudige systemen.

De centrale volumeregelaar SVC4 is geschikt voor één audioapparaat waarop vier speakers zijn aangesloten. De SCV6 werkt volgens hetzelfde principe maar dan met zes speakers en kan meer vermogen aan. De kasten zijn licht, makkelijk in gebruik en goedkoop. De inbouw stereovolumeregelaar van Art Sound gaat een stapje verder. Met deze regelaar kan de gebruiker bijvoorbeeld in de keuken een extra paar speakers plaatsen. Het gaat hier om een lokale volumeregelaar welke eenvoudig is wat betreft de installatie. Ook dit systeem is niet duur.

Meer aandacht gaf Art Sound aan de Multiroom single source Art 1.4. Dit systeem kan, zoals de naam al doet vermoeden, één geluidsbron verdelen naar vier zones. Een draadloos RF bediening wordt bijgeleverd voor de vier zones. Deze is uit te breiden naar lokale draadloze RF bedieningspanelen, welke willekeurig opgeplakt kunnen worden. Ook is het is mogelijk twee systemen te plaatsen in hetzelfde huis. De signalen storen elkaar niet.

De Art 2.4 werkt volgens hetzelfde systeem, maar kan twee geluidsbronnen verdelen naar vier zones. Handig is de ingebouwde radio met zes presets. Art Sound heeft deze toegevoegd met het argument dat dit de meest standaard audio-wens is in een huishouden. Het systeem is ietwat vernieuwd. Nieuw is de sturing van de lage en hoge tonen en de klokfuncties via de PC. Daarnaast heeft de Art 2.4 nu een Europese Installatie Bus-sturing waardoor het heel goed te verwerken is in een complete domotica-toepassing. De bijgeleverde afstandsbediening kan alle zones bedienen. Enig nadeel aan dit systeem, zo geeft Bart Ameele van Art Sound aan, is dat het aangesloten audio- of videoapparaat niet aan of uitgezet kan worden in een andere ruimte. Het is wel mogelijk om vier afstandsbedieningen te gebruiken; voor iedere zone één. Maar dit is optioneel. 

De meest luxe systemen welke Art Sound liet zien, zijn de Allegretto A44 en de A88. De A44 bevat vier ingangen voor stereoapparatuur zoals CD-spelers en tuners. Er zijn vier uitgangen aanwezig op lijnniveau voor aansluiting van externe versterkers en laag-ohmige luidsprekers. Er is ook een microfooningang aanwezig. De A88 doet hetzelfde als de A44, maar dan met 8 bronnen en 8 zones, waarvan er 4 aangestuurd worden met de interne versterker en 4 door middel van een extern aan te sluiten versterker. Art Sound heeft bij het ontwerp van deze apparaten extra aandacht besteed aan het design. Een zes millimeter geborsteld aluminium front met blauwe LED-indicaties moet zorgen voor een stijlvolle look.

De Allegretto’s zijn vooral erg praktisch in gebruik. Zo is het mogelijk om het geluidsniveau van de muziek te laten zakken, wanneer iemand een speech houdt via de microfoon. Wanneer deze afgelopen is, gaat het geluidsniveau automatisch weer omhoog. De gebruiker kan uiteindelijk zelf het systeem samenstellen, afhankelijk van het budget en het wensenpakket. Het is bijvoorbeeld mogelijk om zes zones te installeren met één afstandsbediening en vier draadloze bedieningspanelen. Deze panelen zijn ook nog eens verkrijgbaar in verschillende kleurcombinaties. De verkoopargumenten volgden elkaar snel op tijdens de presentatie. Ameele beargumenteerde bijvoorbeeld dat het draadloze systeem van Art Sound bijzonder geschikt is voor bestaande gebouwen. Waar andere domoticasystemen veelal alleen bruikbaar zijn in complete verbouwing of nieuwbouwhuis, kan bijvoorbeeld de Art 2.4 overal en altijd geplaatst worden. Helemaal makkelijk zijn de draadloze bedieningspaneeltjes van Art Sound welke overal tegenaan geplakt kunnen worden. Nadat het huis of kantoor ingericht is, kan de gebruiker op zijn gemak bepalen waar bediening het meest handig is. “Neem bijvoorbeeld bediening in de badkamer. Soms denken mensen in eerste instantie dat ze de bediening vooral gebruiken als ze ’s ochtends of ’s avonds de tanden poetsen bij de toilettafel. Als later blijkt dat ze vooral in bad muziek luisteren, is het heel onhandig dat de bediening aan de andere kant van de badkamer zit. Uit ervaring blijkt dat mensen pas weten waar de bediening moet komen, als ze het huis al in gebruik hebben. Dit is dan ook een zeer goed verkoopargument”, legt Ameele uit.

zie voor meer informatie ook http://www.avdomotica.nl/content.php?id=166

100 Volt
Art Sounds presenteerde ook haar 100 Volt producten. “De vraag naar deze producten is groot en er is ook heel veel aanbod. Maar deze worden vaak gepresenteerd in wat wij ‘bijbels’ noemen. Het zijn dikke catalogi waar de klant geen raad mee weet. Wij bieden een twintigtal producten waarmee we tachtig procent van de vraag willen beantwoorden”, vertelt Ameele. De apparaten zijn vooral geschikt de grotere ruimten. Te denken valt aan klanten met een grote winkelruimte, magazijn, werkplaatsen en openbaren gebouwen. Ameele: “Het idee achter deze producten is als volgt. Als je een met een sterke luidspreker de hele ruimte probeert te bereiken, zal iemand naast de speaker weggeblazen worden, terwijl iemand in het middel in de ruimte ook geen mooi geluid hoort. Door meer speakers te plaatsen met minder vermogen, creëer je een mooi, gelijkmatig geluid.” De Art Sound multiroomsystemen kunnen gekoppeld worden aan 100 Volt systemen. Dat maakt het toepassingsgebied met Art Sound wel heel erg groot.

IP

 Trivum presenteerde tijdens de trainingsdag een geheel ander systeem qua opzet en bedieningsgemak. Dit multiroomsysteem is uitgebreider en kent het summum aan bedieningsgemak. De basis van het systeem bestaat uit drie apparaten die samen een high-end multiroom systeem vormen: de controller, muziekserver en versterker*. “De controller wordt voorzien van insteekkaarten en heeft daarvoor 12 slots ter beschikking. Eventueel kunnen er meerdere controllers aan elkaar gekoppeld worden. De functionaliteit van de controller kan daarmee volledig aangepast worden aan de individuele wensen van de gebruiker”, aldus Achim Schlumpberger van Trivum. De insteekkaarten bepalen hoeveel zones, bronnen en bedieningspanelen er kunnen worden aangesloten. Het aantal bronnen (o.a. tuner, muziekkaart of externe bron) en ook het aantal aangestuurde zones kunnen aan de wensen van de klant worden aangepast. Pas bij 64 zones komt Trivum aan z’n grenzen.


De bediening van het systeem kan via wandbedieningspanelen (keypad) en/of RF afstandsbediening. De bediening is bi-directioneel zodat bijvoorbeeld de naam van de radiozender of het afgespeelde muzieknummer op zowel het keypad of RF-afstandsbediening kan worden weergegeven. Van de prachtig afgewerkte bedieningselementen kunnen zelfs de toetsen verwisseld worden en voorzien worden van een specifieke opdruk om optimaal duidelijke en eenvoudige bediening mogelijk te maken.
Bij het installeren wordt gebruik gemaakt van CAT 5 kabels. De systeemsoftware om alle functies toe te wijzen is verrassend eenvoudig. Ieder aangesloten onderdeel krijgt z’n eigen IP-adres. Schlumpberger klikt rap door het programma (internetbrowser) waarbij hij met eenvoud uitlegt hoe alle functies werken. Eindgebruikers die graag alles zelf onder controle willen hebben kunnen via een internetbrowser het systeem benaderen. Nuttig daarbij is dat bij oplevering alle data op een SD kaart kunnen worden vastgelegd, zodat altijd de goede basisinstellingen kunnen worden gereset.
Aan een andere praktische zaak heeft Trivum ook gedacht. De inbouwdozen voor het keypad zijn wel bijzonder functioneel. Ook al heeft de installateur de inbouwdoos scheef ingebouwd of heeft de stucadoor z’n werk niet goed gedaan, dan kan door een ingenieus systeem het keypad toch netjes recht ingebouwd worden. Natuurlijk is Trivum ook te koppelen aan EIB systemen.
Al dit moois heeft natuurlijk een ander prijskaartje dan Art Sound maar dat mag gezien het gebodene ook. Daarbij moet de Trivum dealer zich erg goed verdiepen in de installatiematerie. Maar wie het installeren via het IPprogramma eenmaal onder de knie heeft, kan net als Schlumpberger het systeem moeiteloos en snel aan de praat krijgen.

*De controller, muziekserver en versterker zijn in het zilver en zwart leverbaar en daarnaast ook als zwarte 19” uitvoering.

Voor meer informatie Servi-Q tel. 033 253 7193 / www.servi-q.nl

Door Minke de Vogel

EDITORS' CHOICE