NIEUWS

Nieuwe Bluetooth standaard

Redactie AV & Domotica | 08 augustus 2007

De Bluetooth Special Interest Group (SIG), de vereniging van ontwikkelaars en licentiehouders van Bluetooth, heeft versie 2.1+EDR officieel erkend. Naar verwachting zullen eind dit jaar de eerste apparaten met deze versie beschikbaar komen.

Nieuw in deze versie zijn de vereenvoudigde en eenduidige manier van paring, een verbeterde beveiliging en een geoptimaliseerd energieverbruik. 

Het koppelen van twee apparaten, oftewel pairing, zal volgens de ontwikkelaars intuïtiever verlopen dankzij de nieuwe versie. Daar waar menu`s in telefooons en bijbehorende handelingen om met een headset te verbinden per merk en type nogal kon verschillen, zal nu een eenduidiger procedure van toepassing worden. Tevens wordt de koppeling tussen twee apparaten waarbij een bevestiging vereist wordt van beide eigenaren van een hogere encryptiegraad voorzien worden.

In het geval dat twee apparaten elkaar bijna fysiek aan kunnen raken treedt de Near Field Communitation (NFC) in werking : de koppeling wordt automatisch gestart. Ondanks de vereenvoudigde procedures belooft de SIG een betere bescherming tegen man-in-the-middle aanvallen, een hackmethode waarbij identiteiten vervalst en sleutels afgevangen worden.

Sniff Subrating, de naam voor het verbeterde powermanagement in de nieuwe specificatie, komt met name tot zijn recht bij invoerapparatuur zoals muizen en toetsenborden. Deze nieuwe eigenschap staat een standby modus toe, waardoor er minder energie verspild wordt aan het zenden en ontvangen als een apparaat niet in gebruik is.


EDITORS' CHOICE