NIEUWS

IS Europe 2005 verslag


Redactie HiFi.nl | 01 juli 2007

De ISE is duidelijk geen consumenten beurs maar richt zich op distributeurs, installateurs, architecten, aannemers, consultants, AV dealers, systeem integrators, ontwerpers en technici. Het aanbod van producten is geheel gebaseerd op het optimaal en met uitgekiend bedieningsgemak weergeven van beeld en geluid, waar nodig in meerdere ruimtes tegelijk, gecombineerd met integratie van computertoepassingen als internet en e-mail.

IS Europe 2005

Vanaf de basis bestaande uit een muziekserver tot een volledig geautomatiseerde woning. In Nederland een opkomende industrie, in de USA en Engeland een al eerder geaccepteerde manier van denken en installeren. Voorbij lijkt de tijd dat beeld, geluid en computer zijn gescheiden. In de wandelgangen en op de stands verwacht men over 10 jaar het grootste deel van de consument elektronicamarkt op deze manier van beeld en geluid te voorzien. Architecten worden warm gemaakt voor in-wall luidsprekers, die overigens niet onder hoeven te doen voor monitors op stands, er wordt in nieuwbouw woningen al rekening gehouden met centrale ruimtes voor AV en computer rekken, installateurs leggen lege buizen voor kabelsystemen. Dat wat u thuis kunt verwachten komt in versterkte mate terug in kantoren, schouwburgen, vergadercentra en meeting plaza’s.

IS Europe 2005 (c) Xingo

Prominent aanwezig is beeld. Drie technieken zijn aan te wijzen: LCD, plasma en projectie. Een CRT heb ik op de gehele beurs niet meer kunnen vinden. LCD’s worden steeds groter en sneller in beeldweergave. De contrastwaarden gaan omhoog zonder dat her energie verbruik toeneemt. Vormgeving is erg belangrijk en Philips gooit hoge ogen met Miravision. Een LCD scherm dat eruit ziet als een spiegel tot het wordt gebruikt als televisie. Een lijstenmaker helpt u het scherm onzichtbaar in de (woon)omgeving op te hangen. Plasma’s zagen we tot 9 meter breed. Met zeer hoge lichtopbrengsten en geschikt voor buitenmontage (zoals dat ook op de Lijnbaan in Rotterdam hangt). Veel aandacht voor projectie en vooral projectie schermen. Hand bedienbaar of automatisch op en af rollend. Van meters breed tot meerdere schermen onder elkaar uit één stuk. De rolhouders leverbaar in elke gewenste RAL-kleur.

IS Europe 2005 (c) Xingo

IS Europe 2005 (c) Xingo

Eveneens zeer prominent besturingssystemen voor al het fraais op beeld en geluidtechniek. Hoogfrequent video switching en distributie. Sturing van apparatuur via draadloze TCP/IP ethernet netwerken. Met wireless ethernetkaarten die geen spat afwijken van wat u mogelijk thuis gebruikt voor uw computer. Draadloze toetsenborden die computers sturen zodat u onder het NOS Journaal uw e-mail op hetzelfde TV scherm kunt lezen en internet kunt raadplegen. Maar waar ook de kinderen spelletje op kunnen doen, of waar u op kunt zien wie er voor de deur staat. Zelf ben je geneigd als flatbewoner dat overdreven te vinden tot je van dealers de projecten ziet waarbij woningen zijn voorzien van 10 tot 15 plasma schermen die centraal bestuurd zijn. De techniek is er, de middelen kennelijk ook. Vrijwel alles op gebied van besturing en bekabeling is uitsluitend gericht op de professional en zult u zelf nooit in handen krijgen tot u de trotse eigenaar bent van een opgeleverd systeem. Laat het maar rustig over aan uw dealer die daarvoor trainingen volgt en seminars bezoekt, die trouwens onderdeel zijn van de ISE 2005.

Dichter bij huis een nieuw systeem van Linn met een ronde subwoofer die op de grond kan liggen of aan de wand kan hangen. De luidsprekerbehuizingen zijn geheel van aluminium en herbergen de bekende Linn techniek om te komen tot puntbronweergave. Het “Komponent” systeem is net geïntroduceerd op de CES is Las Vegas. Linn is als één van de weinige helemaal klaar voor multiroom en centrale opslag van beeld en geluid. Zonder in te boeten aan geluidkwaliteit. Inbouwluidsprekers onopvallend weg te werken naast displays en sensors. Deels levert Linn apparatuur met een zeer modern uiterlijk, voor inbouw houdt men zich vast aan saaie industriestandaarden wat kosten drukt en installatie vergemakkelijkt. Linn werkt voor beeldtechniek samen met Loewe.

IS Europe 2005 (c) Xingo


Monitor Audio - Marantz - Jamo - HNNY Benelux

Een tweede aanwezige leverancier voor inbouwspeakers is Monitor Audio. Systemen die normaal als monitor geleverd worden hangen in een voorzetwand en doen niet onder voor de “houten” exemplaren. De gril is te spuiten om de kleur van de muur aan te nemen. Wie niet de mogelijkheid heeft speakers in de muur te plaatsen kan uitwijken naar het Radius systeem dat satelliet, vloerstaander en subwoofer combineert van stereo tot 7.1 of meer. Met een op platte schermen afgestemde kleurstelling en vormgeving.

IS Europe 2005 (c) Xingo

Marantz levert binnen de eigen groep van ondernemingen Opus als besturingssysteem voor multiroom en muziekdistributie. Nieuw is van Marantz zelf een muziekserver die binnenkort op de markt komt. Als distributeur kiest Marantz voor Audioquest bekabeling en Mordaunt Short luidsprekers, maar merkt daarbij ogenblikkelijk op dat Opus te combineren is met vele merken elektronica en speakers. Installatie besteedt Marantz strikt uit aan eigen relaties met kennis van zaken.

IS Europe 2005 (c) Xingo

Onverwacht staat Jamo op de ISE 2005. De luidsprekers zien er goed uit, het geluid beoordelen kan in deze omgeving niet. Fraai vormgegeven is de elektronica die Jamo sinds kort onder eigen naam levert. Een futuristische subwoofer staat op de vloer ons toe te glimmen.

IS Europe 2005 (c) Xingo

Allcanview is de naam van een component waarmee u: High Definition TV kijkt, satelliet radio en TV ontvangt, op internet surft, mail ophaalt, DVD kijkt, muziek opslaat, CD’s draait etc. Eigenlijk is het een fluisterstille computer uitgerust met alle denkbare multimedia toepassingen. In een eigentijdse opvallende vormgeving die past in een moderne huiskamer. Steeds meer van dit soort “boxen” komen op de markt en gaan steeds vaker computer, DVD, CD, videospeler en satellietdecoder vervangen. In deze opvallend fraaie vorm zagen we dat nog niet eerder.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Audica is ondergebracht bij distributeur HNNY, die ook Tannoy in-wall speakers opgesteld heeft staan. Net als heel bijzondere, maar wel kostbare Tannoy’s, die mij vaag doen denken aan verfilmingen en schetsen van Jules Verne verhalen.

Audica is een nieuwe naam en het bedrijf bestaat ongeveer een jaar. De oprichters komen allemaal uit de audiowereld, voornamelijk uit de Britse audio industrie en maken in eigen beheer luidsprekers waarvan de vormgeving is afgestemd op platte TV schermen. Zoveel mogelijk met behoud van geluidskwaliteit. De kasten zijn gevormd uit aluminium en de drivers zijn speciaal ontwikkeld. Miniatuur woofers (50 mm) en full size 10 mm tweeters. Bijzonder is de unit die samen met een frame geleverd kan worden waarop een plat scherm mag hangen. In één kast onder het scherm treffen we de linker en rechter frontspeaker en de center. Combineerbaar met satellieten die men aan de muur hangt of vloerstaanders. Het diepe laag komt uit een subwoofer. Een winnaar qua vormgeving en wie zoekt in deze categorie doet er goed aan een HNNY dealer te bezoeken.

IS Europe 2005 (c) Xingo

De ISE 2006 zal te vinden zijn in Brussel. In 2007 is men terug in Amsterdam. Met naar verwachting zowel in Brussel als in Amsterdam meer deelnemers. Diverse audio/video distributeurs liepen rond om de voelhoorns uit te steken en om in te schatten hoe hun producten passen in het concept van de beurs en nog meer in het concept van toekomstige muziek en beeld beleving.

EDITORS' CHOICE