NIEUWS

IS Europe 2007 verslag


Redactie HiFi.nl | 23 juli 2007
Van 30 januari tot en met 1 februari jongstleden werd voor de vierde maal op rij Integrated Systems Europe georganiseerd, dit jaar in onze hoofdstad. Deze vakbeurs, die niet toegankelijk is voor de consument, laat heel duidelijk zien dat de audio- en videomarkt volop in beweging is.

Dit blijkt wel uit het feit dat na een aarzelende start in 2004 de beurs alsmaar groter is geworden. Daar waar de ISE 2004 een bescheiden start kende en een beperkt aanbod toonde aan de geïnteresseerde distributeurs, architecten, aannemers, system-integrators en andere belanghebbenden, blijkt ISE anno 2007 vier hallen van de RAI nodig te hebben om het gehele aanbod onder te brengen. Ruim 16.000 geïnteresseerde bezoekers schuifelden langs de stands waar meer dan 300 exposanten uit 28 landen hun laatste innovaties toonden.

Het aanbod richt zich niet zozeer op de traditionele AV-markt maar strekt zich veel breder uit. Innovatieve technieken maken het mogelijk om van beeld en geluid te genieten in meerdere ruimtes in huis. Muziekinformatie op traditionele cd’s kan men tegenwoordig op een muziekserver opslaan zodat deze, via dezelfde draadloze verbinding die thuis reeds gebruikt wordt, overal in de woning toegankelijk is. Maar ook: Narrowcasting technieken die bijvoorbeeld winkelend publiek middels plasmaschermen in etalageruiten via Internet op de hoogte houden van het laatste nieuws en de nieuwste producten. Distributiesystemen van beeld en geluid in openbare gebouwen, hotels en conferentiecentra. Het is er allemaal. Hoe divers de toepassingen weliswaar zijn, duidelijk is dat de tijd dat beeld, geluid, Internet en de computer nog van elkaar gescheiden systemen waren voorbij is.

De traditionele AV markt  profiteert duidelijk van een succesvolle integratie van al deze technieken. Dit is althans de conclusie na ons bezoek aan de, wat ons betreft steeds meer aan belang winnende, beurs. HiFi.nl neemt u dan ook graag mee over de beursvloer middels onderstaand verslag.

Toegegeven, het was even wennen aan een andere entourage als die we gewend zijn van de meer traditionele beurzen zoals de VAD beurs in Veldhoven, de Doelen Lente hifi show in Rotterdam of de High End Messe in Munchen. Men zal daar immers geen enorme plasmaschermen van vele meters breed aantreffen, levensgrote LED-schermen, serverkasten, waarin een schat aan elektronica is te vinden, bedoeld voor de aansturing en regulering van domoticasystemen bij de consument thuis, een schat aan in-wall luidsprekersystemen en ga zo maar verder.

We verheugden ons in het feit een groot aantal distributeurs en fabrikanten van de betere AV aan te treffen.  Men toonde in hun assortiment dat deze belangrijke nieuwe ontwikkelingen op de voet worden gevolgd. Aangezien HiFi.nl zich voornamelijk bezig houdt met de betere audio en video-apparatuur zullen we ons tijdens het bezoek aan IS Europe voornamelijk richten op de importeurs en merken op dat gebied.


Highland Audio - Panasonic

Zo verraste AV-tunes ons met een serie slanke speakerzuilen van het Franse merk Highland Audio. Onze inschatting is dat deze aansprekende en betaalbare zuilen moeiteloos hun weg zullen vinden in menig meerkanaals systeem.

Belangrijk detail: in elke kast worden dezelfde luidsprekerunits gemonteerd. Zodoende worden tonale balansverschillen tussen de diverse kasten tot een minimum beperkt. Absoluut een voorwaarde om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren in een meerkanaals omgeving.

Ook kon men er kennis maken met de gloednieuwe Carat serie bestaande uit een cd-speler, tuner én versterker. De fraaie looks – zwart en chroom- zullen veel consumenten zeker aanspreken maar daar blijft het niet bij. Als men ervaart welke technieken men gebruikt heeft om deze eyecatchers tot een zo hoog mogelijk prestatieniveau te verleiden vraagt men zich af hoe het mogelijk is geweest dit voor een consumentenprijs van slechts 1900 euro te verwezenlijken.

Hetzelfde kan ons inziens gezegd worden van de zeer solide en bijzonder fraai vormgegeven AV-meubels van Norstone design. Als we de Century aanschouwen is het bijzonder te noemen dat een zo hoge afwerkinggraad, mooi design en een solide ontwerp aangeboden kan worden voor een prijs van 399 euro. Een aanrader!

De stand van Panasonic was moeilijk over het hoofd te zien. Debet daaraan was het grootste plasmascherm te wereld.

Niet alleen de afmetingen van het grote 1080P 103 inch scherm waren imponerend te noemen maar zeker ook het beeld. Levensecht, in HD-kwaliteit. De kijker waande zich in het warme Spanje bij het aanschouwen van de levensgrote beelden van een flamingo danseres, zo gedetailleerd dat het bijna leek alsof ze lijfelijk aanwezig was.


T+W Marketing - BMB Electronics

We maakten aangenaam kennis met het Belgische bedrijf T+W Marketing, niet in de laatste plaats doordat een aantal Shunyata Research netkabels in een vitrine op de fraai ingerichte stand onze aandacht trokken. Deze zullen zeker niet misstaan in een High End muziekinstallatie. Ondanks het massieve uiterlijk van de kabels uit de Helix serie valt op dat deze behalve zeer licht ook nog zeer buigzaam en dus hanteerbaar zijn. Niet zonder reden, hier wordt lucht als diëlectricum gekozen dat nog betere isolerende waarden kent dan Teflon dat in de meeste hoogwaardige netkabels en interlinks te vinden is.

Ook op de stand: Luidsprekers van het Amerikaanse  merk Aerial Acoustics. Het merk toonde ons een vermeldenswaardige innovatie. Het Aerial Acoustics systems 1 is een multichannel, high performance luidsprekersysteem dat, naar mijn weten, voor het eerst luidsprekers en een groot scherm integreert in een elegante unit. De drie speakers voor links, center en rechts, alsmede de twee subwoofers, twee subwoofer-versterkers en het scherm zijn naadloos geïntegreerd in een mooi paneel. Dit is slechts 30 cm diep en is daarom bijzonder elegant en naadloos in te passen in een modern interieur. Men heeft daarbij geen enkele concessies willen doen aan de geluidskwaliteit. Hiervan getuigt het feit dat de techniek van één van de topmodellen, de Model 9, als basis heeft gediend voor het hoogwaardige sound system in de Aerial Acoustics systems 1.

Daar blijft het niet bij. Het Audyssey MultEQ roomcorrectiesysteem dat te vinden is in de Aerial Acoustics systems 1 garandeert een optimale aanpassing van het geluid aan de akoestiek in de AV-ruimte. Het wordt ons duidelijk dat men bij T+W Marketing inzet op een zo hoog mogelijk prestatieniveau en daarin zeker geen concessies wil doen.

Bij het Nederlandse BMB verraste men ons met een scala aan nieuwigheden, bijna teveel om op te noemen. In ieder geval geeft men er ons blijk van alle nieuwe ontwikkelingen op AV-gebied nauwgezet te volgen en daar waar het kan trends te zetten. Zomaar een greep: wat te denken van de nieuwe Xantech Hi-Defenition Cat 5 Video Distribution unit. Deze unit maakt het mogelijk HD-video signalen tot over een lengte van 300 meter(!) via standaard CAT 5 UTP kabel te transporteren zonder enig signaalverlies.

Ook een primeur: het ReQuest IQ Systeem. Met dit muzieksysteem is het mogelijk om maar liefst tot 800 cd’s op te slaan. Ongeveer 8500 uur muziekplezier kan middels slimme en verliesvrije datacompressie technieken worden opgeslagen op de harde schijf van de muziekserver. Het touchscreen paneel maakt de bediening heel eenvoudig en intuïtief. In elke ruimte een eigen muziekprogramma? Het kan allemaal met het ReQuest IQ Systeem. Tot in maximaal acht ruimtes kan iedereen apart volop genieten van de eigen muziek.

Een glimlach verscheen ons op de mond bij het aanschouwen van de nieuwe reeks Tributaries kabels, ook op de stand van BMB en sinds kort verkrijgbaar in Nederland. Joe Perfito, President van deze Amerikaanse firma staat even stil bij de filosofie achter het merk die al in de keuze van de merknaam is terug te vinden. “Tributaries” oftewel kleine zijtakjes van rivieren, zo legt hij ons uit, zorgen ervoor dat de stroom water uiteindelijk in de rivier belandt. Geen water gaat verloren, het komt allemaal in een grote stroom tezamen. “Bringing it all together” zoals Joe het zo mooi omschrijft. Net als het uiteindelijke muziek- en beeldsignaal dat door de kabel, opgebouwd uit een groot aantal kleine kabels, zo verliesvrij mogelijk aankomt bij het apparaat dat zo goed mogelijk gevoed moet worden. So far, so good, maar wat betekent dit dan voor de kwaliteit van de kabel zelf? Joe legt ons uit dat elke kabel (uit de top series) handgemaakt in de USA is en toont ons ook een aantal monsters. De hoge afwerkinggraad is duidelijk te zien; zo is bij iedere kabel is de afscherming volledig rondom gesoldeerd en zijn de connectoren “double shielded”. Dit maakt ze minder gevoelig voor stoorsignalen in de omgeving. Eén ding weet ik wel, na de uitvoerige uitleg van Joe over “zijn” kabels zal ik interconnects, luidsprekerkabels, netkabels en alle andere verbindingskabel nooit meer zo bekijken en behandelen als tevoren.


Marantz - Escient - Meridian - Samsung

Dat Marantz meer te bieden heeft dan de meeste onder ons kennen van internationale vakbeurzen zoals de VAD-show blijk al snel als we over de stand lopen. Reeds eerder dit jaar geïntroduceerd, maar niet minder vermeldenswaardig is het WEAVE plug and play audio systeem. Dit innovatieve systeem maakt het mogelijk om van hifi muzieksignalen te genieten in elke ruimte in huis. Signaaltransport gaat via het netwerk dat in elk huis standaard aanwezig is: de stroomvoorziening.

Absoluut een eyecather op de stand van Marantz en zeer vermeldenswaardig: de FIREBALL SE-160i Digital Music Server van Escient. Deze server herbergt een cd-speler, een cd-recorder, streaming radio en 160 Gb aan opslagcapaciteit, goed voor de opslag van duizenden cd’s. Hoe geavanceerd de techniek van het apparaat is, hoe simpel de bediening ervan. Daarbij, de Escient kan ook moeiteloos zijn weg vinden in een multiroom AV-configuratie. Het systeem valt moeiteloos te integreren met populaire multiroom-controle systemen van bijvoorbeeld Opus, Xantech, AMX en Creston.

Meridian toonde ons een primeur met het nieuwe surround dvd-receiver system: de G95. Dat wil zeggen, het systeem is reeds eerder op de CES in Las Vegas aan het grote publiek getoond. In Amsterdam kon met het systeem voor het eerst aanschouwen én beluisteren. Het systeem is uitgerust met een 5.1 DVD-Audio/Video Surround Receiver met zowel stereo als surround modes. Krachtige 5 x 100W digital power amplifiers zijn in staat ook kritische luidsprekers aan te sturen. Tevens speelt de G95 audio cd’s, MP3, Video-cd’s, dvd-video en dvd-audio. Winkelprijs voor dit alles zal naar verwachting 6750 euro gaan bedragen.

Ook nieuw zijn de 300-series on-wall luidsprekers van Meridian. Deze ultraplatte luidsprekersystemen zijn eenvoudig, echter zeer rigide, aan de muur te bevestigen. We bekeken en beluisterden het P320 systeem. Een 165 mm metal-cone bass/mid unit en een breed stralende ribbon hoorntweeter staan garant voor een eersteklas weergavekwaliteit. Daarbij voelt de kast zeer stevig aan, wat onze solide indruk alleen nog maar versterkt.

Combineer de P320 met een SW 1600 subwoofer en een P200 Center speaker en men heeft een geluidssysteem van formaat dat buitengewoon presteert. Daarbij is het ook nog eens bijzonder stijlvol in een moderne woonomgeving te integreren.

Samsung schetste ons een aantal belangrijke ontwikkelingen op het gebied van lcd-schermen. Dat men, als grootste producent van flatpanels ter wereld, daar wel wat over te zeggen heeft blijkt bij het aanschouwen van het 57 inch 570DX LCD scherm. Niet alleen de afmetingen zijn indrukwekkend, de prestaties zijn dat ook. Een contrastverhouding van 1200:1, een dynamisch contrast verhouding van maar liefst 3000:1, een maximale helderheid van 600cd/m2 en een reactietijd van 8ms mogen gerust behoorlijke prestaties genoemd worden.

Het thans grootste LCD-scherm ter wereld zal met name zijn weg vinden in Narrowcasting informatiesystemen. We zullen hier komende jaren steeds meer over gaan horen en lezen. Nu al wordt winkelend publiek of vetrekkende passagiers op bijvoorbeeld Schiphol middels grote flatpanels geïnformeerd over het laatste nieuws, de scherpste aanbiedingen of de actuele vertrektijden. We verwachten dat Narrowcasting in de toekomst steeds vaker gebruikt zal worden om publiek te informeren.

Samsung begrijpt dat voor deze toepassing hoge eisen aan flatpanels gesteld worden. De schermen zijn immers 24 uur per dag, 7 dagen per week, in gebruik. Temperatuurbeheersing zal een belangrijk begrip gaan worden in deze kwestie, vandaar dat men bij Samsung veel aandacht aan deze kwestie besteedt. Bijzonder veel aandacht is dan ook besteed aan de gelijkmatige verdeling van de warmte over het oppervlakte van de panelen. Dit heeft geresulteerd in de DID technologie. Deze belangrijke technologie zal in de toekomst zijn weg vinden in meer Samsung LCD schermen.


SIM2 - McIntosh - XLO - Pure AV - Philips Pronto

Ook Transtec had de beursgangers belangrijk nieuws te melden.”Hot” was ongetwijfeld de SIM2 Grand Cinema 3-chip1080p HT 5000 projector, de top in de reeks van succesvolle projectoren van SIM2. Mede dankzij Digital Light Processing technieken van Texas Instruments gaat een wereld open wanneer je thuis een echte bioscoop tot leven ziet komen.

De HT5000 voldoet aan vele eisen: een zeer goede colorimetrie, zo hoog mogelijke contrastverhouding, een onberispelijke beeldconformiteit, een laag ruisniveau, een uitstekende video processing zonder randverschijnselen, snelle gemotoriseerde beeldformaataanpassing en goede bedienbaarheid. De 3-chip technologie zorgt ervoor dat thans de hoogste standaarden in beeldkwaliteit bereikt worden.

Ook liefhebbers van topklasse geluidsweergave laat men bij Transtec zeker niet in de kou staan. Daarvan getuigt althans het grote aanbod van McIntosh. Het merk ontwerpt sinds 1949 toonaangevende audio waarvan we weten dat het sublieme prestaties paart aan een zeer solide bouw en lange levensduur. Als men hun nieuwste ontwerpen aanschouwt wordt duidelijk dat McIntosh met de tijd meegaat.
Maar ook de ‘replica’ van een oud ontwerp als de MC275 maakte veel indruk op ons. Deze bijzonder solide versterker levert een nominaal uitgangsvermogen van maar liefst 2x75 watt in stereo of 1x150 watt in mondschakeling. Uiteraard kan deze krachtpatser zowel gebalanceerd en ongebalanceerd aangesloten worden.

Goed beeld en geluid vragen om een schone netstroom. Dat men zich bij Transtec daar goed van bewust is laat een opengewerkte Pure AV PF50 netfilter zien. Een doordachte en solide schakeling, waarin we ondermeer een aantal smoorspoelen aantroffen alsmede vele ander hoogwaardige componenten, staat garant voor een schone stroomvoorziening ten behoeve van optimale beeld en/of geluidsweergave.

Ook de populaire Sqeezebox was aan te treffen op de stand van Transtec. Fraai vormgegeven en eenvoudig te bedienen. Op deze wijze heeft men via PC (Windows/MAC/Linux) toegang tot alle muziek op de PC. Of het nu cd’s zijn of Streaming Radio via de Windows media player, alles is even makkelijk toegankelijk terwijl men volop van muziek kan genieten via de eigen muziekinstallatie.

Dat Philips snapt dat, als men iets ontwerpt, iedereen er direct intuïtief gebruik van moet kunnen maken bewijst wat ons betreft de Philips Pronto. Het bewijs daarvan wordt geleverd op het moment dat we even, na veel kilometers beursvloer bewandeld te hebben, een moment van rust inlasten.

We besloten dit even te doen op de overigens zeer fraai ingerichte stand van Philips terwijl we spelenderwijze kennismaakten met het TSU9600 handheld bedieningspaneel. Behalve dat men bij Philips claimt dat het de beste grafische weergave kent vergeleken met elk ander model in de markt, is de bediening ervan zeer intuïtief te noemen. Binnen een handomdraai zijn alle muziek en films die op een centraal punt, zoals op een mediaserver opgeslagen staat, te bedienen.

OK, we hadden ons een beetje misrekend op de grootte van de beurs. Deze was veel groter en ruimer van opzet dan afgelopen jaren. Een belangrijke indicatie van de snelle groei in deze bedrijfstak. Het was daarom dan ook een goede keuze van de beursorganisatie dit jaar groter uit te pakken dan de voorafgaande jaren.

De ruimere opzet van de beurs vergeleken met de afgelopen jaren heeft ons echter nog iets veel belangrijkers duidelijk gemaakt. Het blijkt dat de ontwikkelingen op het gebied van de betere audio en video nog lang niet stil staan. We verklappen u dat een tijdperk waarin de traditionele beeld- en geluidsweergave meer en meer verweven zal raken met nieuwe media-  en internettechnologieën op het punt staat aan te breken.

We zullen u volgend jaar vanaf de RAI zeker weer verslag doen van Integrated Systems Europe.

EDITORS' CHOICE