NIEUWS

Bowers & Wilkins: Living Tomorrow

Wooncomfort, gepaard aan veiligheid en gemak, is ongetwijfeld de belangrijkste eis die de moderne mens stelt aan zijn directe woonomgeving. Dit is geen overbodige luxe. In onze steeds complexer wordende samenleving is prestatie immers de norm, wordt tijd meer en meer in geld uitgedrukt. Technologische ontwikkelingen volgen zich in een steeds sneller tempo op hetgeen er mede de oorzaak van is dat onze samenleving in een rap tempo verandert.

 

Er is weinig voorstellingsvermogen voor nodig om te beseffen dat de behoefte aan rust, balans en reflectie steeds groter wordt. Dit is Absoluut nodig om optimaal te blijven functioneren in onze moderne Westerse samenleving. “Thuis” is daarom nog nooit zo belangrijk geweest…

Deze noodzakelijke behoeften hebben hun weerslag op de eisen die men stelt aan het audio en/of video systeem thuis. We zien hier immers een belangrijke verschuiving: de moderne consument stelt steeds hogere eisen aan gebruikersvriendelijkheid, integratie en design daar waar het AV-toepassingen betreft zónder ook maar enige concessies te doen aan de kwaliteit van beeld en geluid. Deze twee belangrijke aspecten leken tot voor kort onmogelijk met elkaar te verenigen. In het gebouw waar ik vandaag te gast ben blijken deze aspecten juist complementair te zijn. AV & Domotica nodigt u graag uit met ons te gast te zijn bij Living Tomorrow in Vilvoorde, nabij Brussel. Beleef daar met ons mee hoe de visie op hoogwaardige muziekweergave, system integration en design van Bowers&Wilkins, de marktleider op de markt van kwaliteitsluidsprekers, nu al naadloos aansluit aan het toekomstbeeld dat men kan ervaren bij Living Tomorrow.


Dagelijks leven

Het concept Living Tomorrow is niet nieuw. Sinds het ontstaan in 1995 blijkt  het zeer succesvol en is daarom niet alleen in België te vinden. Ook in Amsterdam en binnenkort ook in San José (V.S.) kan men een glimp van de toekomst opvangen. Naar verwachting zal het daar niet bij blijven, aldus Joris Boon, Manager Reseach & Developement, met als aandachtsgebied software ontwikkeling en audiovisuele toepassingen. Andere landen in diverse werelddelen toonden ook  interesse in het innovatieve concept. Zelf doet men er bij Living Tomorrow alles aan om dit succesvol uit te dragen. Joris: “Living Tomorrow heeft als belangrijke doelstelling ondermeer te onderzoeken hoe technologische ontwikkelingen van invloed zullen zijn op ons dagelijks leven en in hoofdzaak op onze meest directe leefomgeving, ons thuis. We willen onze bezoekers informeren over de komende trends en evoluties en hen laten ervaren welke rol deze in hun leven kunnen innemen.

Reeds bij de start bleek dat deze ontwikkelingen zich zo snel opvolgden dat aan ieder Living Tomorrow project een bestaansrecht van vijf jaar toegekend werd. Nieuwe technologische ontwikkelingen die zich in een steeds sneller tempo voltrekken hebben immers een directe uitwerking op ons dagelijks leven en op onze directe woonomgeving. Vandaar dat iedere 5 jaar een nieuw project wordt gestart waarin alle nieuwe ontwikkelingen worden geïntegreerd. In België is inmiddels het derde project opgestart. Het project in Amsterdam zal nog lopen tot 2008 en in San José in (Silicon Valley, V.S.) zal Living Tomorrow binnen afzienbare tijd haar deuren openen.

Al bij de start van Living Tomorrow 1 bleek  dat het bedrijfsleven veel belangstelling toonde in het project en niet zonder reden. De organisatie van Living Tomorrow zocht naar belangrijke marktleiders op hun eigen gebied met een uitgesproken visie op het vlak van technologische ontwikkelingen, nu en in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan DuPont Nemours , de  uitvinder van Kevlar. Ook Deloitte, Logica CMG, Microsoft, ING en nog veel meer marktleiders participeren ieder op hun eigen vlak in het project. Deze samenwerking genereert duidelijk synergie tussen al onze partners. Het maakt van Living Tomorrow een belangrijk innovatiecentrum waarin bedrijven kennis met elkaar delen en  productinnovaties in het project integreren.

Daarbij schromen we ook niet in debat te gaan met onze partners én onze bezoekers over hun toekomstvisie op het vlak van leven en wonen. “People oriented innovation” maakt dat het beeld dat  de bezoekers krijgen van de toekomst in hoofdzaak is gebaseerd op wat nú thans technologisch mogelijk en al realiteit is. Slechts 20% van hetgeen men hier ziet, hoort en ervaart is gebaseerd op een toekomstvisie waarvan het uitgangspunt is dat deze voorstelling ook reëel zal zijn.”

Erwin van der Putten, Business Development Manager van B&W Group Europe vult aan: “Living Tomorrow schetst een reëel beeld van de wijze waarop wonen en leven in de toekomst gestalte krijgt en dat spreekt ons aan. Dit beeld strookt met onze eigen visie op de kwaliteit, toepasbaarheid en integratie van audiovisuele toepassingen in de leefomgeving. Deze aspecten zullen meer en meer aan belang winnen. Vandaar dat samenwerking tussen ons en Living Tomorrow op het vlak van audiovisuele toepassingen voor de hand lag en ook met succes gestalte heeft gekregen. Er is duidelijk sprake van synergie: Living Tomorrow maakt gebruik van onze audiovisuele toepassingen  en toont wat er op dit vlak reeds nu en in de nabije toekomst mogelijk is. We gebruiken deze kans om te ervaren hoe onze producten integreren in een moderne leefomgeving.

Joris gaf reeds aan dat de visie op wonen en leven in een snel tempo verandert. Dit heeft uiteraard ook zijn weerslag op de integratie van audio- en videotoepassingen in huis. Deze veranderingen  gaan nu zo snel dat we  kunnen spreken van een revolutie. Tot voor kort leek het onmogelijk om een audio- en/of videosysteem te plaatsen zonder dat deze in de weg stond. Men moest noodgedrongen kiezen tussen design óf kwaliteit: fraaie audio en video systemen  zoals slanke zuiltjes en kleine setjes waren veel makkelijker te plaatsen maar leverderden  nooit de kwaliteit die gesuggereerd werd. De consument heeft de afgelopen jaren wel laten zien dat men inferieure beeld- en geluidskwaliteit massaal de rug toekeert. Kwaliteit is waar men voor kiest. Daarbij wil diezelfde consument geen concessies meer doen daar waar het de looks van de apparatuur betreft. Dit moet naadloos integreren in de inrichting van de woning. Aangezien ieder huis anders is en iedereen weer andere woonwensen heeft maakt custom-install het mogelijk om alle wensen op het vlak van beeld en geluid in huis te integreren.

Nieuwe technologische ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt om deze tegenstellingen te kunnen overbruggen. In plaats van losse afstandsbedieningen voor van-alles-en-nog-wat die overal rondslingeren is het nu mogelijk om vanaf één centraal punt alles te bedienen zoals centrale verwarming, verlichting en zonneschermen. Audio en video ook. Bij Living Tomorrow wordt onder andere gebruik gemaakt van een Windows Media Center waarmee diverse functies worden bediend en data wordt opgeslagen."

Bert Kiggen, Business Manager Pronto, ondersteunt deze mening; “Consumenten stellen terecht hoge eisen aan de systemen en apparatuur in hun woonomgeving. De integratie van functionaliteit creëert een noodzaak voor een eenvoudige intuïtieve en ergonomische draadloze bediening. In huis valt tegenwoordig immers meer dan alleen audio en video apparatuur te bedienen. Living Tomorrow schetst een duidelijk beeld van de mogelijkheden die ‘toekomstige’ technologieën aan een hedendaagse woning bieden. Steeds meer consumenten beheren nu reeds hun muziekcollectie vanaf een harde schijf van hun PC of op een specifieke Audio of Media server.

Verlichting, raamblinderingen en/of de klimaatregeling in huis is tegenwoordig ook via een afstandsbediening bedienbaar. Een eenvoudige universele afstandsbediening voldoet dan niet meer. Samen met Living Tomorrow en een aantal partners heeft Philips de meest recente mogelijkheden van het Pronto controlesysteem benut. Al deze functies zijn bedienbaar  met behulp van een enkele draadloze ‘touch screen’ afstandsbediening. Het bedieningsscherm kan volledig worden aangepast aan de eisen van elke individuele eindgebruiker en geeft ook de status van de te bedienen functies op het scherm weer. Daarmee kan men bijvoorbeeld direct zien wat de temperatuur is in de woonkamer en of de verlichting in de keuken is uitgeschakeld. Living Tomorrow biedt een uitgelezen mogelijkheid voor eindgebruikers en bedrijven die minder kennis hebben van dergelijke betaalbare draadloze controlemogelijkheden om deze voor toekomstig comfort en woongemak te ervaren.”

Erwin vult aan: “Bij Living Tomorrow worden de controlemogelijkheden van de Pronto volop benut. Alle apparaten in de living, de Experience-ruimte room en de Boardroom worden  met de Pronto bestuurd. Daarbij kan alle electronica van Classé en ROTEL met de Pronto worden bediend.

Ook op andere vlakken stellen andere woonwensen andere eisen aan AV-systemen en derhalve ook aan de gebruikte techniek. In veel gevallen wil men bijvoorbeeld geen luidsprekers die in de weg staan. Toch wil men een goede geluidskwaliteit ervaren. In Living Tomorrow brengen we daarom de Custom Installation Series, de ‘onzichtbare’ lijn, onder de aandacht. Deze serie kent vijfentwintig onzichtbare modellen, variërend in prijs van  99 tot en met  2000 euro per  stuk. Ieder systeem  kent specifieke eigenschappen en toebehoren zoals Backboxen (inbouwbehuizingen) en Premountkits (montageframes). Elke luidspreker wordt standaard geleverd in wit met een eveneens wit voorfront. Alles van deze producten dat na inbouw nog zichtbaar is kan overgeschilderd worden zodat de luidspreker ‘verdwijnt’. Slechts de fantastische geluidsweergave blijft over.

Deze serie biedt oplossingen voor ieder gebruiksdoel, of het nu gaat om een Home Theater systeem of normale stereoweergave. Aan alles is gedacht. zelfs aan een één luidspreker Stereo oplossing voor gebruik in de hal of toilet. De verwende luisteraar, voor wie alleen het beste goed genoeg is, wordt ook niet vergeten. De Signature 8 NT, een serieus 3-weg systeem met een diepe laagweergave en een kristalheldere weergave van midden- en hoge tonen dankt zijn ongekend fraaie weergave aan technieken die Bowers & Wilkins ontwikkeld heeft voor de 800 Serie, de toplijn zichtbare luidsprekers.

Men ziet het liefst zo min mogelijk techniek in huis. AV-apparatuur zoals een losse CD-speler, DVD-speler, tuner en versterker wordt steeds vaker in een technische ruimte geplaatst en centraal bediend. De versterking van de installatie is erg belangrijk om een hoge kwaliteitsoplossing te realiseren. De nieuwe Class D techniek in ROTEL versterkers veroorzaakt nauwelijks warmteafgifte. Deze versterkers zijn derhalve zeer compact. De voordelen zijn duidelijk:  De moderne Class D versterkers klinken erg goed én zijn eenvoudig te integreren en uit het zicht te plaatsen. Overigens kiest niet iedere consument ervoor om AV-systemen volledig onzichtbaar in huis te plaatsen. Soms wil of kan men dat niet. Men wil vaak dat de systemen opgaan in de sfeer en de ambiance van bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer. Hier wordt het woord “design” dan heel belangrijk zonder ook maar enigszins afbreuk te doen aan de kwaliteit van de systemen. Onzichtbaar of geïntegreerd; Living Tomorrow toont beide oplossingen.”


Een rondleiding door Living Tomorrow

We besluiten met een rondleiding. Openheid, ruimte, licht en rust. Dit zijn mijn eerste indrukken. Deze krijgen een extra dimensie als we de Experience-ruimte betreden. Men wordt hier ondergedompeld in een indrukwekkende audiovisuele ervaring. De beelden die de Full HD projector geeft zijn adembenemend. De verlichting in de ruimte verandert  telkens van kleur, waarmee tevens de sfeer in de ruimte meeverandert. Het indrukwekkende klankbeeld zet dit gevoel kracht bij. Ik voel me ondergedompeld in een zee van klanken. Deze lijken van onbekende oorsprong te zijn. Ik kan me hierdoor nog veel beter op de muziek concentreren. Drie Signature 8NT in-wall luidsprekers en 4 CCM817 in-ceiling luidsprekers zijn verantwoordelijk voor deze indrukwekkende ervaring. De geluidskwaliteit van het systeem is erg hoog. Dit is niet verwonderlijk: de Signature 8NT in-wall luidsprekers zijn gebaseerd op de befaamde Nautilus technologie van B&W. Ook de laagweergave is indrukwekkend. Erwin wijst op de 2 PV1 subwoofers die haast onopvallend hun werk doen. Ogen geloven oren niet: waar ik grote zware kasten verwacht aan te treffen, presteren qua omvang bescheiden maar zeer fraai vormgegeven subwoofers het om een zeer krachtig en ongekleurd laagfundament neer te zetten. Een prestatie van formaat, zeker gezien hun geringe afmetingen. Optimale geluidskwaliteit in een aansprekend design blijkt met de  2 PV1 subwoofers naadloos in het interieur te integreren.

De keuken. De tijd is voorbij dat we op een veel te klein fornuis en aanrecht het eten bereiden. Een enorm kookcentrum - dit lijkt me de beste benaming- staat centraal in de ruimte. Het ontwerp is van de Iraakse kunstenares Zaha Hadid. Zij heeft talloze interieurs ontworpen en ook talloze architectonische hoogstandjes zoals het BMC Central Buiding in Leipzig en het kantorencomplex Opus in Dubai. Ook hier weer: rust, ruimte en licht. Muziek omlijst de elegante indrukken die ik opdoe. Hier blijkt een Windows Media Center als bron te dienen, in-ceiling luidsprekers van B&W zijn verantwoordelijk voor de fraaie klankindrukken. Een uit het zicht geplaatste Rotel versterker stuurt de luidsprekers aan.

Een slaapkamer, zo zou ik het eigenlijk niet meer willen noemen. Deze gedachte komt bij me op als ik de ruimte betreed waar ik me zeer zeker thuis zou voelen aan het eind van de dag, maar nog niet de wens heb om te gaan slapen. Ontspannen kan heerlijk in het grote bed in de stijlvol ingerichte ruimte. Een paar fraai vormgegeven XT4 luidsprekers van B&W zorgen voor een hoge geluidskwaliteit waardoor de ambiance zeker nog wint.

De fraaie XT4 luidsprekers mochten gezien worden in de slaapkamer, van de B&W Nautilus 802, de 804 en de Classé set in de zeer ruime woonkamer kan hetzelfde gezegd worden! De basisuitvoeringen zijn erg stijlvol.

De luidsprekersystemen die in de woonkamer staan opgesteld hebben een zwart-witte kleur. Niet voor niets; deze kleurstelling zorgt ervoor dat de fraaie luidsprekers een optimale synthese vormen met de ambiance van de ruimte waar veel zwart-wit tinten in zijn gebruikt in combinatie met zachte naturel tinten.

Ook de Classé apparatuur voegt duidelijk iets toe aan de fraaie sfeer van die ruimte en past hier naadloos in. Het hoeft geen betoog dat hier beeld en geluid indrukwekkend zijn. Het beeld van het enorme HD plasma scherm is fenomenaal. In samenspel met het sublieme geluid vergeet ik bijna dat ik me een ruime woonkamer bevind. De gehele installatie kan zeer gebruiksvriendelijk op afstand worden bediend met een enkele afstandsbediening; de zeer fraai vormgegeven Philips Pronto.

Ook op het terras worden we van alle gemakken voorzien. We luisteren hier naar muziek via een set Leisure Monitor luidsprekers die geschikt zijn voor toepassingen buiten. De tijd is voorbij dat we buiten alleen naar transistorradio’s hoeven te luisteren  met een matige geluidskwaliteit: de Leisure luidsprekers laten een sound horen dat dit niveau ver overstijgt. Alle luidsprekers in het gebouw zijn voorzien van Audioquest bekabeling. Zij leveren onzichtbaar een belangrijke bijdrage aan de ultieme geluidskwaliteit.

Tot slot gaan we nog even naar de vergaderruimte. Niet het wonen alleen verandert in een rap tempo, ook het werken. Daarom worden aan deze ruimte dezelfde eisen gesteld voor wat betreft comfort en gemak als aan onze woonomgeving. Ook in deze ruimte zorgen 8NT B&W in-wall luidsprekers voor een optimale geluidskwaliteit en  verstaanbaarheid . In tegenstelling tot de experience-room hebben deze een andere kleur gekregen dan de kleur van de muur waarin ze bevestigd zijn. Dit kleurcontrast zorgt voor een verrassend en fraai effect en voegt in positieve mate toe aan de ambiance van de ruimte.

Tijd om afscheid te nemen. Mijn bezoek aan Living Tomorrow doet me beseffen dat leven, wonen en werken in een snel tempo verandert. Dit alles is van enorme invloed op de audiovisuele toepassingen waarmee we ons omringen.

Ik realiseer me dat de toekomst niet eens zo ver weg is als ik Living Tomorrow ervaar. Sterker, de toekomst is vaak al nu, al zijn we ons er vaak nog niet eens van bewust. Wat mij betreft heeft men dan bij B&W ook aangetoond dat besef wel te hebben en ik ben er dan ook van overtuigd dat dit bedrijf in de toekomst de toon zal zetten daar waar het belangrijke ontwikkelingen betreft in de AV-branche.

Klik hier voor een vergrote afbeelding Klik hier voor een vergrote afbeelding Klik hier voor een vergrote afbeelding

Living Tomorrow Vilvoorde
Indringingsweg 1
B-1800 Vilvoorde
BELGIUM
Tel.:  +32 2 263 01 33
Fax.: + 32 2 263 01 44 
Website Living Tomorrow Vilvoorde


EDITORS' CHOICE