NIEUWS

Kunststof kozijn goed voor milieu en portemonnee

(ingezonden mededeling)

Kunststof kozijn goed voor milieu en portemonnee

Kozijnen zijn er in vele soorten en uitvoeringen. Traditioneel hout, aluminium en kunststof zijn veelgebruikte grondstoffen. De laatste categorie heeft soms de wrange bijsmaak van duur. Geheel ten onrechte. Kunststof als grondstof is goed voor het milieu en het spaart de portemonnee van de consument en zakelijke gebruiker.

Volgens Béla Ozinga, directeur van Beko Kozijnen te Lichtenvoorde is het een simpel rekensommetje: “Kunststof kozijnen hoeft u niet te verven en zijn door de uitgekiende constructie uiterst isolerend. De kleine meerprijs ten opzichte van traditionele materialen is snel terugverdiend.”


Milieu gespaard tijdens productie

De milieubesparing start al tijdens de productie. Veel fabrikanten van kunststof kozijnen hergebruiken het water dat tijdens de productie nodig is. En ook afvalstukken worden vermalen tot korrels en opnieuw tot mooie profielen gemaakt. “Bij hout is dat niet zo. Zaagafval beland vaak als brandstof in de verbrandingsoven of particuliere kachel en zorgt daarmee voor extra CO2 belasting,” gaat Ozinga verder. Beko Kozijnen heeft oog voor het milieu en selecteert om die reden alleen fabrikanten die ‘groen’ fabriceren.


Nooit meer verven

Kunststof kozijnen zijn in bijna alle kleuren van de regenboog leverbaar. Er is dus altijd een kleur die past bij het huis van de consument of het bedrijfspand van de zakelijke gebruiker. Nooit meer verven is het stramien. De verfhandel is niet blij met kunststof kozijnen, maar het milieu wel. Tot vele tientallen liters, vaak milieu-onvriendelijke verf, worden per kozijn bespaard. Ozinga: “De grote besparing komt door de zeer lange levensduur van kunststof. Afgezet tegen traditioneel hout en metaal is de levensduur tot vier keer langer.”


Vriendelijk voor de portemonnee

Dat kunststof ook zeer vriendelijk is voor de portemonnee van de nieuwe eigenaar is vaak nog onbekend. Dat is jammer. Volgens Ozinga is hier nog een lange weg te gaan. De holle ruimten in de profielen van de kozijnen zorgen voor een hoge isolatiewaarde. Gecombineerd met hoog rendement dubbel glas is een aanzienlijke besparing op de energiekosten mogelijk. Studies van diverse fabrikanten hebben uitgewezen dat tot dertig procent op de stookkosten kan worden bespaard ten opzichte van andere materialen.


Ook zakelijk prima toepasbaar

Recent heeft Beko Kozijnen een uitbreiding aan het zakelijke pand van Treffer Media in Giesbeek gerealiseerd, mét nieuwe kunststof kozijnen. Ozinga: “Ook de eigenaar van een zakelijk pand kiest steeds vaker voor kunststof. Oog voor het milieu is daarbij belangrijk in het kader van duurzaam ondernemen. Maar de directe besparing op de energiekosten is hét voordeel om de zakelijke gebruiker over de streep te trekken.” Volgens Ozinga zijn de meerkosten voor duurzaam kunststof met enkele jaren al terugverdiend.


Inbraakwerend

Kunststof kozijnen zijn ook inbraakwerend. De beste kozijnen worden voorzien van hang en sluitwerk dat de strengste veiligheidskeuringen kan doorstaan. Dit zorgt ervoor dat waardevolle bezittingen beter beschermd zijn. Zowel bij de consument thuis als in het zakelijke pand. Ozinga: “Kunststof is platweg plastic. Maar het materiaal waarvan de kozijnen gemaakt worden is niet hetzelfde kunststof als het bekende roerstaafje in het evenzo bekende plastic koffiebekertje. De structuur van het kunststof in kozijnen is stevig en zorgt ervoor dat inbrekerswerktuig minder vat heeft.”


Traditionele materialen overboord?

“Nee, helemaal niet!”, antwoordt Ozinga op de vraag of hardhout en metaal verleden tijd zijn. “In sommige gevallen is FSC verantwoord hout of aluminium goed toepasbaar. Maar steeds vaker zijn er prima alternatieven met duurzaam kunststof. Mensen hebben veelal een achterhaald beeld bij kunststof kozijnen en dat is jammer. Wij leveren ook andere materialen en adviseren de kopers op maat. En wanneer kunststof mogelijk is heeft dat onze voorkeur. Voor het milieu en de portemonnee van de koper.”


Meer en uitgebreide informatie is te vinden op het Internet: www.bestekozijn.nl.

EDITORS' CHOICE