NIEUWS

Muziek maakt gelukkig


Redactie HiFi.nl | 10 januari 2011

Waarschijnlijk had iedereen al zo’n vermoeden, maar nu hebben Canadese wetenschappers het ook aangetoond: muziek maakt mensen blij. Onder invloed van muziekklanken wordt dopamine aangemaakt in het mensenlijke brein. Dopamine komt ook vrij onder invloed van seks en drugs.  

Onderzoekers van de McGill Universiteit in Montreal kwamen tot hun ontdekking door tijdens een experiment hersenscans te maken van mensen die naar muziek luisterden. De proefpersonen hadden van tevoren muziekstukken uitgekozen met daarin enkele specifieke momenten waarvan ze kippenvel kregen. Tijdens het onderzoek produceerde het ‘beloningscentra’ van hun hersenen veel dopamine, zelfs al vijftien seconden voor de muzikale hoogtepunten. Maar ook als de proefpersonen luisterden naar muziek die niet meteen voor een kippenvelmoment zorgde, kwam er dopamine los in hun brein.

Bij de studie werd alleen gebruik gemaakt van instrumentale muziek. Volgens de wetenschappers is daarmee aangetoond dat de aanwezigheid van zang en songteksten niet noodzakelijk is om de productie van dopamine te stimuleren. Het muziekgenre maakte niet uit, proefpersonen kozen tijdens het experiment voor liedjes in de meest uiteenlopende stijlen: van klassiek tot punk en zelfs muziek van doedelzakken.

EDITORS' CHOICE