Cambridge Audio Minx: het nieuwe melkpakje?

Redactie HiFi.nl | 28 september 2010 | Cambridge Audio

Minx is een mini luidsprekersysteem met het oogmerk de kloof tussen echte HiFi-weergave en minimalistische vormgeving te sluiten. Tot nu toe was er uitsluitend de keus uit geweldige weergave van relatief grote luidsprekers of de stijlvolle mini luidsprekers die er vaak wel fraai en futuristisch uitzien, maar zodra de muziek begint te spelen onveranderlijk falen die belofte waar te maken.

Met Minx gaat dat veranderen en dankzij revolutionaire nieuwe ontwerpmethoden kunt u nu voor het eerst echte HiFi-weergave met alle power en verfijning genieten met verbluffend kleine luidsprekers. Minx brengt muziek, film, sport en TV-shows tot leven op een manier die geen enkele kleine luidspreker tot dusver klaarspeelde.Minx – Eigenschappen en Pluspunten

 • Een discrete, door design  bepaald hoogwaardig systeem bestaande uit krachtige subwoofers en gemakkelijk te integreren satelliet luidsprekers gebaseerd op high-end BMR Balanced Mode Radiator technologie voor een ongekend klankbeeld
 • Twee verschillende satellieten en drie subwoofers kunnen  worden gecombineerd voor de ideale oplossing in elke kamer – van een extravagant penthouse tot een uitbundig home theater
 • Minx maakt indruk door minimalistische benadering, geringe afmetingen en minimaal beslag op ruimte – Min10, de kleinste satelliet, meet slechts 8 x 8 cm (3 x 3”) en de X200 sub slechts 21 x 21 cm (8 x 8”)
 • Fraai gevormde Minx satellieten
 • leverbaar in twee maten
 • afgewerkt in krasvrij zwart of wit hoogglans lak
 • Minx maakt gebruik van de nieuwste akoestische technologie voor ongelofelijk resultaat. BMR Balanced Mode Radiator werkt met één enkel vlak paneel voor een breedband weergave en een uitzonderlijk goede spreiding
 • Groot frequentiebereik van 130 Hz tot 20 kHz voor ideale integratie
 • Bijpassende actieve subwoofers
 • drie modellen: 200 W, 300 W en 500 W
 • krachtige DSP voor diep en onvervormd laag
 • uitzonderlijk klein en stijlvol
 • luxueus afgewerkt
 • Zowel aan de wand als op een vlakke ondergrond op te stellen dankzij een serie montage hulpmiddelen, kantelbare muurbeugel en vloerstands


Minx Systemen

Het kiezen van het ideale Minx systeem is bijzonder eenvoudig. Met een reeks 2.1 stereo en meerkanalen systemen is Minx zo ontwikkeld dat zowel de stijlbewuste muziekliefhebber als de meest veeleisende home theater luisteraar enthousiast zullen raken.

Enkelvoudig en dubbel uitgeruste satellieten maken opstelling in werkelijke elke kamer mogelijk. Zelfs bij minder dan 8x8 cm biedt de nietige Min 10 een ongelofelijk klankbeeld en brede spreiding. De Min 20 brengt audioweergave op een hoger plan met een dubbele BMR eenheid configuratie en een hogere belastbaarheid en meer dynamiek zodat deze ideaal is voor grotere kamers.

Drie bijzondere Minx digitale subwoofers leveren een hoogwaardige prestatie uit opmerkelijk kleine behuizingen en toch met een muzikaliteit die zelfs voor grotere zeldzaam is. Met slechts 21x21 cm levert de X200 liefst 200 watt onvervormd vermogen dankzij een krachtige DSP voor een indrukwekkend resultaat uit de kleinste kast die maar denkbaar is. Het topmodel, het vlaggeschip X500 biedt een werkelijk donderende prestatie en een muzikale topprestatie. Op die manier wordt een klankbeeld gecreëerd dat groter is dan de gehele Minx familie ondanks de compacte afmetingen, vrije opstelling en gemakkelijke installatie.

Fraai afgewerkt in krasvrij zwart of wit hoogglans lak, bezitten alle drie de subwoofers uit de luchtvaart afkomstige aluminium conussen uit één stuk die de lucht op een ongekend efficiënte wijze verplaatsen. Passieve radiatoren in plaats van  de meer gebruikelijke baspoorten zorgen voor een krachtige, diepe en onvervormde bas – zonder het ‘zuchten’ uit ook de allerkleinste behuizing.

Via een eenvoudige verbinding met elke home theater receiver of versterker wordt elke film en alle muziek nog pakkender en TV-shows en sport wordt op bijzonder gemakkelijke wijze nog meer tot leven gebracht.

De wetenschap achter de Minx

Veel van de magie komt op rekening van BMR – Balanced Mode Radiator – BMR eenheden werken met een combinatie van het ‘Bending wave’ principe dat we kennen van de vlakke paneel luidsprekers, en de zuigerbeweging – voor- en achteruit – van traditionele luidsprekers. Op die manier krijgt Minx een veel breder frequentiespectrum dan vergelijkbare luidsprekers met als gevolg een betere basweergave.

BMR zorgt ook voor een bredere spreiding van het geluid over de gehele kamer en vermijdt zo ‘dode plekken’ wat bij veel andere systemen een probleem is. Bovendien heeft BMR veel minder last van het afvallen van het geluidsniveau op grotere afstand. Op een typische luisterafstand van 3,5 meter verliest een normale luidspreker 11 dB SPL, terwijl een BMR slechts 4 dB verliest.
Al met al bieden de drie Minx subwoofers even kenmerkende technologische voordelen en de implementatie van een innovatieve ABR (Auxiliary Bass Radiator) systeem waarmee een superieure efficiëntie wordt geboden op uit een veel kleinere behuizing. Daarnaast maken Minx subwoofers een naar voren gerichte eenheid voor een opmerkelijke en kernachtige attack uit zo’n kleine kast. Om hem overal in de kamer te kunnen opstellen hebben de Minx subwoofers een simpel in te stellen versterking, fase en wisselfrequentie.

Kritisch beluisterd hebben veel stijlvolle systemen last van een hoorbare scheiding tussen de bron van het laag (subwoofer) en die van de hogere frequenties (satellieten), waar Minx volledig geïntegreerd klinkt en de verschillende frequenties niet hoorbaar van verschillende bronnen afkomstig zijn.

Wat de constructie betreft, is veel aandacht besteed aan de gebruikte materialen die de meeste gebruikers graag in hun woonruimte zien. Degelijk gebouwd met akoestisch gedempt thermo polymeer en getrokken aluminium met gepolijste accenten om de fraaie vormgeving van Minx te accentueren. Luxueus afgewerkt in krasvrij hoogglans lak, zijn alle modellen leverbaar in zwart en wit en zijn voorzien van vlak gemonteerde, afneembare grills.

De conclusie mag zijn dat Minx een revolutie teweeg brengt in de sector van stijlvolle luidsprekersystemen en door de stijl als basis te nemen ongelofelijke HiFi en home cinema prestaties levert met behuizingen van onwaarschijnlijk compacte afmetingen.

De gebruiker wordt een ruime keus aan configuraties geboden in een helder opgebouwde reeks. Minx biedt een oplossing voor elke situatie, van de ideale ruimtesparende upgrade van bestaande luidsprekersystemen tot een geheel nieuw hoogwaardig meerkanalen home theater systeem met vrijwel ongelimiteerde mogelijkheden.

Meer info:
DIMEX: info@dimex.nl

Prijzen:
S215 (X200 + 5x Min 10): 750 euro
S315 (X300 + 5x Min 10): 950 euro
S325 (X300 + 5x Min 20): 1300 euro
S525 (X500 + 5x Min 20): 1500 euro

MERK

EDITORS' CHOICE