NIEUWS

Nederland kijkt thuis naar WK

Redactie HiFi.nl | 10 juni 2010

Amsterdam, 10 juni 2010 – Morgen bijt Zuid-Afrika tegen Mexico het spits af bij het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Traditiegetrouw zitten miljoenen Nederlanders aan de buis gekluisterd om later in het toernooi ‘onze jongens’ naar de finale te schreeuwen. Het merendeel (93%) doet dit in huiselijke omgeving. 67% van de Nederlanders kijkt in gezelschap van familie en/of vrienden.

Bijna een derde volgt de wedstrijden zonder gezelschap, in de eigen huiskamer. Bijna de helft van de ondervraagden gaat het WK via digitale TV volgen, 22% kiest voor analoog en 21% geeft de voorkeur aan HD. Er vanuitgaande dat Arjen Robben kan spelen, verwacht TV kijkend Nederland het meest van hem, Wesley Sneijder en Robin van Persie. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door UPC Nederland onder 2.609 Televisiekijkers.


foto: Jiri Büller ©

Mensen ouder dan 65 jaar zijn meer geneigd het WK zonder gezelschap te kijken vanuit de eigen huiskamer (41%). Jonge gezinnen en gezinnen met pubers zijn eerder geneigd het WK thuis te kijken met familie en vrienden (73%). Waarbij jonge gezinnen het meest digitaal kijken (55%). Jonge mensen en samenwonenden zonder kinderen kijken vaker in de kroeg (20%). Deze groep kijkt ook vaker bij vrienden en familie (29%) en op straat (8%). Als zij beschikken over een HD-aansluiting, kijken mannen meer in HD naar het WK dan vrouwen (23% tegenover 18%).

Hoge verwachtingen van Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie
Ruim een derde geeft aan de hoogste verwachtingen te hebben van Arjen Robben (als hij op tijd speelklaar is). Gevolgd door Wesley Sneijder (23%) en Robin van Persie (21%). De minste verwachtingen heeft men onder meer van Eljero Elia en Demy de Zeeuw (beide 1%). Men verwacht dat Lionel Messi (Argentinië) de meest doelpunten scoort (42%). Van het Nederlands Elftal denken de respondenten dat Robin van Persie de meeste doelpunten zal maken (13%). Van de respondenten denkt 44% dat het Nederlands Elftal tot de kwartfinale komt. De overige 56% gaat uit van een plaats bij de beste vier. Van degenen die rekenen op een finaleplaats (27%), denkt 89% dat Nederland de finale zal winnen en wereldkampioen wordt.

Nederland – Denemarken meest favoriete wedstrijd in de eerste ronde (groepsfase)
Meer dan de helft van de ondervraagden zal de wedstrijd Nederland-Denemarken zeker live gaan kijken. Nederland-Japan trekt de minste kijkers (9%). Mannen geven vaker aan de wedstrijd Nederland-Denemarken live te gaan kijken dan vrouwen (60% tegenover 52%).

Chips wint van kaasblokjes
Chips is de meest geliefde snack tijdens het WK (31%). Gevolgd door kaasblokjes (26%) en borrelnoten (24%). Bijna een derde geeft aan geen favoriete WK-snack te hebben. Qua dranken is bier het meest favoriet om tijdens het WK te drinken (33%), gevolgd door wijn (14%) en koffie (12%). Bier is met name favoriet bij mannen (36%) tegenover 16% bij de vrouwen.

Nieuwsbronnen en zenders
Naast televisie verwacht 16% van de ondervraagden dat internet (via de laptop, pc of het mobieltje) hun belangrijkste nieuwsbron zal zijn. Ruim een tiende put graag uit traditionele media als krant en radio. De favoriete zenders tijdens het WK zijn Nederland 1, 2 en 3 (91% inclusief HD).

Pauzemoment
Ondervraagden die in het bezit zijn van de interactieve box van UPC noemen het voeren van telefoongesprekken, toiletbezoek en het halen van eten en drinken als de drie meest genoemde redenen om een WK-wedstrijd op pauze te zetten. Zo hoeven zij niets te missen van de live wedstrijden.


EDITORS' CHOICE