NIEUWS

Dit najaar gaat GoogleTV van start

Redactie HiFi.nl | 21 mei 2010

Google partnert met Sony en Logitech om dit najaar hardware in de winkels te brengen en wordt hiermee een speler op de tv-markt. Met speciale software brengen ze het tv en het web bij elkaar op het tv-scherm in de huiskamer.

De tv-diensten zullen in eerste instantie alleen beschikbaar zijn in de VS. De technologie zal in een latere fase ook in het buitenland worden uitgerold, als onderdeel van regulieren hardware als settopboxen, televisie en DVD- en Bluray-spelers.
Google maakte dit bekend tijdens de ontwikkelingsconferentie Google I/O. Het bedrijf brengt binnen enkele dagen een digitaal bouwpakket op basis waarvan ontwikkelaars al hun eerste toepassingen kunnen bouwen. Ook Samsung zou Googles tv-technologie in zijn apparatuur willen verwerken.
 
Het systeem is gebaseerd op Googles besturingssysteem Android, draait op een standaard uitvoering van web browser Chrome en kan overweg met Flash. Het kan ook met 3DTV overweg.


Foto: GoogleTV Screenshot
De tv kan worden bediend met een qwerty-toestenbord, maar ook via een spraakinvoerfunctie in mobiele telefoons. De bediening hoort eenvoudig te werken. Met een klik op een toetsenbord verschijnt bovenin het beeldscherm een zoekvenster. De gebruiker tikt de gewenste zender of uitzending in en kan daar live naar overschakelen. Als het gezochte programma niet live is, krijgt de gebruiker de optie een enkele aflevering voor opname te programmeren of een volledig seizoen. De opnames worden weggeschreven naar een lokale harde schijf, als deze bij de tv beschikbaar is.
 
Het zoekvenster doorzoekt automatisch ook het web en lokale applicaties en toont de zoekresultaten door elkaar.
Aangezien de internetmodule op tv draait op Android 2.1, en later hogere versies, kan de gebruiker ook webapplicaties downloaden en installeren. Voorbeelden daarvan zijn Gmail, Google Docs of een Twitter-programma.
 
Google brengt Android Market. Een noviteit is dat gebruikers vanuit die webversie van Android Market software kunnen laten downloaden naar gekoppelde apparaten zoals de mobiele telefoon en de televisie.
 

EDITORS' CHOICE