NIEUWSArcam

Arcam noviteiten op High End 2010

Redactie HiFi.nl | 08 mei 2010 | Arcam
(Van de Beursvloer in München)

Arcam introduceert op de High End 2010 twee noviteiten die later dit jaar op de markt zullen komen.

Allereerst is er de Music Cube, een draagbare iPod dock met ingebouwde luidsprekers en netwerkmogelijkheid. De Music Cube is voorzien van een aanraakgevoelig bedieningspaneel, en kan op het lichtnet spelen, maar met de ingebouwde Li-Ion accu kan ook 4 uur op `feestniveau` gespeeld worden, aldus een zeer contente Arcam president John Dawson. Op `gewoon` niveau gaat de accu 6 uur mee.


 
In de (gesloten) kast zijn twee woofers ingebouwd die naar de zijkant afstralen, en die een 2x50 watt klasse-D versterker ter beschikking hebben. De twee tweeters, die eveneens naar de zijkant stralen, hebben een 2x20 watt klasse-D versterker.
 
Bijzonder is dat de Music Cube gebruik maakt van een draadloze netwerkmodule met KLEER technologie. Dat betekent dat er tweeweg draadloze communicatie plaatsvindt over maximaal 16 kanalen, waardoor er in theorie evenzovele Music Cubes aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Via KLEER kan de Music Cube bovendien 44,1kHz/16bit muziek afspelen van een PC zonder dat daar extra software voor hoeft te worden geïnstalleerd. De prijs zal bij de geplande introductie eind september naar verwachting rond de 700 euro liggen.
 
r-DAC
De r-DAC is een zeer interessant apparaat. Arcam heeft een zeer lange geschiedenis op het gebied van D/A converters. Al in 1989 brachten ze onder leiding van John Dawson de Black Box op de markt, één van de allereerste losse D/A-converters.
 
De r-DAC heeft behalve een S/PDIF coaxiale en optische ingang ook een USB ingang die studiokwaliteit (24bit/96kHz) signaal kan verwerken. Een echte doorbraak is dat de USB ingang asynchroon werkt, en dus zelf bepaalt wanneer het volgende datapakketje vanuit de aangesloten computer wordt binnengehaald. Wederom zonder de noodzaak om extra software op de computer te installeren.


 
Voor een meerprijs kan de r-DAC via een insteekmodule worden voorzien van draadloze 16-kanaals tweeweg KLEER streamingmogelijkheid, en kan dan bijvoorbeeld met de Music Cube communiceren en muziek afspelen. Voor nog wat meer geld kan er een dongle bij de computer worden gekocht die 44,1kHz/16 bit data draadloos kan verzenden over een afstand van maximaal 50 meter.
 
De introductie wordt over ongeveer 2 maanden verwacht. De verkoopprijs van de r-DAC zal in de basisuitvoering rond de 400 euro gaan liggen volgens Dawson. Voor 100 euro meer kan je de wireless insteekkaart er bij kopen, en voor nog eens 100 euro de dongle voor draadloos streamen in cd-kwaliteit.
MERK

EDITORS' CHOICE