NIEUWS

High-End? – Publicatie week 7

Redactie HiFi.nl | 18 februari 2010

High-End is een aanduiding binnen de hifi waar enorm veel onduidelijkheid over bestaat. Want heeft het nu betrekking op de prijs van een product, of op de prestaties? Of op beide? Dat muzikaliteit niet te meten is en dus niet kan worden geïndexeerd maakt het allemaal een stuk lastiger. Maar aan de andere kant: wanneer je aan de prijs denkt, waar ligt dan de grens? Boven de 1000 euro? Boven de 10.000? Ik waag me niet aan een uitspraak daarover...

Onder andere daarom heb ik een beetje een hekel aan die term. Want hij wordt namelijk ook op grote schaal misbruikt. Vooral in tweedehandsadvertenties kom je de aanduiding meer dan eens tegen bij een apparaat of luidspreker waarvan overduidelijk is dat hij meer als onterecht verkoopargument wordt gebruikt dan als objectieve kwaliteitsaanduiding.

Ik hou het er op dat High-End aangeeft dat de hoogst mogelijke kwaliteit wordt bereikt, en dat de prijs bij de ontwikkeling daarvan grotendeels ondergeschikt was aan het te behalen resultaat. En dat draait er vaak op uit dat de beste apparatuur ook de duurste is. Niet andersom overigens!

Maar het blijft ingewikkeld, ook voor mijzelf. Daarom heb ik getwijfeld over het gebruik van dit beladen kwaliteits-stempel bij de test van een bijzondere multimedia-PC. Maar ik kon niet anders dan concluderen dat de kwaliteit uitzonderlijk goed is, ook ten opzichte van de wat hogere prijs.

En dat geldt ook voor de Chinese luidsprekers die we deze week bespreken. Wederom niet goedkoop, maar wel voorzien van bijzondere componenten, en een zeer goede geluidskwaliteit. High-End? Ik vermoed van wel...

Wat zéker High-End genoemd mag worden is de KX-R voorversterker van Ayre. Afgelopen zomer publiceerden we deel 1 van een zgn. white-paper over de MX-R eindversterkers van dit Amerikaanse merk. Kosten noch moeite werden gespaard om tot het allerbeste klankmatige resultaat te komen. Het mag niet als een verrassing komen dat voor de voorversterker dezelfde uitgangspunten werden gehanteerd. Vandaag dus deel 2.1 van deze bijzondere artikelenserie.

Verder: Jan Douwe Kroeske sprak met Dieter van den Bergh in de serie De muziekbeleving van..., Jan Luijsterburg trakteert u weer op twee uitstekende muziek- en filmrecensies, en Kilian Bakker legt een typische hifi-mythe (of was het nu een misverstand?) bloot.

Leesvoer genoeg dus weer. Veel plezier ermee!

Max Delissen
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

High End Source PC uit `t Gooi
Het toenemende aantal netwerktoepassingen dat zijn plaats krijgt in hifi-installaties neemt gestaag toe. De verschijningsvormen zijn legio, maar de grote gemene deler lijkt toch te zijn dat `het` niet op een computer mag lijken. Want computers, die gebruik je om muziek en films mee te downloaden, om vakantiefoto`s op te bewaren, of om af en toe een brief (of een recensie) op te schrijven. Maar zeker niet om dingen mee af te spelen. De kwaliteit van de standaard ingebouwde video- en geluidskaarten nodigt daar vaak ook niet toe uit, en bovendien: zo`n enorme kast, die zet je toch niet bij je stereo?

Aurum Cantus Volla monitorluidspreker
De meeste westerse audiofabrikanten laten hun apparatuur tegenwoordig in China assembleren. Na Hong Kong, Japan en Korea is nu China het lage lonen land waar het gros van de audio- en videoapparatuur wordt gefabriceerd. Maar China bouwt niet alleen in dienst van het Westen. Er zijn ook echte originele Chinese audiofabrikanten.


Achtergrondartikel

Ayre Acoustics KX-R, een technisch verslag Deel 1
In 2007 introduceerde Ayre Acoustics de geruchtmakende Reference MX-R monoblock eindversterker. Met zijn unieke vormgeving en z’n eindeloze muzikaliteit zette deze eindversterker een geheel nieuwe standaard in de audiowereld. Een voorversterker van hetzelfde niveau kon natuurlijk niet uitblijven. Het werd de net zo grensverleggende Ayre Acoustics KX-R – met recht een nieuwe definitie van het begrip voorversterker. 

De Muziekbeleving Van ... Jan Douwe Kroeske
Hij nam meer dan duizend 2 Meter Sessies op, met artiesten uiteenlopend van Nirvana tot Youssou N’Dour, van dEUS tot Tish Hinojosa, van Inspiral Carpets tot Tom Jones en van Gavin Friday tot Radiohead. En maakte daarnaast nog talloze (andere) tv- en radioprogramma’s en presenteerde jarenlang Pinkpop. In de Muziekbeleving Van… Jan Douwe Kroeske (Harderwijk 1956). Momenteel presenteert hij 2 Meter Sessies bij tv-zender Het Gesprek en presenteert bij Kink FM Twee Meter de Lucht In en 2 Meter Live. Volgend jaar trekt de twee meter lange muziekgekke tv- en radiomaker weer het theater in met 2 Meter Sessies.


Mythen en Misverstanden

21 - Paneelweergevers Problematisch
Vlakstralers, of meer accuraat gezegd; dipool paneelweergevers (want de originele Quad ESL, Soundlab en Martin Logan weergave-units zijn gebogen) zijn door velen gevreesd, niet alleen vanwege mogelijke aanstuurproblemen maar ook wat betreft plaatsing.       


Muziek- en filmbesprekingen

Elève Libre (DVD-film)
Tijdens de begintitels op een zwarte achtergrond klinken ritmische slagen en gekreun. Eerste associatie ligt op het kinky erotische vlak, maar als de beelden verschijnen blijken we aanwezig bij een tennisles van een jongen, zo te zien uit gegoede klasse. Na het zien van de hele film blijkt die eerste associatie nog niet zo verkeerd. Zo zorgeloos als het leven van de 16 jarige Jonas er uitziet blijkt het helemaal niet te zijn. 

J.S. Bach / E. Ysaÿe - Works For Violin Solo, Liza Ferschtman (CD)
Geen violist kan om de partitas en sonates van Bach heen, maar aan de andere kant is het bijna aanmatigend de illusie te koesteren nog iets toe te kunnen voegen aan de talloze uitvoeringen die al vastgelegd zijn. Liza Ferschtman doet het toch en slaagt niet alleen door ongelofelijk mooi spel, maar ook door de overbekende stukken te combineren met de erop geïnspireerde sonates van de Luikse violist en componist Eugène Ysaÿe (1858-1931).


EDITORS' CHOICE