NIEUWS

Revolutie? – Publicatie week 3


Redactie HiFi.nl | 21 januari 2010

Deze week staat wat ons betreft in het teken van Vinyl. Een onderwerp dat nog steeds veel discussie veroorzaakt omdat voor- en tegenstanders van het analoge medium het na ongeveer dertig jaar Compact Disc nog steeds niet eens kunnen worden over wat nu beter is: LP of CD. Een patstelling, want volgens mij hebben ze allebei gelijk Ă©n ongelijk.

Het valt niet te ontkennen dat de belangstelling voor Vinyl de laatste tijd sterk is gestegen. Platenmaatschappijen volgen de trend door veel nieuwe releases vandaag de dag ook op langspeelplaat uit te brengen, en heruitgaven van klassiekers op het zwarte goud zijn eerder regel dan uitzondering.

Omdat voor veel liefhebbers de woorden Analoog en Hifi onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn hoefden we niet lang te twijfelen toen we werden benaderd om mee te helpen met de organisatie van een nieuw evenement, de Dag van het Vinyl.

Aanstaande zondag is het zo ver. Dan is Popcentrum 013 in Tilburg van 12.00 tot 18.00 u. het toneel van een uitgebreid programma van van alles op vinylgebied. Verzamelaars, lezingen, paneldiscussies, oud en nieuw vinyl, platenspelers en accessoires, live-optredens van DeWolff en The Use Of Ashes (die elk ook een plaatkant hebben bijgedragen aan de unieke 7" vinylsingle die de eerste 300 bezoekers cadeau krijgen), werkelijk een bomvol programma met voor elk wat wils.

Meer informatie is te vinden op de speciale webpagina. Afsluitend wil ik nog wel zeggen dat iedere rechtgeaarde muziek- en vinylliefhebber aanstaande zondag wel een heel goed excuus moet hebben om niet naar Tilburg te komen.

In de publicatie van vandaag hebben we overigens een mooie Europese primeur. RenĂ© van Es mocht naar een nieuw element van Soundsmith luisteren. En in dit geval betekent nieuw ook echt NIEUW. Dit element werkt op een totaal andere manier dan alles wat tot nu toe op de markt te krijgen was. Vergeet alles wat u weet over Moving Magnet, Moving Coil en nog wat exotische werkingsprincipes als Moving Iron, en leef mee met de emotionele avonturen van een hevig geschokte audiorecensent. Echte revoluties vinden niet zo vaak meer plaats in audioland, en wij hebben er vandaag een voor u.

In het kader van onze aankomende netwerkspecial (die er dus nog niet is, maar wel heel erg snel online komt) voelde Marnix Bosman een streamer van Netgear aan de tand, en schreven Dr. Longbeard en Marja een diepgaand achtergrondartikel waarin ze uitleggen hoe de (beginnende) netwerkmuziek-luisteraar zijn collectie digitale geluidsdragers zo optimaal mogelijk naar een daartoe bestemd opslagmedium kan `rippen`. Essentieel leesvoer, zelfs voor gevorderde gebruikers.

Raf in Amsterdam bestaat 40 jaar, en daarom presenteren wij u een bijzondere Hi-Visit waarin we de huidige directeur Ton Smeets aan het woord laten over de geschiedenis van het bedrijf, waar hij - op een paar maanden na - vanaf het begin bij betrokken is.

Kilian Bakker doet een analoge duit in het zakje door de mythen en misverstanden rond de voor- en nadelen van tweedehands Ă©n nieuw vinyl bloot te leggen. En natuurlijk hebben we ook weer een paar uitstekende muziek- en filmbesprekingen voor u. Veel leesplezier, en hopelijk tot aanstaande zondag.

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Soundsmith Strain Gauge
Innovaties op audiogebied zijn de laatste jaren beperkt. Veelal wordt voortgeborduurd op oude principes en zijn de cosmetische aanpassingen groter dan de aanpassing in bijvoorbeeld een schakeling. Zo vergaat het ook de pick-up elementen. Je kunt een spoel laten bewegen in een magnetisch veld, of een magneet tussen de spoelen, veel verder komen zelfs de meest gerenommeerde fabrikanten niet.  

Netgear EVA9000 netwerkmediaspeler 
Volgens sommigen is het einde van de losse CD en DVD-speler in zicht en wordt hun plek ingenomen door netwerkmediaspelers. Er zit volgens mij zeker de nodige waarheid in deze uitspraak. Tegelijkertijd denk ik wel dat er enige nuances gemaakt moeten worden. Mediaspelers hebben mogelijkheden die de huidige afspeelapparatuur niet of nauwelijks heeft. Deze nieuwe mogelijkheden zijn absoluut interessant. 

  


Achtergrondartikel

Het Nieuwe Luisteren
Nadat eerst de muziekliefhebbers de overstap van fysieke media als LP en cd hebben gemaakt naar elektronische geluidsdragers volgen nu ook de audiofielen. Zelfs de hardcore audiofielen gaan overstag nu blijkt dat muziek-opslag op harde schijf zo veel mogelijkheden biedt terwijl de geluidskwaliteit zeker niet onder hoeft onder te doen voor conventionele bronnen als cd speler en draaitafel.


Hi-Visit

Raf: 40 jaar jong
Het is het jaar waarin de Nederlandse groep Zen een hit had met Hair, de Beatles The ballad of John and Yoko uitbrengen, Fleedwood Mac’s Oh well (part 1) overal uit radio’s schalt en de Cats met  Marianne of Why Zager and Evans’s toekomstvoorspelling In the year 2525 relativeren. Het is 1969 als Amnon Rafalowicz zijn droom verwezenlijkt en een eigen winkel opent met een assortiment aan betere geluidsapparatuur. Een andere naam dan Raf, de typisch Amsterdamse manier om een lange naam lekker in de mond te hebben is er eigenlijk niet, dus de winkel heet gewoon Raf. De handelsgeest van “Raf” Rafalowicz zorgt er al snel voor dat hij de zaak niet meer alleen met zijn vriend Karel Daniels kan drijven en in december van het startjaar komt Ton Smeets dus als tweede werknemer in dienst.


Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 17: Vuil Vinyl
Vinyl is hot, in de VS met name in gebruikte vorm terwijl veel Europese audiofielen meer de neiging schijnen te hebben om naar nieuw zwart goud te grijpen. Het betreft dan vooral re-issues van fameuze albums, al dan niet uitgevoerd in 180 of zelfs 200 grams persingen.      


Muziek- en filmbesprekingen

Royal Concertgebouw Orchestra - Horizon 2 (CD)
Hoewel het concertgebouworkest haar enorme reputatie voornamelijk baseert op het klassieke symfonische repertoire uit de romantiek is men er zich ook goed van bewust dat de tijd niet stil staat. Op het eigen RCOLive label is een aparte serie voor nieuwe muziek, met de naam Horizon. De tweede aflevering draait rond Olivier Messiaen, inclusief voorgangers en volgelingen.   

Three Monkeys (DVD film)
Nuri Bilge Ceylan is een filmmaker in de traditie van groten als Tarkovski, Bergman en Sokoerov. Kritisch, pessimistisch en ongegeneerd in de artistieke ambities. Zijn nieuwe film gaat over het afkopen van schuld. Three Monkeys ziet er schitterend uit en heeft een rijkere verhaallijn dan Ceylan’s voorgaande films, ook al vinden de belangrijkste gebeurtenissen weer buiten beeld plaats. 

EDITORS' CHOICE