NIEUWSEsoteric

Esoteric introduceert D-07 D/A-converter met usb


Redactie HiFi.nl | 14 januari 2010 | Esoteric

(ingezonden mededeling)

Langzamerhand wordt de vertrouwde cd als digitale audiobron ingehaald door op de computer gebaseerde digitale audiostromen, waarmee het mogelijk is een geluidskwaliteit te bereiken die verder gaat dan de beste cd weergave. Immers, de bekende 44.1 kHz en 16 bit van cd`s kunnen worden overtroffen door hogere samplefrequenties en grotere bitdiepten.

Met het oog op deze ontwikkelingen heeft Esoteric, de High-End tak van Teac, de D-07 digitaal/analoog omzetter annex digitale voorversterker het licht doen zien. Voor de D-07 heeft Esoteric naar eigen zeggen nadrukkelijk naar de (veel) duurdere modellen gekeken wat betreft de techniek en behuizing. Opvallend is de usb-ingang op de D-07, waarmee het mogelijk is om elk audioformaat dat de computer kan uitsturen om te zetten van digitaal naar analoog.


Foto: Esoteric D-07 voorzijde

Esoterics D-07 opereert `overall` met een bitdiepte van 32 bit. Er worden AK4392 converters van Asahi Kasei Microdevices Corporation`s gebruikt. De AK4392 is ontwikkeld voor professionele digitale audio apparatuur. Men combineert deze met een zelfontwikkelde high-speed en high-performance DSP-sectie en hoogwaardige analoge uitgangstrappen. De 32 bit processorcapaciteit wordt door het gehele ontwerp gebruikt, vanaf de inputsectie en het digitaal filter tot aan de delta-sigma modulator.

In de analoge sectie is de layout van de beide kanalen identiek. Hierdoor wordt een grotere kanaalgelijkheid bereikt. Voor elk circuit wordt een individuele voeding toegepast zodat interferentie tussen de kanalen via de voeding is uitgesloten. De hoogwaardige interne masterklokgenerator is uitgerust met een eigen voedingsdeel waardoor jitter wordt geminimaliseerd.

De gehele opzet van de D-07 is dual mono, van de DAC tot en met de analoge uitgangen. Er zijn dus twee D/A eenheden en twee onafhankelijke analoge circuits met dezelfde onderdelen op dezelfde plaats in het signaalpad. Hiermee worden overspraak en kanaalongelijkheden tussen de kanalen vermeden.


Foto: Foto: Esoteric D-07 achterzijde

Er zijn vijf digitale ingangen voorhanden met vier verschillende digitale signaalvormen: USB, AES/EBU op XLR en S/PDIF via cinch en optisch. De digitale XLR-aansluiting kan in combinatie met het Esoteric loopwerk P-05 worden gebruikt als DSD-ingang voor het weergeven van SACD. Al deze aansluitingen, behalve de USB, hanteren een maximale input van 192 kHz bij 24 bit resolutie.

De USB-aansluiting werkt tot 96 kHz en 24 bit. Deze igang maakt het weergeven van muziek vanaf de PC mogelijk met High-End kwaliteit. Er is ook voorzien in een USB isolator, die voeding en signaal van elkaar scheidt. Hierdoor wordt ruis van aangesloten apparatuur zoals de pc vermeden.

De constructie van Esoterics D-07, die slechts 103,5 mm hoog is, is direct afgekeken van de meer prijzige modellen. Solide, 5 mm dikke gezandstraalde aluminium panelen, massieve hoekstukken en anti-resonatievoorzieningen zorgen effectief voor een rigide opbouw.

Prijs en beschikbaarheid
De D-07 zal gedemonstreerd worden tijdens de Audioshow van Studio Alkmaar in het AZ-stadion op 6 en 7 februari. Het apparaat kost 4499 euro.

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »