NIEUWS

Op naar 2010 - Publicatie week 53


Redactie HiFi.nl | 30 december 2009

Week 53, een raar verschijnsel, want we leerden op school toch dat een jaar 52 weken heeft? Ach, het kan verkeren, december 2009 is sowieso raar, want het is deze maand twee keer volle maan. Een Blue Moon heet die tweede. Dat soort informatie staat in geen enkel eindejaarslijstje overigens, een verschijnsel waar je in deze periode mee wordt doodgegooid. Geen eindejaarslijstjes op HiFi.nl dit jaar, maar op onze zusterpublicatie Muziek.nl kunnen liefhebbers hun hart ophalen.

We nemen afscheid van het eerste decennium van de jaren 2000. Afgelopen jaar was niet zo best voor veel mensen. Financiële toestanden alom, en een paar faillissementen in onze branche waren dan ook geen grote verrassing. De spoeling is in ons land al jaren vrij dun, en wanneer de klant dan de hand op de knip houdt gaat het mis. Ach, 2010 wordt vast beter, de eerste tekenen van herstel zijn al zichtbaar. Wij zijn dus optimistisch.

En we hebben mooie plannen voor het komend jaar, met bijvoorbeeld meer aandacht voor netwerkmuziek. Dat is nu eenmaal een ontwikkeling die niet meer te stoppen is, en ik heb het al eerder gezegd, om de geluidskwaliteit hoef je het niet meer te laten. Ook televisies zullen vaker aan de orde komen, zeker nu komende zomer het WK Voetbal weer gaat plaatsvinden, en dat willen we natuurlijk allemaal met een zo groot en zo scherp mogelijk beeld bekijken.

Meer Specials ook komend jaar. Een netwerk-special is al in een vergevorderd stadium, en ook een stroomspecial zit in de pijplijn. Wij hebben er zin in, en vertrouwen er dan ook op dat we u ook in 2010 als bezoeker op onze site zullen mogen verwelkomen.

Veel leesplezier nu, op de drempel van 2009/2010. Doe voorzichtig met vuurwerk (en draag als het even kan gehoorbescherming!), dan ontmoeten we elkaar volgend jaar weer in goede gezondheid. Proost!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Boston Acoustics RS260/RS334
De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik deze kennismaking met Boston Acoustics speakers niet geheel onbevooroordeeld in ging. Zelf had ik nog nooit goed naar speakers van dit merk geluisterd, maar om voor mij onduidelijke redenen wordt Boston Acoustics (onterecht?) nog niet als serieus luidspreker merk gezien. Natuurlijk probeer je als recensent elk product met een open vizier tegemoet te treden, iets wat je aan de lezers verplicht bent, maar in het onderbewustzijn spelen dit soort zaken natuurlijk wel mee. Met de komst van een set RS260 monitor speakers en een set RS334 vloerstaande luidsprekers in mijn luisterruimte ga ik voor u onderzoeken of Boston Acoustics zijn positie als underdog mag inwisselen voor een favorieten rol.  

Apple In-Ears 
Ik kom de laatste tijd helaas niet meer zoveel toe aan het daadwerkelijk schrijven van productrecensies. De spullen komen nog steeds binnen, ik probeer alles nog steeds uit, ik verbaas me nog steeds over de belabberde kwaliteit van het merendeel, alleen voor het schijfwerk ontbreekt me steeds de tijd. Alleen als ik echt door iets aangeslingerd word, dan moet ik wel. Een uitzonderlijk goed product, een dwingende eindredacteur of een mislukte recensie van een collega. In het geval van de Apple In-Ears gaat het om het eerste en het laatste. 


Achtergrondartikel

Interview Vince Bruzzese (Totem)
Tijdens de afgelopen VAD Show liepen we op de stand van importeur Joenit onverwacht Vince Bruzzese, de charismatische directeur/ontwerper van het Canadese luidsprekermerk Totem tegen het lijf. Zo vaak krijg je de kans niet om een Bijzonder Persoon uit de hifi te interviewen, dus een afspraak was snel gemaakt. 


(Foto: Jiri Büller)

Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 15: Versleten laser
Wanneer bij een oudere CD/SACD/DVD-speler het uitlezen van schijven ineens minder jofel verloopt of zelfs geheel uitblijft, wordt nog wel eens te snel de conclusie getrokken dat de laser naar zijn grootje is - of versleten.     


Muziek- en filmbesprekingen

Simeon ten Holt - Canto Ostinato - Ivo Janssen (CD)
Van alle in Nederland gecomponeerde klassieke muziek van de laatste decennia is Canto Ostinato waarschijnlijk het meest bekende werk. Simeon ten Holt liet in zijn partituur veel opties open aan de uitvoerenden, waardoor de CD-opnamen die er van dit werk verschenen sterk uiteen lopen. Pianist Ivo Janssen koos er voor het immense werk in zijn eentje te lijf te gaan.  

O`Horten (DVD-film)
Odd Horten is een vrijgezelle treinmachinist van 67. Hij moet met pensioen en dat vindt hij niks. Zijn collega’s organiseren een feestje aan de vooravond van zijn laatste rit van Oslo naar Bergen. Het loopt zodanig uit de hand dat deze trouwe kracht nota bene die trein mist. Zonder de vaste structuur van de dagelijkse rit door vele tunnels staat het leven van Horten op losse schroeven.

Jazz At The Philharmonic In Europe (CD)
In de loop der jaren heb ik als recensent al heel wat muziek gehoord en op grond daarvan poneer ik regelmatig stellingen. Twee van mijn meest gebezigde zijn; ‘de mooiste muziek op LP en (SA)CD is live opgenomen muziek’ en ‘de beste muziek is allang gemaakt’. Beide stellingen worden door deze re-issue onderbouwd.

EDITORS' CHOICE