NIEUWS

Verleiding - Publicatie week 48

Redactie HiFi.nl | 26 november 2009

De verleidingen die ik dagelijks moet weerstaan...spreek me er niet van. Nou ja, misschien lucht het op als ik het even van me af schrijf. Ik heb het niet over verleidingen van de soort waarmee je in gemengde werkomgevingen heel erg moet oppassen. Mooie vrouwen zitten er niet op ons redactiekantoor. Bovendien; ik kan dat, al zeg ik het zelf, goed weerstaan. Ook lach ik tegenwoordig (ha! ha!) om zoete of hartige lekkernijen of het woensdagse kroketje van de snackbar hier tegenover. Nee, ik heb het over de sluipende verleiding die geluidsapparatuur en vooral mooie muziek op mij uitoefenen.

Omdat op ons kantoor een aantal redacties zitten (sommigen zouden kunnen beweren dat ze als dolle puppies door elkaar rennen) krijg ik als hoofdredacteur van HiFi.nl niet alleen dagelijks te maken met mooie geluidsapparatuur, maar ook met zowat alle relevante releases en re-releases op het gebied van populaire muziek die er vandaag de dag uitkomen. Met dank aan de collega`s van Muziek.nl heb ik mezelf de afgelopen zes maanden een vracht muziek aangeschaft waar de honden geen brood van lusten.

Het gezegde `de kat op het spek binden` vermengt zich hier op vanzelfsprekende wijze met dat andere gezegde over kinderen en snoepwinkels. Voeg dan nog een snufje `het vlees is zwak...` toe en je hebt een gevaarlijke cocktail van redenen om toch maar weer toe te geven. Een (zeer kleine) greep: Grizzly Bear, Patrick Watson, Laura Gibson, DM Stith, Fever Ray, Jim O`Rourke...allemaal namen die ik niet zou hebben gekend als ik ergens aan een lopende band had gestaan.

Dankbaar ben ik stiekem ook. Ik kan nu wel net doen of ik het heel vervelend vind, al die verleiding, maar dat is natuurlijk niet zo. Ik laat me graag verleiden, want ik ben primair muziekliefhebber (nee, meer zeg ik daar vandaag niet over). Maar als ik dan een voltooide review van een relatief goedkoop phonotrapje in mijn mailbox aantref en daarmee het mysterie van dat plotselinge en onophoudelijke jubelende geluidje oplos moet ik zeggen dat ook daar een zeer sterke verleiding van uitgaat: Slachten dat spaarvarken, kopen dat ding.

Maar toch; van muziek heb je, denk ik, nooit teveel in huis. En geluidsapparatuur groeit je in de loop der tijd (soms letterlijk) boven het hoofd. Een verandering hoeft daar niet altijd een verbetering te betekenen, daarover schreef ik vorige week. Dus kan ik de verleiding van weer een nieuw apparaat iets beter weerstaan dan de sirenenzang van de muziek.

Goed, tot zover de filosofische bespiegelingen, er is ook weer van alles gepubliceerd deze week. Een test van de nieuwe cd-speler DCD 2010AE van Denon bijvoorbeeld, die Kilian Bakker schreef. En waar hij heel erg van onder de indruk was. U leest het hier. Ondergetekende voelde de Ixos Powerstation XHP 280 aan de tand, een prijstechnisch zeer interessant stekkerblok annex overspanningsbeveiliging annex lichtnetfilter. Wat ook nog eens goed zijn werk doet.

Vorig weekend vond in Brussel de New Music Dealershow plaats, waar HiFi.nl ook een kijkje ging nemen. Dealershows trekken zelden 3500 belangstellenden, maar dat was dan ook geen gewone dealershow. En we publiceren vandaag het vierde en laatste deel van het verhaal van Toine Dingemans over de PS Audio PPP.

En er is weer een Hi-Visit online gegaan vandaag. Leo Wubbolt, onze auteur in het Hoge Noord`n, stak het IJsselmeer over (geen zorgen: over de Afsluitdijk) om op bezoek te gaan bij Botman Sound & Vision in Hoorn.

Kilian Bakker legt het vervolgens nog één keer uit in zijn rubriek Mythen en Misverstanden: het verschil tussen Tracking en Tracing van platenspeler-elementen. Een paar leuke muziek- en filmbesprekingen en een mooie set van een lezer maken het een welgevulde week. Geniet ervan!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Denon DCD 2010AE
In een eerdere HiFi.nl recensie werd de Denon DCD 2000AE door ondergetekende besproken, een tamelijk `sophisticated` ontwerp met navenante prestaties. De opvolger van een baanbrekend ontwerp krijgt vaak wat subtiele electronische tweaks en cosmetische aanpassingen mee want aan een goed concept moet men niet teveel tornen, toch? Denon ziet dat blijkbaar anders. De opvolger, DCD 2010AE genaamd, is namelijk een vrijwel geheel nieuw ontwerp met een nog indrukwekkender digitaal circuit dan dat van zijn geliefde voorganger. 

Denon DCD 2010AE

Ixos Powerstation XHP 280 
Een geliefd onderwerp om elkaar op allerlei hifi-forums eens duchtig mee voor goedgelovige idioot uit te maken is stroom. Grofweg zijn de deelnemers aan dit debat in twee kampen te verdelen. De `stroom is stroom` aanhangers, die – vaak zonder te hebben geluisterd – de assumptie verdedigen dat 230 volt nu eenmaal 230 volt is en dat het niets uitmaakt of je dat door een dure netkabel of door een bos prikkeldraad naar je apparatuur laat transporteren, en de `goedgelovigen` die vanuit eigen ervaring roepen dat de verschillen immens groot kunnen zijn. Vooral de onvoorzichtige lieden die netfiltering aan de orde laten komen kunnen op een overdosis hoon rekenen.


Achtergrondartikel

New Music dealershow Brussel
Dealershows zijn op zich niet zo`n nieuw verschijnsel in hifiland. Het zijn doorgaans leuke gebeurtenissen. Een hifizaak nodigt vertegenwoordigers van een paar merken uit, haalt wat bijzondere apparaten in huis en stuurt een uitnodiging naar het volledige klantenbestand. Interessant voor de klant om ook eens met de mensen achter de merken kennis te kunnen maken, en goed voor de dealer om nieuwe belangstelling bij zijn `achterban` op te wekken. Kleinschalig ook meestal, want een winkelpand heeft nu eenmaal een beperkt aantal vierkante meters. Maar de schaal waarop de Brusselse speciaalzaak New Music het aanpakte is van een heel andere orde.

Stroom: Het Onderschoven Kindje en het Badwater - Deel 4 (slot)
De basweergave lijkt met de PPP over wat meer body en stevigheid te beschikken. Het is niet zo dat het laag dieper gaat, noch is het vetter, zwaarder of trager geworden. Maar de aftekening (contour) van het laag wint beslist aan zeggingskracht met schone stroom uit de PPP.


Hi-Visit

Botman Sound & Vision in Hoorn
Appeltaart met koffie staat er op tafel als ik de winkel van Botman Sound & Vision betreed voor een bezoek. Een herhalingsbezoek zoals dat heet, want collega Jan de Jeu had in 2002 al eens Hoorn aangedaan.Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 10: Tracking vs Tracing
Bij het aftasten van een LP zal de naaldtip zowel optimaal met de groefwanden in contact moeten blijven als zoveel mogelijk informatie moeten uitdiepen. Die twee taken worden het beste benoemd met de Engelse termen `Tracking` en `Tracing`.   


Muziek- en filmbesprekingen

Jakob Lindberg - Silvius Weiss – Lute Music II (CD)
Jakob Lindberg heeft de overtuiging dat de keuze van het instrument essentieel is voor het spelen van klassieke muziek. Lang niet alle muzikanten kiezen voor instrumenten uit de tijd waarin vertolkte werken gecomponeerd werden, maar Lindberg dus heel bewust wel. Op zijn eerste CD met vroege luitwerken van Silvius Weiss werd een schitterende Sixtus Rauwolf gebruikt. Late werken van dezelfde componist vragen weer om iets anders.

Bliss - My World Your World (CD)
Een band met een veelgehoorde naam, die in ons land toch niet zo heel bekend is. Bliss, een van origine Engelse band, is weer herenigd en brengt een heel nieuw album uit, met invloeden van twintig jaren ervaring. En met een zangeres van groot formaat!

Mammoth (DVD Film)
Kinderen opvoeden combineren met een carrière, dat vraagt om opvang. De vrouwen die komen oppassen moeten vervolgens ook weer iets regelen voor hun kinderen. Filippijnse vrouwen verlenen hun diensten over de hele wereld, terwijl westerse mannen juist naar het verre oosten afreizen om zaken te doen. In zijn eerste Engelstalige film maakt Lukas Moodysson de waanzin van de globalisering persoonlijk. 

Pranzo di Ferragosto (DVD Film)
In Italië is Maria Hemelvaart een van de vele katholieke feestdagen. Omdat Ferragosto midden in augustus valt trekt iedereen die er kans voor heeft voor een lang weekend naar het strand. Giovanni is een sullige vrijgezelle vijftiger die nog met zijn hoogbejaarde moeder samen woont. Zijn gemoedelijke, drankzucht aard en moeilijke financiële situatie maken hem een aantrekkelijk adres om moeders te lozen. 


EDITORS' CHOICE