NIEUWS

VAD Show 2009 - publicatie week 43

Max Delissen | 23 oktober 2009

Hollen of stilstaan, kent u dat? Nee, ik bedoel kent u dat werkelijk? Dan weet u waarschijnlijk ook dat het een verouderd begrip is geworden dat vandaag de dag beter hollen of rennen zou kunnen luiden.

De redactie van Xingo, waar onder andere HiFi.nl wordt gemaakt, is soms net een bijenkorf. Altijd ligt er nog wel ergens werk op je te wachten. Soms van eergisteren, soms van vorige week, soms zelfs ouder. Terwijl de dagelijkse beslommeringen ook zoveel mogelijk doorgang moeten vinden. Je kunt sommige dingen wel vrij lang oprekken, maar daar is altijd een einde aan.

En af en toe moeten we echt alle zeilen bijzetten. Zoals de afgelopen en de komende twee weken. Precies rondom de VAD Show van dit jaar besloten we intern groen licht te geven aan een ander project dat enorm veel tijd kost en veel extra werk in een korte periode met zich meebrengt. Het was nu of nooit, dus dan laat je alles vallen (wat niet met je werk te maken heeft) en ga je aan de slag. En dan komt het aan op prioriteiten stellen.

Dat is ook de reden dat u op deze plek weer geen aankondiging zult lezen van nieuwe hardware-recensies. Die zijn naar volgende week doorgeschoven, omdat we besloten om de publicatie van deze week bijna volledig te wijden aan het verslag van de 14e VAD Show.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Want natuurlijk waren we er weer bij. Omdat HiFi.nl bij veruit de meeste bezoekers wel bekend is kwamen we dit jaar vooral om Muziek.nl te promoten, de zusterpublicatie van HiFi.nl. Bezoekers van onze stand in de Meierijfoyer zullen hebben gemerkt dat de naamsverandering van High Fidelity discs, uw vertrouwde adres voor hoogwaardige geluidsdragers en accessoires, echt alleen van naam veranderd is (inderdaad, in Muziek.nl). Druk was het er, net als op de rest van de beurs overigens.

Toen we enkele weken geleden begonnen met de informatievoorziening in onze speciale VAD 2009 Blog verschenen er al snel zure reacties op de  deelnemerslijst van de show. Het waren er te weinig, de leuke importeurs kwamen niet, de prijs was dus te hoog, u kent dat wel... Nu zouden we geen rechtgeaarde Nederlanders zijn als we niet altijd wat te mekkeren zouden moeten hebben, maar de sceptici die wél naar Veldhoven kwamen moesten constateren dat ze ongelijk hadden. De ruimtes puilden op sommige momenten als vanouds uit, en de deelnemers lieten al na de zaterdag uitsluitend tevreden geluiden horen.

De organisatie van de beurs kon direct na afloop een aantal van 6.994 betalende bezoekers bekend maken, en dat is slechts 10 procent minder dan vorig jaar. Rekening houdend met de crisis (ontkennen is nu namelijk echt zinloos) en het ontbreken van een aantal publiekstrekkers onder de deelnemende importeurs is dat een erg goede opkomst te noemen, en hoopgevend voor de volgende editie.

HiFi.nl vertelt u in een vierdelig beursverslag wat er allemaal aan fraais en nieuws te bewonderen was dit jaar. En het feit dat de vier auteurs er samen een kleine 10.000 woorden voor nodig hadden zegt genoeg. En we voegden daar, naast een heleboel mooie foto`s van Jiri Büller, ook nog een flink aantal 360-graden foto`s van Paul Vermeulen (Photo40) aan toe die er voor zorgen dat u op een aantel stands als het ware om u heen kunt kijken en kunt inzoomen op details die u misschien gemist hebt. Veel leesplezier!

Max Delissen
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Achtergrondartikelen

VAD Show 2009 verslag deel 1 door Max Delissen

De VAD Show is het grootste jaarlijkse hifi-evenement in Nederland. Een keur aan importeurs en distributeurs toont dan aan het publiek wat ze voor het nieuwe jaar in petto hebben. Veel nieuws dus elk jaar, meer dan voldoende om een uitgebreid verslag over te schrijven. Vier delen hadden we er dit jaar voor nodig, en dit is het eerste.  

 
(Foto © 2009 Jiri Büller)

VAD Show 2009 verslag deel 2 door Eric de Boer
Werd er drie jaar geleden – toen Logitech voor het eerst meedeed aan de VAD-show- nog raar gekeken naar het merk, nu is de stand van het merk drukbezocht. Logitech heeft de afgelopen jaren veel succes gehad met haar streaming- en internetradio producten.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

VAD Show 2009 verslag deel 3 door René Smit
Bij Marantz heeft men 2 ruimtes ter beschikking waarvan er één gebruikt wordt om de nieuwe Ki Pearl versterker en SACD speler te demonstreren in combinatie met de Mordaunt Short Performance 2 monitor speakers. De demo’s worden  verzorgd door de meester zelf, Ken Ishiwata, en per sessie is slecht een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ik heb het geluk een kaartje te bemachtigen voor de eerste sessie.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

VAD Show 2009 verslag deel 4 door Paul Delissen
Nu begint de ruimte, liever gezegd beginnen de beperkingen van de ruimte mee te spelen. Het laag past gewoon niet in de kamer en is in sommige passages bijna misselijkmakend. Daarmee lever ik geen kritiek op de speaker, het geeft slechts aan hoe onverstoorbaar deze gigant lage tonen weet te reproduceren die het menselijk lichaam eigenlijk niet gewend is.


(Foto © 2009 Jiri Büller)


Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 5: Facts vs Fora
Alvorens een nieuw apparaat -of ander onderdeel van de weergaveketen- aan te schaffen gaat menig audiofiel eerst te rade bij een audiobuddy die flink door de weergavewol is geverfd. Een goed idee wanneer de buddy het apparaat in kwestie ofwel in zijn bezit heeft gehad, of er veel praktische ervaring mee heeft opgedaan.   

Muziek- en filmbesprekingen

Birdwatchers (DVD)
Westerse vogelkijkers in het regenwoud zijn ook een beetje aapjeskijkers. In de openingsbeelden wordt een groepje echte Indianen in traditionele outfit gespot. Als het bootje met toeristen voorbij is worden de T-shirts verveeld weer aangetrokken en keert men in de laadbak van een vrachtwagen terug naar huis. De gemeenschap is gedemoraliseerd en wordt geteisterd door een golf van zelfmoorden.

Kari Bremnes - Ly  (CD)
Dit is het dertiende solo album van Kari, de Noorse zangeres die nog steeds door veel muziekliefhebbers op handen wordt gedragen. En terecht. Waren het in het verleden vaak teksten van anderen - haar eerste schijf bevatte op muziek gezette gedichten van de Deen Tove Ditlevsen - inmiddels schrijft deze ex journaliste haar teksten al weer jaren zelf.

Johann Sebastian Bach - Motets door La Petite Bande (SACD)
Dit Leuvense barokorkest is in 1972 opgericht door Sigiswald Kuijken. Aanvankelijk met het doel om voor Harmonia Mundi Lully’s Le Bourgeois Gentilhomme op te nemen. De naam en bezetting is ontleend aan het orkest van Lully aan het hof van Lodewijk XIV. Er wordt gebruik gemaakt van authentieke instrumenten en er wordt naar gestreefd om de oude speelwijze in ere te herstellen en de muziek zo getrouw mogelijk te laten herleven.

Simeon ten Holt – Canto Ostinato - Assaia Cunego (CD)
De populariteit van Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt lijkt er sinds het werk in 1979 voltooid werd alleen maar groter te worden. Geschreven voor vier klavierinstrumenten laat het een grote vrijheid aan de uitvoerenden, ook in de keuze van instrumenten. De Italiaanse Assia Cunego maakte een versie voor solo harp.

Joel Fan - West Of The Sun (CD)
World Keys, het eerste album van de jonge, uit New York afkomstige pianist Joel Fan dat op het Reference Recordings label verscheen, nam de luisteraar mee op een reis door de hele wereld. Opvallend was dat hij zich niet alleen richtte op de meest bekende werken van de diverse klassieke componisten. Voor zijn tweede album op hetzelfde label heeft hij zijn keuze beperkt tot negen componisten uit Noord en Zuid Amerika waarbij hij opnieuw niet voor de meest voor de hand liggende composities geopteerd heeft.


EDITORS' CHOICE