NIEUWSHitachi

3D zonder bril: Hitachi`s Full Parallax TV

Redactie HiFi.nl | 19 oktober 2009 | Hitachi

Tijdens de Createc 2009 beurs in Japan heeft Hitachi Ltd een 10-inch “Full Parallax 3D TV” gedemonstreerd. Opvallend aan het model is dat er geen bril nodig is om het 3D effect te waar te nemen.

Het effect zou vanuit elke kijkhoek werken en de tv heeft een resolutie van 640 x 480 pixels, een vergelijkbare resolutie als bij de VGA-standaard. De nieuwe tv maakt gebruik van de nieuwe “Integral Photography with Overlaid Projection” technologie. Dit bestaat uit 16 projectoren bedekt met een lens array blad. Deze technologie zorgt voor een parallax-effect vanuit elke hoek: het 3D beeld verschilt in overeenstemming met de kijkhoek van de gebruiker.Over het algemeen is het aantal pixels van een 3D display dat zonder bril kan worden bekeken gelijk aan het aantal pixels van het 3D beeld vermenigvuldigd met het aantal posities (`viewpoints`) dat verschillende beelden toont. Vanwege dit verband is er een afweging tussen het aantal viewpoints en de resolutie van een 3D beeld; als het aantal viewpoints te gefocust is, verslechtert de resolutie van een 3d beeld.

Hitachi wil het aantal pixels verhogen door meedere projectoren te gebruiken met elk een resolutie van 800 x 800 (SVGA). “We zullen in staat zijn de projectoren in een hogere dichtheid te ordenen door gebruik te maken van micro-projectoren met laser technologie. Zo kan het aantal projectoren vertienvoudigen,” meldt Hitachi.


EDITORS' CHOICE