NIEUWS

Gestoord - Publicatie week 41

Redactie HiFi.nl | 08 oktober 2009

Het komt gelukkig erg weinig voor, maar vandaag hadden we een kleine storing met onze server, waardoor het online zetten van de weekpublicatie wat minder vlot verliep dan normaal.

Uiteindelijk viel het allemaal mee, en loopt de dag niet te ver uit. Maar het zette me wel aan het denken. Tegenwoordig kunnen we eigenlijk niets meer zonder computers. Als er, door een calamiteit of wonder (doorhalen wat niet gewenst is), opeens geen computers meer zouden werken, dan zou het dagelijks leven krakend tot stilstand komen.

Verkeerslichten, polderbemaling, Schiphol, brrr, ik moet er niet aan denken. En op het werk zou ook alles in de soep lopen. Die u dan overigens niet meer rond een uurtje of 4 uit het daartoe op de afdeling geplaatste apparaat kunt laten komen, omdat daar natuurlijk weer een klein computertje in zit dat voor u bijhoudt wanneer de erwtensoep of de koffiemelk moet worden bijgevuld.

Maar ook als die `big bang` niet komt hebben we af en toe last van gestoorde computers, waar we soms helemaal gestoord van kunnen worden. Programma`s die een eigen leven lijken te leiden, een netwerkprinter die het sadistisch grijnzend verdomd uw presentatie die over vijf minuten begint af te drukken. Of het gevreesde BSOD (Blue Screen Of Death), waarmee Windows op de meest onverwachte momenten het hoofd in de schoot legt en het ook even niet meer weet.

We verwachten dat alles werkt zoals we willen, en we raken er zo snel aan gewend dat dat meestal ook zo is dat we ons diep ongelukkig voelen als het even niet meezit met de techniek. Ik vraag me af in hoeverre dat ook geldt voor de geluidsinstallatie. Onderzoek wijst uit dat we de computer nog wel eens een dreun verkopen, maar doen we dat ook met de platenspeler of de versterker?

Of berusten we zuchtend in ons lot en denken we: ‚ÄúAch, de grillen van de high-end‚ÄĚ, en doen we de lade van de cd-speler gewoon veertien keer open en dicht voor hij het plaatje wil inlezen?

Of kopen we met gespeelde tegenzin iets nieuws. Dat kan natuurlijk ook. Het ouwe apparaat naar de kinderkamer of naar een handig neefje, en een mooie smoes om je weer eens in het nieuw te steken.

Mocht u, door veelvuldig dekseltimmeren of natuurlijke slijtage, toe zijn aan een nieuwe cd-speler, dan moet u beslist het verhaal van Kilian Bakker over de nieuwste schijfdraaier van QUAD lezen. Kraakt uw versterker aan alle kanten, dan zou u kunnen overwegen om een Tentlabs DIY hybride ge√Įntegreerde versterker te kopen. Een hele mond vol, en Ren√© van Es legt uit waarom deze Nederlandse (uit Eindhoven) versterker te de moeite waard is. Te koop in onderdelen (zelf eenvoudig te assembleren) of iets duurder kant-en-klaar.

Een Hi-Visit deden we ook. Ondergetekende was te gast in Nuenen (ja, dat ligt vlak bij Eindhoven) bij AudioXperience. Een verbouwing van vijf weken hebben zij achter de rug, en het resultaat mag er zijn.

Een mooie mythe wordt weer ontkracht door Kilian Bakker, en er zijn ook weer leuke  recensies van muziek en films. Ik wens u veel leesplezier.

Max Delissen
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Tentlabs DIY hybride versterker
De term Do-It-Yourself, die Guido Tent aan zijn versterkers meegeeft, vind ik persoonlijk misleidend. De versterker, die in het rek staat te spelen, heeft niets weg van een DIY-product in de traditionele zin. Het is veel meer een "PTY"-apparaat, waarbij "PTY" staat voor Put-Together-Yourself, omdat de versterker bestaat uit gebouwde en geteste modules die samen met transformatoren, aansluitingen en bekabeling worden samengebouwd door de koper.

QUAD 99 CDP-2 CD-speler 
D/A omzetters met meerdere digitale ingangen zijn immens populair, wat mede te danken is aan het steeds toenemende aanbod van digitale bronnen en afspeelmogelijkheden van digitale databestanden. De multifunctionaliteit van dergelijke digitale dirigenten omvat slechts zelden een volumeregeling. De Quad CD-P 2 is een CD-speler die zowel van meerdere digitale ingangen als een volumeregeling is voorzien. 


Hi-Visit

AudioXperience Nuenen
Voor de tweede keer in relatief korte tijd werden we uitgenodigd om naar het Brabantse Nuenen af te reizen om een kijkje te gaan nemen bij AudioXperience. En met een heel goede reden, want deze bijzondere hifi-specialist heeft zojuist een forse verbouwing achter de rug. Niet van het kaliber `ander verfje-nieuwe vloerbedekking`, maar een aanzienlijke uitbreiding van het winkeloppervlak, en een totaal nieuwe inrichting.


(Foto - Paul Vermeulen, PHOTO40)


Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 3: Scherpe Naald

Naaldtippen zijn in vele genuanceerde uitvoeringen verkrijgbaar, elk met hun eigen benaming maar in feite zijn er drie hoofdvormen: conisch, elliptisch en `fine-line`. Vroeger werden naaldtippen zowel uit saffier als diamant vervaardigd maar tegenwoordig hebben we hoofdzakelijk met diamanten tippen te maken.  


Muziek- en filmbesprekingen

Mark Knopfler - Get Lucky (CD)
Bij het zien van de naam van deze artiest denken de meeste muziekliefhebbers meteen aan het eerste project van deze zanger en componist. Wat geheel onterecht is. Mark Knopfler is namelijk meer dan het gezicht van zijn in de jaren zeventig opgerichte rockband Dire Straits en werkt al sinds het begin van de jaren tachtig als solo artiest. Get Lucky is zijn zesde complete studioalbum sinds 1996.

Heinz Holliger en Clara Schumann - Romancendres  (CD)
De inmiddels 70-jarige Zwitserse hobo√Įst, dirigent en componist Heinz Holliger is al zijn leven lang gefascineerd door Franz Schumann. De drie werken op deze CD hebben allemaal te maken m>t het jaar 1853, het jaar waarin Schumann zijn Romances voor cello en piano schreef. Werken die later door zijn vrouw Clara met tal van andere verbrand werden omdat ze zijn imago zouden kunnen schaden.

Ilse DeLange Live In Ahoy (DVD)
Het is voor Nederlandse begrippen knap te noemen als je als artiest veel albums kan verkopen zonder ooit met een single op nummer één in de Top 40 te hebben gestaan. De laatste cd van zangeres Ilse DeLange is een live registratie van haar concert in Ahoy Rotterdam, opgenomen in maart van dit jaar. Als bonus krijgt de luisteraar ook nog de mogelijkheid om het concert alsnog bij te wonen, middels een bijgevoegde dvd.

Iklimler (DVD)
De Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan is een grootheid in kunstzinnige filmkringen zoals de jury’s van grote filmfestivals. Voor een groot publiek is zijn werk te verstild en tegendraads. Dat geldt ook voor zijn nieuwste Iklimler, wat zoveel betekent als klimaten of seizoenen. Winnaar van de grote Juryprijs in Cannes, maar nauwelijks bezoekers trekkend in de filmhuizen.

De laatste dagen van Emma Blank (DVD)
Alex van Warmerdam, de naam alleen is in Nederland al genoeg om de film te beschrijven. We dreigen zijn volkomen eigen stijl bijna als gewoon te gaan beschouwen. Het buitenland staat nog wat meer onbevangen tegenover het vervreemdende, tijdloze universum van de veelzijdige filmmaker, wat onlangs bleek toen deze film in Veneti√ę de belangrijke Fipresci-prijs won.

Phantasm - John Ward: Consort Music for five and Six Viols (SACD)
Het audiofiele muzieklabel Linn Records heeft een naam hoog te houden als het gaat om opnames en producties van muziek. Onlangs bracht het Britse label de door de Jacobeaanse componist John Ward gecomponeerde werken uit. Uitgevoerd door het gezelschap Phantasm, ondersteund door twee gastspelers, op een hybride sacd.


EDITORS' CHOICE