NIEUWS

Grumpy - Publicatie week 40

Redactie HiFi.nl | 01 oktober 2009

De afgelopen week waren er twee zaken in het nieuws die bij mij de gedachte “interessant, maar zinloos” veroorzaakten. Natuurlijk ben ik het aan mijn status als  Grumpy Old Man verplicht om letterlijk over alles een mening te hebben, maar meestal hou ik wijselijk mijn mond.

Maar goed, nu mopper ik dan toch even in het openbaar. Allereerst was er de aankondiging dat DAB in Nederland nu toch echt op doorbreken staat. Er wordt al lang gesproken over digitale radio, en over het onherroepelijke einde van de analoge uitzendingen die daar het gevolg van zullen zijn, maar nu nadert toch met rasse schreden het `Point Of No Return`. Als ik allerlei belangengroepen mag geloven tenminste, want wanneer is er nu eens iets op tijd klaar in ons landje?

Goed, einde analoge zenders dus, en einde autoradio dus ook. Ik heb er tenminste geen DAB module in zitten. U wel?

Een aanvullend kritiekpuntje is dat het medium DAB in het Verenigd Koninkrijk, waar de Europese pilot plaatsvindt, nog niet echt van de grond is gekomen, ondanks positieve berichten die hier het tegendeel van verkondigen. Meer dan veertig miljoen Pond is er al in geïnvesteerd, maar de consument wil er niet gewoon niet aan. De reden zou zijn dat de beloofde stabiliteit en geweldige geluidskwaliteit in de praktijk vaak nogal tegenvallen. Zelf kan ik daar niet over oordelen, want ik heb er nog nooit goed naar kunnen luisteren.

Maar goed, met het enorme aanbod aan gratis online-radiostations en het toenemende aantal handige plug-en play apparaatjes die nog veel meer kunnen dan alleen internetradio hoef je in de huiskamer helemaal geen DAB tuner meer neer te zetten. Wat dat betreft zou je kunnen betogen dat de opmerking dat DAB nu gaat doorbreken misschien wat voorbarig, en dus in zeker mate zinloos is. Ik wens ze hoe dan ook succes.

Mijn tweede ergernis van deze week is het geneuzel over het maximum volume van 80 dB voor mp3-spelers. Let wel, ik ben zéér voor afdoende maatregelen om een complete generatie van doven te voorkomen, maar het is zinloos om dat te proberen door het maximum volume voor mp3-spelers bij wet te regelen.

Dat is dweilen met de kraan open, want elke actie wordt binnen de kortste keren  gepareerd met een tegenactie. Fabrikanten van hoofdtelefoons verhogen gewoon de gevoeligheid van hun product, en hopla: tien decibel erbij. Een slimme snaak schrijft een stukje software voor een firmware-update en hopla, onbeperkt knallen.

Hoe het dan wel moet? Als ik het wist zou ik het zeggen. Het is gemakkelijk boe-roepen vanaf de zijlijn, dat realiseer ik me. Maar de gehele wijsheid heb ik, ondanks mijn omnisubjectieve mening, in werkelijkheid toch echt niet in pacht.

Voor degenen die hun gehoor nog grotendeels bezitten publiceren we deze week weer allerlei leuks. Een prachtige cd-speler van Hegel logeerde een tijdje bij Kilian Bakker, met een enthousiast verhaal tot gevolg. Ook enthousiast was René van Es toen hij, eindelijk, een Krell aan de tand mocht voelen. De S-300i geïntegreerde versterker mag dan het instapmodel zijn, het is een echte Krell.

Dieter van de Bergh sprak voor De Muziekbeleving Van... met Danny Vera, een jonge artiest die soms de Nederlandse Chris Isaac wordt genoemd. Hij heeft in elk geval een diepe band met de fifties, hoewel hij zelf pas in de jaren `70 werd `opgericht`.

Een nieuwe Mythe wordt ontkracht in de serie Mythen & Misverstanden, en er zijn weer leuke muziek- en filmbesprekingen. Veel leesplezier!

Max Delissen
Hoofdredacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Hegel CDP4a Mk2
Hegel noemt hun topspeler trots `reference CD player`. Dat dat niet overdreven is, blijkt zowel uit de zeer verfijnde en grotendeels binnenshuis ontwikkelde technologie als de prestaties. Op dat laaste punt wordt straks verder ingegaan want de technische ins & outs van deze Scandinaviër zijn op zijn zachtst gezegd noemenswaardig.

Krell S-300i versterker 
Mijn dochter herinnerde mij onlangs fijntjes aan een uitspraak die ik deed in haar pubertijd. Het meiske wilde lang geleden persé een navelpiercing en vooral haar moeder was daar op tegen. Als ze mij kwam vragen om haar moeder over te halen, merkte ik steevast op: “Als ik een Krell versterker heb gekocht mag jij je piercing”.
Achtergrondartikelen

De Muziekbeleving Van... Danny Vera
Zijn vierde cd (inclusief dvd) Pink Flamingo nam hij op met de crème de la crème van de Nashville-scene. Maar wie Danny Vera (1977) uit Middelburg een ‘countryzanger’ noemt, doet hem tekort. ‘Americana’ is een hokje waar zijn muziek beter in past. Vera, die lang de ‘Nederlandse Chris Isaak’ werd genoemd, behoorde tot de eerste lichting studenten van de Rockacademie. Hij zat in de klas met Jacqueline Govaert, maar verliet de Tilburgse opleiding toen zijn moeder overleed, in augustus 2001. Hoe het is om een grote popster te zijn ervoer de Zeeuw in Turkije, waar hij twee nummer één hits (My Confession en Innocence) scoorde. Tegenwoordig vormt hij met zijn huidige liveband - bestaande uit Almer Kaasschieter (bas), Lars Beuving (drums), Wim van de Vliert (gitaar) en Eric Swinkels (toetsen) - de wekelijkse ‘huisband’ van Voetbal International, het tv-programma van bewonderaar Johan Derksen.


(Foto: © Jozef Leenhouwers)


Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 1: Geen Gloeilamp
Een veel gestelde vraag van consumenten bij de aanschaf van nieuwe luidsprekers, is: "hoeveel Watt zijn ze?". Het antwoord daarop is: het zijn geen gloeilampen. 


Muziek- en filmbesprekingen

Julia Fischer - Bach Concertos (CD)
De Hollandse Janine Jansen speelde al op Decca maar nu is dan ook haar Duitse evenknie bij dit grote label ingelijfd. Tot voor kort verschenen haar releases nog op het kleine audiofiele Pentatone label.

Marianne Faithfull - Easy Come Easy Go  (CD)
Meer dan veertig jaar geleden startte de carrière van de Britse zangeres met As Tears Go By, een nummer geschreven door Mick Jagger en Keith Richards. Meer dan twintig studioalbums verder is het opnieuw Keith Richards, a longtime friend, die een rol vervult op haar meest recente schijf.

Joe Wilder Marshal Royal Quintet - Mostly Ellington (CD+DVD)
Net als een aantal andere high-end audio merken is ook NuForce, zij het mondjesmaat en in samenwerking met een platenlabel, actief met het uitbrengen van muziek. Ditmaal gaat het om een met twee microfoons gemaakte live opname die in 1990 plaats vond in het Lyceum Theater in San Diego.

Ton Koopman - Batalha (CD)
`Batalha` of `Strijd`, is de Spaanse of Portugese titel van een nieuwe orgel-cd waarop Ton Koopman zich kan uitleven in korte, karakteristieke composities van Spaanse en Portugese muziekvinders. Het Iberisch schiereiland heeft doorheen de eeuwen een rijke traditie opgebouwd van klassieke muziek, tot in onze tijd toe. Muziek voor alle instrumentale en vokale lay-outs. Vooral Renaissance en Barok hebben qua creativiteit, oneindig veel verbluffende muzikale hoogstandjes opgeleverd, al hebben daaraan ook componisten uit met name Italië, oa. Scarlatti en Boccherini, uitmuntend bijgedragen.

Roswell Six - Terra Incognita: Beyond the Horizon (CD)
Al vele eeuwen is muziek een medium waarin een verhaal op een heldere manier kan worden verteld. Vele schrijvers van teksten of boeken kennen de invloed die muziek kan geven aan de tekst, ter ondersteuning of zelfs als benadrukking van het neergepende. Laat een fictieschrijver nu eens zijn boek hebben vertaald naar muziekteksten en deze vervolgens te hebben aangeboden bij een eigenaar van een rocklabel. Die er vervolgens een meesterwerk van creëert, ondersteund door grote namen uit het genre? Roswell Six kwam, zag en overwon!

Stravinsky - Petrushka Pulcinella Symphonies of Wind Instruments (CD)
Strawinsky’s al decennia tot de eer der `klassieke` altaren verheven muziek voor de balletten Petrushka en Pulcinella zijn op een nieuwe sacd verklankt door het Radio Philharmonisch Orkest en de Radio Kamer Philharmonie, onder leiding van chef-dirigent Jaap van Zweden. Het derde werk op deze Strawinsky-cd is Symphonies Of Wind Instruments, andermaal door het RPO met Van Zweden op de bok.


EDITORS' CHOICE