Details: Monitor Audio`s Silver RX serie


Redactie HiFi.nl | 22 september 2009 | Monitor Audio

(ingezonden mededeling)

Eind vorige maand konden we al melden dat luidsprekerfabrikant Monitor Audio haar Silver RS serie heeft verbeterd, met als resultaat de nieuwe Silver RX serie. Monitor Audio Nederland maakt nu wat meer bekend over deze nieuwe serie.

De verbeteringen ten opzichte van de Silver RS serie zijn te danken aan elementen uit de Radius en Gold Serie, zoals o.a. de RST-luidsprekereenheden met nieuwe conus en ‘bolt-through’-verbinding, verbeterde C-CAM hoogeenheden en de mooie hoogglans pianolak afwerking.


Foto: gehele Monitor Audio Silver RX serie

De RST C-CAM (Ceramic Coated Aluminium Magnesium conus) laag/middeneenheden hebben volgens de fabrikant, dankzij een nieuw conusontwerp (met ‘putjes’), een strakkere laagweergave. De ‘Gold Dome’ C-CAM hoogeenheid heeft nu een weergave tot voorbij 35 kHz. Een van de onzichtbare verbeteringen is de stijvere interne constructie en de ‘bolt-through’-verbinding van de laageenheden: voor nog minder resonanties. Het unieke ‘bolt-through’-systeem klemt de RST-eenheid tegen het voorpaneel met één bout die is vastgezet op het achterpaneel. Hierdoor ontbreken de resonantiepaden zoals via normale luidsprekerklemmen en de bout verstijft de behuizing nog eens extra. De HiVe®II basreflexpoort uit de Gold Series biedt dezelfde voordelen: strakker en dieper laag.


Foto: Monitor Audio Silver RX2 hoogglans wit

De RX8 is een 3-weg topmodel van de serie met twee 150 mm laageenheden “voor dat allerlaatste stapje lager”. De RX6 is een slank vloerstaand 2,5-wegmodel, met 150 mm mid/laag en 150 mm laageenheid. Het RX1 boekenplank 2-wegsysteem (slechts 312 mm hoog) is volgens Monitor Audio dé oplossing als er te weinig ruimte is voor een groter model, maar wel dezelfde kwaliteit gewenst is. De RX2 is iets groter (met 200 mm laageenheid), heeft een dieper laag en is geschikt voor gebruik op statief. De RXCentre 2,5-weg middenluidspreker is ontwikkeld voor stereo- en Home Theater-gebruik. De RX-FX is een 2-weg surroundluidspreker met twee instelbare weergavekarakteristieken. De RXW-12 actieve sublaagluidspreker heeft een 300 mm laageenheid en 500WRMS digitale versterker.

Voor de RX6 en RX8 is een instelbare ‘spikevoet’ leverbaar. De RS-FX heeft een 160 mm laag/middeneenheid op het voorpaneel plus een 25 mm hoogeenheid op elk van de twee schuine zijpanelen. De weergave kan worden omgeschakeld tussen ‘dipool’ (als achterluidspreker) en ‘bipool’ (als zijluidspreker in een THX Home Theater-systeem). De RXW-12 actieve sublaagluidspreker is ontworpen voor hifi-weergave (dus niet alleen voor Home Theater-effecten). In combinatie met bijvoorbeeld twee RX1’s levert dat een compact systeem dat volgens Monitor Audio ook meer dan voldoende laag voor allerlei soorten muziek weergeeft.


Foto: Monitor Audio Silver RX 6 (links) en RX 8 (rechts)
 
Prijs en beschikbaarheid
De Silver RX Serie is vanaf september 2009 leverbaar in zwart eiken, licht eiken, walnoot en rosenut fineer (per paar geselecteerd en gespiegeld) plus zwart of wit hoogglans pianolak. De verkoopprijzen zijn: RX1 per paar 550 euro, RX2 per paar 675 euro, RX6 per paar 1050 euro, RX8 per paar 1350 euro, RX-FX per paar 600 euro, RXCentre per stuk 450 euro en RXW-12 per stuk 1100 euro. De hoogglansafwerking heeft een 20% meerprijs.

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »