Cambridge introduceert Azur 650R A/V receiver

Redactie HiFi.nl | 17 september 2009 | Cambridge Audio

(ingezonden mededeling)

In november verschijnen er twee nieuwe producten in de Azur lijn van het Britse Cambridge Audio. Het gaat om de 650BD Blu-ray/multidisc speler, die we begin deze maand al beschreven, en de 650R home theater receiver.

De Azur 650R A/V receiver bouwt voort op het succes van zijn prijswinnende voorganger, de 640R, en biedt volledige HDMI 1.3c ondersteuning met 3 volledig adresseerbare HDMI ingangen. De simpel te bedienen 650R decodeert alle recente surround sound formaten en heeft 7 x 100 Watt discrete versterkingstrappen. Met deze combinatie kunnen volgens Cambridge de meest veeleisende filmsoundtracks gegarandeerd met de passie weergegeven worden als bedoeld door de regisseur.


Foto: Cambridge Audio Azur 650R voorzijde
 
De Azur 650R maakt gebruik van een compleet nieuw ontworpen Cirrus Logic / Crystal chipset met de meest recente twin core 32-bit DSPs en ondersteunt Dolby Digital Plus, DTS-HD High Resolution, het nieuwe Lossless Dolby True HD en DTS-HD Master Audio formaten. DTS speaker re-mapping maakt het mogelijk DTS-HD High Resolution or Master Audio formaten weer te geven met encoded hoogte informatie op standaard 5.1, 6.1 or 7.1 speaker setups. Er is ook volledige support voor oudere digitale formaten.

Een uitgebreide reeks van digitale en analoge ingangen maken de aansluiting mogelijk van allerlei soorten apparatuur zoals Cambridge Audio`s 650BD Blu-ray speler. De 650R is voorzien van 5.1/6.1/7.1 kanaals analoge ingangen, om een dvd- of sacd-speler die voorzien is van een  5.1 uitgang aan te sluiten, maar is ook compatibel met toekomstige externe 6.1 or 7.1 audio formaten. Multi-kanaals PCM over HDMI wordt ondersteund ten behoeve van de weergave van lossless content. Complementair zijn er composite, S-video en component video ingangschakelingen transcoding naar HDMI.


Foto: Cambridge Audio Azur 650R achterzijde

De component video in- en uitgangen zijn progressive scan en HDTV compatibel en er is voorzien in een volledig OSD (On Screen Display) op alle video-uitgangen. De aanwezigheid van een nieuw video printed circuit board (PCB) met digitaal-domain video transcoder betekent dat de 650R ook analoge video inputs naar HDMI kan coderen waardoor er slecht één kabel naar TV of projector gaat.

De 650R is ook het eerste apparaat dat voorzien is van CAMCAS (Mic Controlled Auto Set-up); de microfoon wordt meegeleverd voor snelle set-up. Om het plaatje compleet te maken is er ook een LipSync mogelijkheid waardoor vertraging bij de bron aangepakt kan worden.
 
Het blijft echter niet bij dit soort features; de 650R dankt haar geluidskwaliteit aan de zeven 100W discrete versterkers die gescheiden opereren van het video- en ingangscircuit. Een oversized voeding en een idem low flux ringkerntransformator zorgen voor extra stabiliteit. De zorgvuldig ontworpen versterkertrappen zijn daardoor niet alleen in staat de volledige dynamiek te reproduceren die vereist wordt bij de huidige Blu-ray soundtracks, maar zorgen volgens Cambridge Audio ook voor uitstekende muzikale prestaties bij stereo en meerkanaals gebruik.


Foto: Cambridge Audio Azur 650R onder de kap

Een belangrijk aspect van de `audiofiele stamboom` van de 650R is Cambrdige Audio`s gepatenteerde Forced / Convection Heat Tunnel - X-Tract. Dit is speciaal voor de 650R ontworpen en zorgt er volgens Cambridge voor dat dit vlaggenschip ook bij de grootste vermogens extreem stil functioneert.
 
Het uiterlijk van de 650R wordt gekenmerkt door de nieuwe “wrap-around” behuizing, met een frontpaneel van geborsteld dik aluminium dat past bij de 650BD Blu-ray en 650 cd-speler. Het chassis is akoestisch gedempt en dubbel gedempte voeten dragen bij aan de geluidskwaliteit. Een hoog-ergonomische afstandsbediening biedt volledige controle over alle functies van de 650R alsmede iPods.


Foto: Cambridge Audio Azur 650R met de 650BD

Prijs en beschikbaarheid
De Cambridge Audio Azur 650R is vanaf november te koop in de kleuren zilver en zwart voor een adviesprijs van 1498 euro.


EDITORS' CHOICE